Μουσική|23.07.2021 08:26

Οι Μουσικές Ιστορίες του κυρίου Στέφανου Κορκολή στο Sani Festival

Newsroom

Toυ Γιάννη Μουστάκα

Πολλοί τον θυμούνται ως pop είδωλο από τη δεκαετία του ’90, άλλοι τον έχουν γνωρίσει ως κορυφαίο κλασικό πιανίστα, οι ομότεχνοί του τον θεωρούν έναν σημαντικό συνθέτη και ενορχηστρωτή, κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως έναν «ταλαντούχο μουσικό χαμαιλέοντα». Όλοι, όμως, ανεξαιρέτως αποδέχονται το τεράστιο ταλέντο του, τον πολυσχιδή μουσικό χαρακτήρα του και την ευκολία να διαπερνά τα διάφορα μουσικά είδη, με τεράστια επιτυχία. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά στοιχεία ο Στέφανος Κορκολής φέρνει στις μουσικές του αποσκευές, το Σάββατο 24 Ιουλίου, στο λόφο της Σάνης, στο πλαίσιο του 29ου Sani Festival.

Ο Στέφανος Κορκολής έρχεται, λοιπόν, να μας διηγηθεί με νότες τις δικές του Mουσικές Iστορίες, έχοντας στο πλευρό του μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, τη Σοφία Μανουσάκη: τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε, τραγούδια που έγραψε για άλλους ερμηνευτές, τραγούδια που ενορχήστρωσε ή διασκεύασε, αλλά και τραγούδια που απλά αγάπησε. Ένα μουσικό οδοιπορικό με σταθμούς τις δικές του κορυφαίες δημιουργίες, τα διαμάντια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός κ.α., αλλά και διάσημες επιτυχίες από τη διεθνή pop, rock, blues, jazz και ethnic σκηνή. Αναδεικνύοντας τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στα μουσικά ακούσματα όπως για παράδειγμα στο «Hit the road Jack» του Ray Charles και το «Libertango» του Astor Piazzolla και τα δικά μας έντεχνα και λαϊκά ηχοχρώματα, οι Μουσικές Ιστορίες του Στέφανου Κορκολή επιχειρούν να ενώσουν ακροατές και μουσικούς μέσα από τις απρόσμενες μουσικές εναλλαγές τους και τον αυτοσχεδιαστικό τους χαρακτήρα.

«Εγώ, βέβαια, δεν έρχομαι να παίξω τζαζ. Να μην μπερδευτεί ο κόσμος», μας απαντά στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, με αφορμή αυτή του την εμφάνιση στη Χαλκιδική.

Έχεις όμως τζαζ στοιχεία. «Έχω τον αυτοσχεδιασμό. Αυτός όμως αφορά όλη τη μουσική. Αυτοσχεδιασμούς κάνανε και οι κλασικοί σολίστες, αυτό που λέμε καντένσα».

Μαζί σου είναι κι η Σοφία Μανουσάκη. Είναι η ιδανική σου ερμηνεύτρια; «Η Σοφία είναι ένα ερμηνευτικό υπερόπλο, που μπορεί να σου τραγουδήσει από τζαζ μέχρι παραδοσιακό. Κάτι που θα ακούσουν οι φίλοι μας στο Sani».

Μιλάμε, δηλαδή, για ένα πλουραλιστικό και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που πρόκειται να μας παρουσιάσεις; «Τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει μπορεί να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα αλλά η συγγένεια τους βρίσκεται στην ομορφιά και την αλήθεια που κρύβει κάθε κομμάτι μέσα του. Το κοινό θα δει και θα ακούσει πως δένει για παράδειγμα ο Κραουνάκης με τον Πιατσόλα. Έχω δέσει τα κομμάτια σε μία non stop ροή, χωρίς παύση και χωρίς διάλλειμα».

