Μουσική|20.10.2021 06:43

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Με τρέλα και φαντασία αναδεικνύει τον πολιτισμό στο Μαρκόπουλο Αττικής

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος είναι ένας ξεχωριστός μουσικός και τραγουδοποιός, με σπουδαίες συνεργασίες στην ελληνική μουσική σκηνή. Διπλωματούχος στο τρομπόνι και στο βιολί, είναι και καθηγητής μουσικής, ενώ τα τελευταία χρόνια διευθύνει το δικό του ωδείο στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η σχέση του, όμως, με τα παιδιά δε σταματά στη διδασκαλία, αλλά επεκτείνεται και στην ψυχαγωγία. Ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της μουσικοθεατρικής παράστασης «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα», έχει χαρίσει το χαμόγελο σε πολλούς μικρούς και μεγάλους θεατές όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τώρα, ο Αλκιβιάδης μπαίνει ακόμα πιο δυναμικά στον χώρο της ψυχαγωγίας, διοργανώνοντας παιδικές παραστάσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ωδείου του: «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα: ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες», με συμπρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Λευτέρη Ελευθερίου και «Ο Καραγκιόζης στο Ωδείο». 

Με το Λευτέρη Ελευθερίου είστε χρόνια συνεργάτες σε μουσικές παραστάσεις για ενήλικο κοινό. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας στην παιδική παράσταση «Μια τρελή τρελή ΑΒ: Ο Αλφαβητούλης και ο Άνθρωπος Ορχήστρα σε απίθανες περιπέτειες» και τι έχει να προσθέσει αυτό σε αυτή την παράσταση που έχει παιχτεί ξανά στο παρελθόν με άλλους συντελεστές;

Με το Λευτέρη έχουμε πάρα πολλά κοινά, είναι όπως λέω συχνά το alter ego μου. Συνεργαζόμαστε πολύ καιρό αλλά από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη σκηνή ήταν σα να δουλεύαμε χρόνια μαζί. Ένα από τα χαρακτηριστικά που μας δένουν είναι ότι κάπου κάπου αγαπάμε να βλέπουμε τη ζωή με μάτια παιδιού. Χωρίς προκαταλήψεις και φίλτρα. Να δουλέψουμε μαζί σε μία παιδική παράσταση ήταν κάτι που συζητούσαμε πολύ καιρό και όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στην παράσταση που είχε παιχτεί ήδη προέκυψε κάτι διαφορετικό μέσα από τις πρόβες με την οπτική και των δυο μας.

Οι μικροί μας φίλοι καλύπτονται υπέροχα, νομίζω, με τις δύο αυτές παραστάσεις. Σκέφτεστε να ετοιμάσετε κάτι και για τους γονείς τους; 

Προγραμματίζουμε άμεσα να κάνουμε μια βραδιά με το Γιάννη Ζουγανέλη και φυσικά υπάρχουν και ένα σωρό άλλα ονόματα με τα οποία συζητάμε, καλλιτέχνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί ή θα ήθελα να συνεργαστώ. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει  θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, μονολόγους, μουσικές παραστάσεις απ’ όλα τα μουσικά είδη ή ακόμη και stand up comedy. Ή κάτι που μπορεί να μας προτείνει κάποιος και δεν το έχουμε σκεφτεί, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις.

«Ο Λευτέρης Ελευθερίου είναι το alter ego μου» λέει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Πείτε μας δυο λόγια για τον χώρο όπου θα γίνονται οι παραστάσεις. Απευθύνεστε κυρίως στους γονείς της Ανατολικής Αττικής ή είναι εύκολο και για τους γονείς από την Αθήνα να φέρουν τα παιδιά τους στο Μαρκόπουλο; 

Μια ακόμη τρελή ιδέα, όπως μου λένε οι δικοί μου άνθρωποι που ξεκίνησε ομολογουμένως από την ανάγκη που θεωρώ ότι έχουν οι γονείς, και όχι μόνο, της Ανατολικής Αττικής για ένα χώρο, στον οποίο θα μπορούν να παρακολουθήσουν θέατρο ή βραδιές με μουσική rock, jazz ή ακόμη και ρεμπέτικα. Από την άλλη θεωρώ ότι πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα Μεσόγεια με μια πιο αποκεντρωμένη οπτική. Βλέπω ότι με κάθε ευκαιρία πολύς κόσμος από την Αθήνα έρχεται στην περιοχή για τις φυσικές ομορφιές της και το καλό φαϊ και δεν βρίσκω λόγο να μην αναδειχτεί και ο Πολιτιστικός πλούτος της περιοχής. Αρχαιολογικοί χώροι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς, Μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι πράγματα που υπάρχουν στην περιοχή και θα θέλαμε κι εμείς να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να αναδειχτεί και αυτή η πλευρά της. Και φυσικά να συνδυαστεί και με όλα τα άλλα. Στην τελική αν λάβει υπ’ όψη κανείς την κίνηση που έχει πολλές φορές το κέντρο της Αθήνας μπορεί κανείς να φτάσει πιο σύντομα Μαρκόπουλο.

