Μουσική|09.09.2021 10:53

Μίκης Θεοδωράκης: Το συγκινητικό αποχαιρετιστήριο σημείωμα από την Μαρία Παπαγεωργίου στο ethnos.gr

Αντρέας Βάγιας

Η Μαρία Παπαγεωργίου, μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες και ερμηνεύτριες της νεότερης γενιάς, η οποία συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, στέλνει το δικό της αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον κορυφαίο συνθέτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, μέσα από το ethnos.gr

Την ημέρα που η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη, το ethnos.gr δημοσιεύει το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Μαρίας Παπαγεωργίου, στο οποίο επισημαίνει ότι «μου επαλήθευσε πως όσα έργα αθάνατα και αν ποιήσεις στη ζωή σου, το μεγαλύτερο έργο που κατάφερες είναι να έχεις αγαπηθεί», καταλήγοντας, «η αγάπη μου λουλούδι στο πέτο σας, όπου κι αν πετάξετε, μαέστρο μου».

Διαβάστε επίσης: Μίκης Θεοδωράκης: Μπάσης και Βουλγαράκη τον αποχαιρετούν - «Ο θείος μου είναι η ρίζα μας» λέει η ανιψιά του, Μάρω

To 2018 η Μαρία Παπαγεωργίου κυκλοφόρησε τον δίσκο «Αλληλογραφία» με διασκευές σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. «Όταν  ηχογραφούσα με την ομάδα μου το «Ξημερώνει», δεν μπορούσα να φανταστώ πως τέσσερα χρόνια μετά ο συνθέτης αυτού του τραγουδιού και πολλών άλλων που διαμόρφωσαν στον ύψιστο βαθμό το τοπίο τη σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής θα με έβαζε στην αγκαλιά του και θα με οδηγούσε με τόση φροντίδα στα μονοπάτια που θα ένωναν το κορίτσι που τραγουδούσε το 'Άσμα Ασμάτων' στα Γρεβενά με τη γυναίκα που αναζητά τον παλμό της γενιάς της στη σκληρή Αθήνα», έγραφε τότε στο σημείωμα του δίσκου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μαρία Παπαγεωργίου διασκεύασε τραγούδι «Ξημερώνει», σε μουσική του συνθέτη και στίχους του Κώστα Τριπολίτη καθώς αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένας διάλογος με τον κορυφαίο Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα αλληλογραφία, όπως γινόταν παλιά, με ανταλλαγή απόψεων για τη μουσική, τη ζωή, τις προσωπικές αγωνίες και τις συγκυρίες της εποχής. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι μεταξύ τους συναντήσεις.

Εκεί ήρθε η πρόταση από τον κορυφαίο συνθέτη για να γίνει ένας δίσκος με επανεκτελέσεις κυρίως «κρυμμένων» τραγουδιών του, αλλά και πιο γνωστών με τη δική της «ανάγνωση», με μία βασική οδηγία «κάνε αυτό που νομίζεις με την ομάδα σου, σου έχω εμπιστοσύνη».

Κατόπιν αυτής της συνεργασίας, στο δίσκ που προέκυψε και ο οποίος ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Skrow Theater τον Φεβρουάριο του 2018, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραφε για τη Μαρία Παπαγεωργίου, «θεωρώ λοιπόν τον εαυτό μου ευτυχή, γιατί η μουσική μου συναντά στο πρόσωπό της έναν τόσο ιδανικό εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς των Ελλήνων ερμηνευτών που τολμά να γεμίσει το χάσμα του χρόνου με τις υπέροχες ερμηνείες των τραγουδιών μου. Για τον λόγο αυτό μαζί με τις ευχές μου για το κοινό μας έργο, οφείλω να της πω δημόσια ένα μεγάλο «ευχαριστώ"».

