Μουσική|05.03.2021 10:58

Eλενα Παπαρίζου στο ethnos.gr: Θαυμάζω τις γυναίκες για τον αγώνα που κάνουν

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε στο Μπορός της δυτικής Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, από Έλληνες γονείς μετανάστες. Σε ηλικία επτά ετών άρχισε να μαθαίνει πιάνο, μπαλέτο και παραδοσιακούς χορούς, ενώ πέντε χρόνια αργότερα δημιούργησε την πρώτη της μπάντα με το όνομα «Soul Funkomatic» μαζί με άλλα τρία παιδιά από τη Λατινική Αμερική. Το συγκρότημα έπαιζε μόνο χιπ-χοπ και μάζευε χρήματα για την ηχογράφηση τραγουδιών.

Η Ελλάδα τη γνώρισε το 2001 στην Κοπεγχάγη στη σκηνή του 46ου διαγωνισμού της Eurovision. Φορούσε μία λευκή φόρμα με βαθύ ντεκολτέ και λικνιζόταν στους ρυθμούς του «I Would Die for You». Από τότε έχουν περάσει είκοσι χρόνια. Χρόνια, στα οποία η Έλενα έχει κάνει δεκάδες φορές τη διαδρομή Ελλάδα - Σουηδία και πίσω, χρόνια με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, με βραβεία και σπουδαίες συνεργασίες, με συναυλίες και εμφανίσεις σε νυχτερινά σχήματα πρώτης γραμμής. Μας έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές, ανάμεσά τους και μία που θα θυμόμαστε για πάντα ως την πιο ιδιαίτερη, συγκινητική και ανεπανάληπτη. Όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στη Eurovision το 2005 με το τραγούδι «My Number One».

Πρόσφατα, η αγαπημένη ερμηνεύτρια κυκλοφόρησε τον δέκατο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Αποχρώσεις» από τη Minos EMI, a Universal Music Company και φαίνεται πως έχει «χρωματίσει» για τα καλά τη διάθεση του κόσμου, ο οποίος έχει ξεχωρίσει τα νέα της τραγούδια από τις πρώτες ώρες της κυκλοφορίας τους, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν μπει στις δημοφιλέστερες editorial λίστες του Spotify, αλλά και στα trends του YouTube. «Η δημιουργία του νέου μου άλμπουμ ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του “Ουράνιου Τόξου”. Κι έτσι γίνεται πάντα! Τη μια μέρα κυκλοφορώ κάτι και την επόμενη είμαι ξανά στο στούντιο, δοκιμάζοντας κάτι άλλο. Δε σταματώ ποτέ» δηλώνει η Έλενα Παπαρίζου στο ethnos.gr.

Έλενα Παπαρίζου (Copyright: Πάνος Γιαννακόπουλος)

Οι «Αποχρώσεις» περιλαμβάνουν στο σύνολο 13 τραγούδια, τα 8 είναι καινούργια και τα υπόλοιπα είναι singles που είχαν βγει πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ. Την «Αναμονή», η οποία είναι και το outro του δίσκου, την τραγούδησε περίπου 2,5 φορές στο στούντιο γιατί συγκινούνταν πολύ με την διήγηση της ιστορίας του από τους ARCADE. Σε άλλα τραγούδια, όπως στις «Αποχρώσεις» και το «Μη», χόρευαν ασταμάτητα με τα παιδιά στο στούντιο. Το «Αδιέξοδο» είναι ένα από τα κομμάτια που ηχογράφησε λίγο μετά την κυκλοφορία του προηγούμενου άλμπουμ, πριν από τρία χρόνια. «Έχω μεγάλη χαρά γι’ αυτή τη δουλειά γιατί ουσιαστικά είναι και το πρώτο άλμπουμ, στο οποίο κάνω συμπαραγωγή μαζί με τον Νεκτάριο Κόκκινο από τη δισκογραφική μου εταιρία» προσθέτει.

Όταν ρωτούν την Έλενα ποιο είναι το αγαπημένο της χρώμα, εκείνη απαντά πάντα το ουράνιο τόξο, καθώς έχει όλα τα χρώματα μαζί και ενωμένα. «Έχω μια αγάπη με τα χρώματα, δε θα το κρύψω. Για μένα δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο, υπάρχει και το γκρι, το οποίο και αυτό έχει πολλές αποχρώσεις. Στον καθένα αρέσει κάποια άλλη, και ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Έτσι πιστεύω είναι και η ζωή, το πώς ζούμε κάποια πράγματα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και από το πώς τα βλέπουμε εμείς οι ίδιοι, τι χρώμα δίνουμε σε κάθε στιγμή και κατάσταση. Κι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ονόμασα τον νέο μου δίσκο “Αποχρώσεις”. Από την άλλη, νιώθω ότι είναι και μια συνέχεια από τον προηγούμενο δίσκο “Ουράνιο Τόξο” και ότι το άλμπουμ αυτό έχει πολλές μουσικές “αποχρώσεις”, από pure pop κομμάτια με 80s vibes μέχρι κλασικές μπαλάντες, αλλά και τραγούδια με πιο ελληνικά στοιχεία».