Ποια είναι η πιο απρόσμενη ατάκα που έχετε ακούσει από παιδί σε κάποια παράστασή σας;

Κύριε όταν σας βλέπω θέλω να μάθω να παίζω όλα τα μουσικά όργανα του κόσμου!

Περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα πέρυσι χωρίς συναυλίες, χωρίς θέατρο, χωρίς εξόδους, απομονωμένοι και κλεισμένοι ο καθένας στο καβούκι του. Αλλά θεωρώ ότι πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση για τα παιδιά. Πώς το εισπράξατε εσείς όλο αυτό ως καλλιτέχνης, ως καθηγητής, ως γονιός;

Έχεις απόλυτο δίκιο. Τα παιδιά κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε μια δυστοπική καθημερινότητα που τους επέβαλε ουσιαστικά να πάνε ενάντια στη φύση τους που τα θέλει να είναι παρέα με φίλους, να εξερευνούν και να μαθαίνουν τα όριά τους. Και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφεραν καλύτερα από εμάς χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν αγχώθηκαν, δεν πιέστηκαν και δεν καταπιέστηκαν.

Ερχεστε σε επαφή με τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Διδάσκετε μουσική, μελοποιείτε παιδικά βιβλία, συμμετέχετε σε παιδικές παραστάσεις. Τι πιστεύετε ό,τι κερδίζουν τα παιδιά από τη μουσική και το θέατρο;

Η μουσική είναι από μόνη της ένας ολόκληρος κόσμος. Βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά που συμβαίνουν σε μια παράσταση, ή σε ένα κείμενο ή ποίημα και κατ’ επέκταση να αγαπήσουν το θέατρο και τα βιβλία. Εξασκεί δεξιότητες όπως η συγκέντρωση, η μνήμη, η ανεξαρτησία των δύο ημισφαιρίων και τα βοηθάει να μελετούν σωστά και με ανεξαρτησία, να εκφράζουν τα συναισθήματα ως άτομα αλλά και ως μέλη ενός μουσικού συνόλου. Το θέατρο από την άλλη είναι πολλοί κόσμοι ταυτόχρονα. Εξάπτει τη φαντασία τους, καλλιεργεί την ενσυναίσθησή τους και ταυτόχρονα μπορεί να τα διδάξει, να τα ψυχαγωγήσει και -γιατί όχι- να τα διασκεδάσει.

«Από την οικονομική κρίση και μετά η ζωή όλων μας έχει γίνει δυσκολότερη» τονίζει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Η πανδημία έχει επιδράσει καταλυτικά στην καθημερινότητα των καλλιτεχνών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς τα βλέπετε εσείς τα πράγματα;

Από την οικονομική κρίση και μετά η ζωή όλων μας έχει γίνει δυσκολότερη. Η πανδημία ήρθε να πλήξει για μια ακόμη φορά αλλά εντονότερα τους καλλιτέχνες όλων των κατηγοριών και πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις σε οικονομικό επίπεδο. Από την άλλη βλέπω τη γενιά των εικοσάρηδων, τις παραγωγές, τη μουσική και τη δημιουργικότητά τους, τον τρόπο που αξιοποιούν καλλιτεχνικά το διαδίκτυο και μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Ούτως ή άλλως η τέχνη χάραζε πάντα το δικό της δρόμο στις δύσκολες κυρίως εποχές.

Ποια είναι τα επαγγελματικά και καλλιτεχνικά σας σχέδια για το μέλλον;

Η πρόσφατη εμπειρία με την πανδημία μας κάνει όλους λίγο επιφυλακτικούς όταν κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια. Σε πείσμα των καιρών όμως πέρα από τις παραστάσεις που οργανώνουμε στο ωδείο, τις οποίες θέλουμε να παρουσιάσουμε και καθημερινές σε σχολεία σκοπεύω να δουλέψω τον προσωπικό μου δίσκο και ταυτόχρονα θα είμαι σε περιοδεία με τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Λευτέρη Ελευθερίου σε όλη την Ελλάδα.

Όλες οι ειδήσεις

Εισβολέας: «Είχαμε κόντρα με τον Mad Clip» - Το ξύλο από τους δασκάλους και η δυσλεξία

Μάρκος Σεφερλής: «Έχω φιλήσει γυναίκα στην σκηνή» - Η στιγμή που ζήλεψε η Έλενα Τσαβαλιά

Ίντρις Έλμπα: «Κανείς δεν με πίστευε ότι είχα Covid-19, έλεγαν ότι πληρώνομαι»

Μιχάλης Οικονόμου - Γιώργος Μακρής: Υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης

Σοφία Μανωλάκου για τον τέταρτο ηθοποιό που κατηγορείται για βιασμό: «Πέφτω από τα σύννεφα»

ωδείοσκηνοθέτηςΑλκιβιάδης ΚωνσταντόπουλοςΛευτέρης Ελευθερίου