«Τους τελευταίους μήνες έζησα ένα όνειρο και γέμισα δώρα. Δώρο είναι τα τραγούδια. Δώρο είναι τα λόγια που άκουσα σπίτι του και ένωναν μέσα μου έναν αιώνα ελληνικής Ιστορίας. Δώρο είναι η ελευθερία που μου έδωσε αυτός ο άνθρωπος να δω τα τραγούδια του και τα λόγια των ποιητών με τα δικά μου μάτια, χωρίς να μου πει ποτέ όχι. Ελπίζω να αφουγκράστηκα αρμονικά όλα αυτά τα δώρα που έλαβα και να σας τα προσφέρω πίσω ευλαβικά και με σεβασμό , όπως τους αρμόζει. Γράφοντας τις τελευταίες γραμμές αυτού του έργου, νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη.”, ήταν τα λόγια της Μαρίας Παπαγεωργίου για τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

Μία εβδομάδα μετά το θάνατό του, την ημέρα που ο Μίκης Θεοδωράκης ενταφιάζεται όπως επιθυμούσε στον τόπο που αγαπούσε, τον Γαλατά Χανίων, η Μαρία Παπαγεωργίου τον αποχαιρετά μέσα από το ethnos.gr στέλνοντας το δικό της αντίο γράφοντας ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης επαλήθευσε τα εφηβικά, επαρχιώτικα όνειρά μου, τα όνειρα και τις ελπίδες κάθε παιδιού της γενιάς μου» και στο σημείωμα της αναφέρει, «η αγάπη μου λουλούδι στο πέτο σας, όπου κι αν πετάξετε, μαέστρο μου.»

Το σημείωμα της Μαρίας Παπαγεωργίου για τον Μίκη Θεοδωράκη στο ethnos.gr 

«Η λέξη που στροβιλίζει το μυαλό μου όλες αυτές τις μέρες, τις μέρες που νιώθω θλίψη και ορφάνια ως άνθρωπος και ως μουσικός, είναι η λέξη «επαλήθευση».

Ο Μίκης Θεοδωράκης επαλήθευσε τα εφηβικά, επαρχιώτικα όνειρά μου, τα όνειρα και τις ελπίδες κάθε παιδιού της γενιάς μου. Πρόλαβα και αξιώθηκα να σταθώ δίπλα σε ένα τέτοιο μεγαθήριο. Έμπαινα σπίτι του, αντίκρυζα το μεγάλο του επιβλητικό ανάστημα αναζητώντας να μάθω τα μυστικά του, από που άραγε πηγάζει όλη αυτή η απεραντοσύνη και μου επαλήθευσε αυτό που όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε και ξεχνούμε : να ερωτευτούμε τη ζωή, να μην μπορεί το σώμα μας να ανταποκριθεί μα η καρδιά μας να είναι 30χρονου παλικαριού, όπως μου είπε την πρώτη μέρα.

Διαβάστε επίσης: Γρηγόρης Βαλτινός: «Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα ξεχαστεί ποτέ - Έφερε την ποίηση στα χείλη των Ελλήνων» και Μίκης Θεοδωράκης: Τα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατό του

Μου έδωσε το ελεύθερο να μπω στο μουσικό του σύμπαν και να το ρημάξω. Να κάνω ο, τι θέλω, να σβήσω εισαγωγές, να κόψω ρεφραίν, να αλλοιώσω τις μελωδικές του γραμμές. Με ρωτούσε γιατί το έκανα. Πάντα είχα απάντηση. Πάντα μου απαντούσε "αχ, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, μ αρέσει! ". Έτσι επαλήθευσε πως η ή στενομυαλιά δε φλερτάρει ποτέ με τον ουρανό.

Είχα ενημερωθεί ότι επρόκειτο να αποδημήσει. Πίστευα πως προετοιμάστηκα, μα από την Πέμπτη κλαίω. Και η φωνή μου σπάει όταν τον τραγουδάω. Μου επαλήθευσε πως όσα έργα αθάνατα και αν ποιήσεις στη ζωή σου, το μεγαλύτερο έργο που κατάφερες είναι να έχεις αγαπηθεί. Η αγάπη μου λουλούδι στο πέτο σας, όπου κι αν πετάξετε, μαέστρο μου».

Όλες οι ειδήσεις

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο αντίο - Συγκλονιστικές στιγμές στην Κρήτη

Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από Δευτέρα- Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Οι τρεις προτεραιότητες στην Υγεία μετά τη ΔΕΘ – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Ράλι Ακρόπολις: Το «ράλι των Θεών»... μαρσάρει ξανά στην Ελλάδα

Μαρία ΠαπαγεωργίουΜίκης Θεοδωράκης