Παράλληλα με την κυκλοφορία του καινούργιου της άλμπουμ, η Έλενα παρουσίασε και το #ProjectApohrosis. «Ήταν μια ιδέα που είχα μαζί με τη δισκογραφική μου εταιρία, να οπτικοποιήσουμε όλα τα καινούργια τραγούδια του δίσκου, το καθένα με μια διαφορετική απόχρωση. Έτσι μαζί με τον Βαγγέλη Τσαουσόπουλο, κλειστήκαμε σε ένα στούντιο για δύο μέρες και φτιάξαμε οκτώ διαφορετικές εικόνες για τα οκτώ νέα τραγούδια του δίσκου. Περάσαμε υπέροχα στα γυρίσματα η αλήθεια είναι. Σύντομα θα δείτε και ένα ωραίο backstage video από όλη την προετοιμασία, γιατί θέλαμε κι εμείς να έχουμε να θυμόμαστε πώς είναι να υλοποιείς ένα τέτοιο πρότζεκτ εν μέσω καραντίνας».

Της αρέσει να είναι οργανωτική, καθώς νιώθει ότι αυτό βοηθάει την ίδια, αλλά και τη δουλειά της. «Δεν είναι κακό να είσαι τελειομανής, αρκεί να ξέρεις ότι δεν μπορούν όλα να περνάνε από το χέρι σου. Σίγουρα δεν μου αρέσει να αφήνω εκκρεμότητες, μπορεί και να μην κοιμηθώ ένα βράδυ έχοντας στη σκέψη ότι κάτι δεν το έχω κάνει. Ευτυχώς όμως πάντα κάτι γίνεται και βρίσκομαι με συνεργάτες με τους οποίους είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Με αγάπη, όλα γίνονται» τονίζει.

The Voice

Ο φετινός τελικός του «The Voice» ήταν γυναικεία υπόθεση. Ένας τελικός, ο οποίος προσέφερε διπλή χαρά στην Έλενα Παπαρίζου, καθώς είδε δυο παίκτριες από την ομάδα της να «κοντράρονται» για το μεγάλο έπαθλο. «Είμαι πολύ περήφανη και για την Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η οποία κέρδισε, αλλά και για την Αλεξάνδρα Σιετή που έφτασε στον τελικό. Έλαβα πάρα πολλά μηνύματα και στο κινητό μου και στα social media μου γι’ αυτά τα δύο κορίτσια. Όλοι μου είπαν τα καλύτερα. Είμαι σίγουρη πως ο κόσμος ψήφισε την Ιωάννα για το ταλέντο της, για την αλήθειά της και για τον τρόπο που μας ταξιδεύει, όταν μας τραγουδάει. Είναι πραγματικά ένα αστέρι και αναμένω να δω πολλά από αυτήν. Βέβαια, αισθάνομαι περήφανη για όλα τα παιδιά στο “Voice”. Μιλώντας μαζί τους αυτές τις μέρες, νιώθω ότι έχουν πάρει πολλά από το σόου. Έχουν αποκτήσει εμπειρίες και έμαθαν πράγματα που ίσως δεν γνώριζαν. Εύχομαι σε όλους να έχουν μια καλή πορεία και να κυνηγούν τα όνειρά τους».

Στη συνέχεια, η Έλενα αναφέρει ότι έχει κρατήσει με πολλά παιδιά επαφή, ακόμα και από το πρώτο «The Voice». «Επικοινωνούμε συχνά με μηνύματα, μου στέλνουν τις δουλειές τους και χαίρομαι να τα βλέπω να εξελίσσονται. Θεωρώ ότι το φορμάτ του “The Voice” είναι σπουδαίο επειδή είναι “The Voice”. Δίνουμε προσοχή στο ταλέντο και τη φωνή και βοηθάμε και εμείς, αλλά και το ίδιο το πρότζεκτ ν’ ανακαλύψουν τα παιδιά νέους μουσικούς δρόμους. Εμείς ως coaches βασιζόμαστε πολύ στο να μπορεί να υπάρξει μια εξέλιξη στους παίκτες σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα».