Σα να παίζει ένας DJ δηλαδή. «Ακριβώς! Και όλα είναι ένα κι ένα. Κομμάτια δικά μου, κομμάτια που έχω ενορχηστρώσει, που έχω παίξει πιάνο σε ηχογραφήσεις, ακόμα και κομμάτια που θα ήθελα να έχω γράψει εγώ. Τα έχω ενορχηστρώσει με τέτοιο τρόπο που δημιουργούνε το ενιαίο της μουσικής. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει μουσικό είδος. Υπάρχει καλή και κακή μουσική. Ο σκοπός, το ζητούμενο είναι να περάσουμε καλά, τελεία και παύλα! Μέσα σε πολύ σκοτεινούς καιρούς να κάνουμε μία ανάσα και να εισπνεύσουμε ωραίες νότες. Με ωραίες μουσικές και πάρα πολύ αυτοσχεδιασμό. Όλοι οι μουσικοί είναι εξαιρετικοί σολίστες. Ανά πάσα στιγμή υπάρχει το κέφι του αυτοσχεδιασμού. Κάθε συναυλία είναι διαφορετική από την άλλη ενώ παίζουμε τα ίδια κομμάτια».

Βλέπω ότι το πρόγραμμα εμπεριέχει τεράστιες ελληνικές αλλά και ξένες επιτυχίες, τραγούδια σημαίες, τραγούδια διαχρονικά κι αγαπημένα. «Ναι. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο σκληρός κριτής. Αυτά που έχω συμπεριλάβει στο πρόγραμμα για το Sani, όλα έχουν περάσει τις εξετάσεις του χρόνου. Και ελπίζω να έρθει ο κόσμος και να το χαρεί».

Το μότο της φετινής διοργάνωσης είναι ότι «στη μουσική η παύση ορίζει το χρόνο της επόμενης νότας αλλά και τη δυναμική της», με έναν σαφή υπαινιγμό στο περσινό αναγκαστικό διάλλειμα και στη φετινή επανεκκίνηση του φεστιβάλ. Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στο κοινό του Sani Festival, πριν την εμφάνισή σου; «Θα μπορούσα να σου πω διάφορα βαρύγδουπα αλλά όχι. Στην παρούσα φάση, που όλοι είμαστε κλεισμένοι και ξανακλεισμένοι, μία έτσι μία αλλιώς. Σε έναν υπέροχο χώρο όπως είναι εκεί που θα παίξουμε στο Σάνι, το μήνυμα είναι να περάσουμε ωραία με όμορφα τραγούδια. Αυτό είναι το μήνυμα. Μετά από όλη αυτή τη μαυρίλα που έχουμε υποστεί και το κλείσιμο που έχουμε φάει στην ψυχή μας, θέλουμε κάτι εξωστρεφές, ευγενικά εξωστρεφές. Τραγούδια που τα ξέρουν όλοι και θα αναρωτιούνται πως όλα αυτά δένουν μεταξύ τους».

Ο εμβληματικός κύκλος Jazz on the Hill ολοκληρώθηκε για φέτος με δύο εξαιρετικές συναυλίες, πρώτα του σπουδαίου τρομπετίστα Avishai Cohen και στη συνέχεια του ζωντανού θρύλου Branford Marsalis. Η σκυτάλη των θεματικών κύκλων μεταβιβάζεται στο Greek Variations και η αλήθεια είναι πως δεν θα υπήρχε, ίσως, καλύτερη γέφυρα από τις Μουσικές Ιστορίες του Στέφανου Κορκολή. Όπως δεν θα υπήρχε και ιδανικότερη συγκυρία από την πανσέληνο του Ιουλίου που θα φωτίζει το λόφο της Σάνης το Σάββατο 24 Ιουλίου.

Ραντεβού όλοι εκεί, λοιπόν, στις εννιάμιση το βράδυ, στο αγαπημένο μας Sani festival, στον μαγευτικό αυτό λόφο, για ένα ακόμα ονειρικό μουσικό ταξίδι.

Πληροφορίες - Προπώληση Online: www.sanifestival.gr / www.viva.gr

Θεσσαλονίκη:

Stereodisc Record Shop [Αριστοτέλους 4]

SYMVOLI Conference & Cultural Management [Στοά Λεβή – Βενιζέλου 3 , Τ: 2310 433099]

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: στα ξενοδοχεία του Sani Resort

* Η προπώληση εισιτηρίων είναι διαθέσιμη δύο εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Ποιοι θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση – Τι απάντησε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Λιανεμπόριο: Εξετάζεται να λειτουργεί όπως η εστίαση - Click away για ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα: Rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους - Κρίσιμα 24ωρα για Μύκονο

Βιασμός 2 ανηλίκων σε spa: Αυτός είναι ο 47χρονος κατηγορούμενος

Στέφανος ΚορκολήςΧαλκιδική