Μουσική|09.04.2021 15:13

Φρέντι Μέρκιουρι: Η ταινία Bohemian Rhapsody στο OPEN ξύπνησε αναμνήσεις από τον θρύλο της ροκ

Newsroom

Η ταινία «Bohemian Rhapsody», που προβλήθηκε χθες βράδυ από το OPEN με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Ράμι Μάλεκ είναι βασισμένη στη ζωή και το πρόωρο τέλος του τραγουδιστή των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι. Η ταινία προκάλεσε αίσθηση και έγινε θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να θυμίσουμε ότι ο Ράμι Μάλεκ είχε τιμηθεί με το Όσκαρ Α' αντρικού ρόλου το 2019 για τη συγκεκριμένη ταινία.

Ο Μάλεκ κέρδισε το ρόλο με… το σαγόνι του, που θύμιζε εκείνο του Μέρκιουρι. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων του άλλαξαν τη μύτη και φορούσε προσθετικά στα δόντια. Η φωνή του Μάλεκ ήταν ένας συνδυασμός του καναδού τραγουδιστή Mark Martel και του Φρέντι Μέρκιουρι. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν Μπράιαν Σίγνκερ (απολύθηκε δύο εβδομάδες πριν από το τέλος των γυρισμάτων λόγω της εριστικής συμπεριφοράς του και αντικαταστάθηκε από τον Dexter Fletcher). Στην ταινία υπήρχε ψηφιακή απεικόνιση της θρυλικής συναυλίας του Γουέμπλεϊ, ώστε να θυμίζει την εικόνα το πλήθος του 1985.

Διαβάστε επίσης: Ράμι Μάλεκ: Tο παρασκήνιο πίσω από την τούμπα στα Όσκαρ (vid)

Το πραγματικό του όνομα του Φρέντι Μέρκιουρι ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα και είχε γεννηθεί στη Ζανζιβάρη (νησί που ανήκει στην Τανζανία). Σε ηλικία 15 ετών η οικογένεια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της επανάστασης που ξέσπασε και μετακόμισαν στο Λονδίνο, όπου τη δεκαετία του ’60 ανθούσε η μουσική βιομηχανία και δεκάδες μπάντες έκαναν την εμφάνισή τους.

Ο Φαρόκ ίδρυσε συγκρότημα μαζί με τους Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ το οποίο ονόμασαν Queen και άλλαξε το όνομά του σε Φρέντι Μέρκιουρι. Το όνομα βγήκε από το ψευδώνυμο που είχε στο σχολείο και το Μέρκιουρι από τους στίχους του τραγουδιού «My Fairy King» από το πρώτο άλμπουμ της μπάντας.

Την επόμενη χρονιά προστέθηκε και ο μπασίστας Τζον Ντίκον και το 1973 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Το Sheer Heart Attack (1974) και του A Night at the Opera (1975) τους έκαναν γνωστούς σε όλο τον κόσμο.

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε όμως με το τραγούδι «Bohemian Rhapsody», το οποίο συνδύαζε όπερα και ροκ και θεωρείται από τους ειδικούς το αριστούργημα του 20ου αιώνα όσον αφορά τα τραγούδια. Μόλις κυκλοφόρησε έγινε τεράστια επιτυχία και σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone: «Η επιρροή του δεν μπορεί υπερεκτιμηθεί, αφού εφηύρε το βιντεοκλίπ, επτά χρόνια πριν από την έναρξη του MTV». Επίσης το βίντεο τους είναι το πρώτο video clip που γυρίστηκε πριν τη δεκαετία του ’90 και συγκεκριμένα στα 70’s και ξεπέρασε τις 1.000.000.000 προβολές στο Youtube το 2019. Ακολούθησαν οι επιτυχίες «We will rock you» και «We are the champions» που εκτόξευσαν τη φήμη του συγκροτήματος.

Η πιο γνωστή συναυλία των Queen έγινε το 1985 στο στάδιο Γουέμπλει με 72.000 θεατές. Η εμφάνιση του συγκροτήματος θεωρείται από τις καλύτερες στην ιστορία της ροκ. Ο Μέρκιουρι ακολούθησε σόλο καριέρα, ωστόσο διαγνώστηκε με aids. Ήταν η εποχή που η θανατηφόρα ασθένεια ήταν σε έξαρση.

Οι Queen επανεμφανίστηκαν το 1989 με καινούργια τραγούδια, όμως ο Μέρκιουρι ήταν σκιά του εαυτού του. Τα μαλλιά του είχαν αραιώσει και είχε χάσει πολλά κιλά. Η ασθένεια τον κατέβαλε και δεν θύμιζε σε τίποτα τον άλλοτε λαμπερό τραγουδιστή των Queen. Ο Μέρκιουρι πέθανε στις 24 Νοεμβρίου του 1991.

Τον Φεβρουάριο του 1991 οι Queen κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Innuendo. Η μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι «The show must go on»…

QueenΦρέντι ΜέρκιουριOPENΡάμι Μάλεκ