Τελικά, η επιτυχία ενός καλλιτέχνη από τι καθορίζεται; Είναι θέμα τύχης, ταλέντου, σκληρής δουλειάς ή μάρκετινγκ; «Είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών. Το μόνο σίγουρο στην ερώτηση “τι πρέπει να κάνω;” είναι η απάντηση “να δουλέψεις, να μελετήσεις και να μην το βάλεις κάτω”. Εγώ είχα από μικρή το μικρόβιο, το ένα έφερε το άλλο και μόλις στα 17 μου υπέγραψα το πρώτο μου δισκογραφικό συμβόλαιο ως Antique. Η επιτυχία του συγκροτήματος ήταν πολύ μεγάλη, τα request και τα live έρχονταν το ένα μετά το άλλο, οπότε δόξα τω Θεώ στάθηκα πολύ τυχερή και ήταν μονόδρομος το να ακολουθήσω και να ζήσω το όνειρό μου».

Έλενα Παπαρίζου (Copyright: Πάνος Γιαννακόπουλος)

Η καραντίνα και η εξέλιξη της γυναίκας

Στην πρώτη καραντίνα, η Έλενα δεν πέρασε πολύ ευχάριστα, γιατί την ενόχλησε πολύ η κλεισούρα. Στη δεύτερη καραντίνα, όμως, εργαζόταν πάνω σε διάφορα πράγματα (studio, «The Voice», γυρίσματα κτλ) οπότε ήταν πολύ διαφορετικά, πάντα εννοείται τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και τους νόμους. «Αυτό που κάνω διαφορετικά από πριν είναι ότι κάθε μέρα ξυπνάω στις 07:00 το πρωί και οργανώνω τη μέρα μου. Κάτι που το συνιστώ σε όποιον μπορεί να το κάνει. Να οργανώνει τη μέρα με αυτά που λέει το πρόγραμμά του, αλλά και να κάνει και αυτά που τον ευχαριστούν, όσα επιτρέπονται βέβαια λόγω της πανδημίας».

Η Έλενα λατρεύει να ζει τη μοναχικότητά της, αλλά ταυτόχρονα φοβάται τη μοναξιά. «Η μοναχικότητα είναι δημιουργική, ενώ η μοναξιά μπορεί να δημιουργήσει μελαγχολία. Σίγουρα ο εγκλεισμός είναι κάτι που ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Κάποιοι μπορεί να βρήκαν χρόνο για να αφιερώσουν στον εαυτό τους. Άλλοι ξέρω πως δυσκολεύτηκαν λόγω του ότι μένουν μόνοι τους. Εγώ εδώ και πολλά χρόνια είχα αποφασίσει να αφιερώνω χρόνο στην οικογένειά μου και τους φίλους μου και πάνω απ’ όλα στην ίδια την Έλενα και το ίδιο συνέχισα να κάνω και κατά την περίοδο της καραντίνας. Αυτό που εκτίμησα λίγο παραπάνω ωστόσο είναι οι καθημερινές στιγμές που είχαμε πριν τον Covid-19, που πλέον δεν είναι δεδομένες. Η αγκαλιά, η επικοινωνία, το να είσαι χαλαρός στην καθημερινότητά σου χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεσαι δύο φορές το να βγεις από το σπίτι».

Αναρωτιέμαι πώς βλέπει τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία την υγειονομική κρίση που ζούμε τον τελευταίο έναν χρόνο. «Δεν είμαι ειδικός για να απαντήσω, αλλά είμαι σίγουρη πως η πολιτική προστασία ακολουθεί και γνωρίζει στατιστικές που δεν φτάνουν σε εμάς. Το σίγουρο είναι ότι εγώ σαν Έλενα ακολουθώ τα "πρέπει" για να μένουμε όλοι ασφαλείς» υπογραμμίζει. Ως καλλιτέχνης αισθάνθηκε παραγκωνισμένη όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο κλάδος της; «Το θέμα με τους καλλιτέχνες είναι πολύ σοβαρό. Συνεργάτες μου απ’ όλους τους κλάδους του καλλιτεχνικού χώρου δεν έχουν εργαστεί τον τελευταίο χρόνο σχεδόν καθόλου και δεν έχουν πάρει καν τα επιδόματα. Σίγουρα με πληγώνει απίστευτα και στεναχωριέμαι γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε οικογένειες που βασίζονται σε μας, όπως και εμείς βασιζόμαστε σε άλλους. Και όταν δεν έχεις ισορροπία στα οικονομικά, δημιουργούνται και μη απαραίτητες εντάσεις στις σχέσεις» απαντά με ειλικρίνεια. 

