Μουσική|27.09.2021 12:42

Alan Lancaster: Πέθανε ο μπασίστας των θρυλικών «Status Quo» - Είχε σκλήρυνση κατά πλάκας

Newsroom

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών, ο Άλαν Λάνκαστερ (Alan Lancaster), ο μπασίστας και ένας εκ των ιδρυτικών στελεχών του βρετανικού συγκροτήματος «Status Quo». Η είδηση του θανάτου του, μετά από μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, επιβεβαιώθηκε από τον φίλο του και δημοσιογράφο Κρεγκ Μπένετ.

Ο Λάνκαστερ ίδρυσε το βρετανικό συγκρότημα μαζί με τον τραγουδιστή Φράνσις Ρόσι και τον κιθαρίστα Ρικ Πάρφιτ, ο οποίος πέθανε το 2016. Μέχρι το 1985 εμφανίστηκε σε 15 άλμπουν και σε κλασικά κομμάτια, όπως το «Whatever You Want» και το «Down Down». Το 2013 ο μπασίστας έπαιξε με το συγκρότημα σε περιοδεία στη Βρετανία, ενώ η τελευταία του συναυλία έγινε το 2014.

«Μετά από αίτημα της αγαπημένης οικογένειάς του, συντετριμμένος ανακοινώνω τον θάνατο του Άλαν Λάνκαστερ, βρετανικής καταγωγής, βασιλικό μέλος της μουσικής, θεός της κιθάρας και ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Status Quo. Ο Άλαν Λάνκαστερ απεβίωσε σήμερα το πρωί στο σπίτι του στο Σίδνεϊ, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Ήταν 72 ετών», αναφέρει ο Κρεγκ Μπένετ.

Μάλιστα σημειώνει ότι παρά τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τα προβλήματα κινητικότητας που του δημιουργούσε, ο Λάνκαστερ συνέχιζε να παίζει σε περιοδείες επανένωσης του συγκροτήματος.

Γεννήθηκε στο Πέκαμ του Λονδίνου, το 1949. Ίδρυσε τους «The Scorpions» με τους συμμαθητές του, του Ρόσι, Άλαν Κι (ντραμς) και Τζες Τζαβόρσκι (πλήκτρα). Στη συνέχεια μετονόμασαν τη μπάντα τους σε «The Spectres» και ο Τζον Κόγκλαν πήρε τη θέση του Άλαν Κι. Παίζοντας σε κατασκήνωση το 1965, γνωρίστηκαν με τον Πάρφιτ. Παρά το δισκογραφικό συμβόλαιο, τα τραγούδια τους γνώρισαν μικρή επιτυχία.

Το συγκρότημα «The Spectres» μετονομάστηκε σε «Traffic Jam» και τελικά σε «Status Quo». Από το 1967, είχαν περισσότερες από 60 επιτυχίες στο Top 40 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Λάνκαστερ δεν ήταν μόνο μπασίστας της μπάντας, αλλά η φωνή του ακούγεται και στα «Bye Bye Johnny» και «Roadhouse Blues». 

Όλες οι ειδήσεις

Animasyros 2021: Ενίσχυση των γυναικών στον χώρο του animation - Μεγάλη νικήτρια στα βραβεία του φεστιβάλ η Joanna Quinn

Global Citizen: Άλλος ένας «θρίαμβος» για τη Τζένιφερ Λόπεζ - Έλτον Τζον, Μπίλι Άιλις τραγουδούν για το κλίμα και την πείνα

Ιωάννα Πηλιχού για Πέτρο Φιλιππίδη: «Προσπαθούσε να μας διαβάλλει, κάθε βράδυ στο σπίτι μου έκλαιγα»

Άγριες Μέλισσες πρεμιέρα: Τα πρώτα επεισόδια του 3ου κύκλου και οι ανατροπές

Angie Dickinson: Το είδωλο γίνεται 90 ετών - Η σχέση με τον Σινάτρα και όσα δεν παραδέχτηκε για τον Κένεντι

συγκρότημασκλήρυνση κατά πλάκαςΒρετανίαθάνατος