Με τη τελευταία της πρόταση, μου δίνει μία καλή πάσα για να τη ρωτήσω αν θεωρεί ότι βρισκόμαστε στο μομέντουμ ώστε οι γυναίκες να συσπειρωθούν και να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί τόσα χρόνια και θεωρούνταν μέχρι και ταμπού από την κοινωνία. «Όσο μεγαλώνω αγαπώ τις γυναίκες ακόμα περισσότερο, τις θαυμάζω για όλο τον αγώνα που έχουν κάνει – σίγουρα σε πολλές χώρες ακόμα αγωνίζονται. Πιστεύω πάρα πολύ στην εξέλιξη της γυναίκας και στη δύναμή της. Επειδή προέρχομαι από ένα Σουηδικό μενταλιτέ, όμως, δεν μου αρέσει να διαχωρίζω το αρσενικό με το θηλυκό. Ένας άνθρωπος πρέπει να μετράει στην κοινωνία για τις ικανότητες και τις δυνατότητές του και όχι για το φύλο του».

Έλενα Παπαρίζου (Copyright: Πάνος Γιαννακόπουλος)

Η Έλενα Παπαρίζου είναι από τους Έλληνες καλλιτέχνες που έχει άποψη και δεν φοβάται να την εκφράζει δημόσια, όποτε βέβαια εκείνη το κρίνει απαραίτητο. «Μου αρέσει να λέω την άποψη μου με ανοιχτό μυαλό και ποτέ δεν έχω μοιραστεί κάτι για να επηρεάσω κάποιον. Συνήθως εκφέρω δημόσια μια άποψη, κυρίως όταν με ρωτάνε» αναφέρει η ίδια. «Το να εκφράσω μια άποψη για κάτι που συμβαίνει τώρα είναι πολύ απλό σε σχέση με το να μοιράζομαι τα “πιστεύω μου”. Τα πιστεύω μου έχουν μια μεγαλύτερη πνευματικότητα και αυτά συνήθως θέλω να τα μοιράζομαι σε ένα πιο στενό περιβάλλον. Και τα πιστεύω μας αλλάζουν μέσα στη ζωή, μέσα από πράγματα που βιώνουμε, ζούμε και μαθαίνουμε» συμπληρώνει.

Γνήσια υδροχόος

Εκρηκτική, δυναμική, ανοιχτόμυαλη, η Έλενα Παπαρίζου ως σωστή υδροχόος δεν επιθυμεί να δίνει λόγο για την προσωπική της ζωή, παρά μόνο για τα επαγγελματικά της. Κάνει απίθανες μιμήσεις, λέει τολμηρά ανέκδοτα, της αρέσει να μαγειρεύει και να περνάει χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους της. Πρόσφατα, γιόρτασε τα γενέθλιά της αγκαλιά με τον σύζυγό της Ανδρέα Καψάλη και έσβησε όχι μία, αλλά δύο τούρτες. «Στη συγκεκριμένη επέτειο απλά σκέφτηκα να γίνει μια ληξιαρχική πράξη και να σβηστεί ο ένας χαμένος χρόνος από την ηλικία μου, γιατί περάσαμε ένα δύσκολο έτος» λέει χαριτολογώντας. Για πολλούς, τα γενέθλια είναι και ημέρα απολογισμού. «Σίγουρα κάνω απολογισμό και στα όμορφα και στα άσχημα πράγματα στη ζωή μου, και εννοείται κάνω σχέδια για το μέλλον. Η ζωή είναι ένα όμορφο ταξίδι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πού έχουμε ήδη πάει, και δεν πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε τους επόμενους προορισμούς» προσθέτει.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια δύσκολη φάση της ζωής τους, όταν φτάσουν στην ηλικία των 40. Την τρομάζει ο χρόνος που περνάει; «Καθόλου. Ο χρόνος είναι φίλος μας, ίσα – ίσα νιώθω καλύτερα τώρα που κοντεύω στα 40 απ’ ότι ένιωθα στα 20 μου για παράδειγμα. Αγαπάω τη ζωή».

Έλενα Παπαρίζου (Copyright: Πάνος Γιαννακόπουλος)

Για επίλογο της κουβέντας μας, τη ρωτάω πώς θα ήθελε να τη θυμάται ο κόσμος, κάνοντας μια προβολή στο μέλλον, πολλά χρόνια μετά. «Ευχαριστώ γι’ αυτήν την υπέροχη ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως δε μου έχει ξαναγίνει ποτέ! Σίγουρα έχω μοιραστεί πολλά τραγούδια με τον κόσμο, το πιο σπουδαίο και μοναδικό όμως για μένα είναι ότι αν ρωτήσω για παράδειγμα 100 διαφορετικά άτομα για ένα συγκεκριμένο τραγούδι μου, ο καθένας θα μου πει τη δική του ιστορία γι’ αυτό. Αυτό είναι κάτι που με συναρπάζει, αλλά και με συγκινεί. Θέλω όλοι να θυμούνται τη δική τους ιστορία μέσα από τα τραγούδια μου».

ΚορονοϊόςThe VoiceΈλενα ΠαπαρίζουMinos Emi