Μουσική|12.12.2021 13:57

James Brown: Ο μυστυριώδης θάνατος του θρύλου της soul και η εμμονή με τη CIA - «Παρακολουθούν κάθε βήμα μου»

Newsroom

Ο Τζέιμς Μπράουν (James Brown) έζησε αυτό που λέμε «γεμάτη» ζωή. Μεταξύ άλλων, επιβίωσε σε μικρή ηλικία από τα σφοδρά χτυπήματα του θείου του και τις απειλές ηλεκτροπληξίας από σαδιστές λευκούς υπό τους νόμους του Τζιμ Κρόου για τον φυλετικό διαχωρισμό. Ήταν ο «νονός» της σόουλ, ο πιο σκληρά εργαζόμενος μουσικός της βιομηχανίας του θεάματος, ένας χρήστης ναρκωτικών και κακοποιητής ο ίδιος, του οποίου ο θάνατος παραμένει ένα μυστήριο

Ο Τζέιμς Μπράουν πέθανε σε νοσοκομείο της Ατλάντα στις 25 Δεκεμβρίου του 2006 σε ηλικία 73 ετών. Το πιστοποιητικό θανάτου του ανέφερε ως αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή και την παρουσία υγρού στους πνεύμονες. Ο γιατρός που υπέγραψε το πιστοποιητικό, ωστόσο, το 2017 με συνέντευξή του στο CNN διατύπωσε ερωτήματα σχετικά με το τι προκάλεσε αυτά τα δύο γεγονότα και αναρωτήθηκε ανοιχτά αν ο ξαφνικός θάνατος του Μπράουν προκλήθηκε από κάποια τοξική ουσία.

 

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο δρ Κρόφορντ δήλωσε: «Άλλαξε πολύ γρήγορα. Ήταν ένας ασθενής που ποτέ δεν θα πρόβλεπα ότι θα εξέπνεε ... Αλλά πέθανε εκείνο το βράδυ» και έθεσε το ερώτημα: «Τι πήγε στραβά σε εκείνο το δωμάτιο;». Ο Κρόφορντ πρόσθεσε ότι ενώ πρότεινε να γίνει νεκροψία στη σορό του Μπράουν, η κόρη του τραγουδιστή Yamma φέρεται να έχει αρνηθεί.

Τζέιμς Μπράουν: «Με παρακολουθεί η CIA - Κατασκοπεύουν στο σπίτι μου»

Ο θρυλικός τραγουδιστής Τζέιμς Μπράουν ήταν βέβαιος ότι τον παρακολουθούσε η CIA. Θα μπορούσε όμως να είχε όντως δίκιο; Ένα νέο εκτενές άρθρο για το CNN από τον συγγραφέα Τόμας Λέικ εξετάζει τη σύνδεση του τραγουδιστή της σόουλ με τη CIA και ισχυρίζεται ότι μπορεί να μην ήταν στο μυαλό του. Η CIA, φυσικά, λέει ότι «ούτε μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει» ότι έχει αρχεία για τον Τζέιμς Μπράουν.

Όπως αποκαλύπτει ο Λέικ στο άρθρο του, τον Μάρτιο του 2021, το CNN μήνυσε τη CIA βάσει του Νόμου περί Ελευθερίας των Πληροφοριών (FOIA), προκειμένου να αποκτήσει τυχόν αρχεία που μπορεί να έχει για τον Μπράουν. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα και η απόφαση του δικαστή αναμένεται κάποια στιγμή το 2022. Τον Οκτώβριο, η CIA δήλωσε σε δικαστήριο ότι η αποκάλυψη εάν έχει ή όχι αρχεία για τον Τζέιμς Μπράουν θα μπορούσε να «προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Είναι ο πιο σημαντικός άνδρας στην Αμερική;

Ο Τζέιμς Μπράουν για πρώτη φορά ισχυρίστηκε δημόσια ότι η CIA τον κατασκόπευε στα απομνημονεύματά του «I Feel Good: A Memoir of a Life of Soul» το 2005, θεωρώντας ότι οι δεσμοί του με το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων και το γεγονός ότι απέτρεψε ταραχές στη Βοστώνη το 1968, μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον έβαλαν στο ραντάρ της υπηρεσίας πληροφοριών. Μετά από αυτό η καριέρα του Μπράουν, όπως είπε στο βιβλίο, πήρε μια περίεργη στροφή.  Εκείνο τον Αύγουστο έβγαλε το σίνγκλ «Say It Loud—I'm Black and I'm Proud» και στις αρχές του 1969, εμφανίστηκε εξώφυλλο στο περιοδικό LOOK με τίτλο «Είναι ο πιο σημαντικός άνδρας στην Αμερική;»

 

«Υπήρχαν πολλές υποψίες, ειδικά μεταξύ της εθνικής αστυνομίας, του FBI και της CIA για αυτή τη λεγόμενη επίδειξη της "μαύρης δύναμης" εκ μέρους μου», γράφει στο «I Feel Good» ο τραγουδιστής. «Η σκέψη τους πήγαινε κάπως έτσι, αν μπορούσε να σταματήσει μια ταραχή… θα μπορούσε εξίσου εύκολα να ξεκινήσει μια! Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι ήμουν υπό επιτήρηση της εθνικής ασφάλειας… Ένιωθα να με παρακολουθούν, να με κατασκοπεύουν, να παρακολουθούν το σπίτι μου». Ο Λέικ στο άρθρο του παραδέχεται ότι ο Τζέιμς Μπράουν «ήταν παρανοϊκός», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον παρακολουθούσαν! 

 

Μήπως, όμως, δεν ήταν μόνο η CIA;

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Τζέιμς Σάλιβαν και το βιβλίο του «The Hardest Working Man: How James Brown Saved the Soul of America», ο Μπράουν είχε υποβληθεί σε «εκτεταμένη παρακολούθηση του FBI». Ισχυρίζεται ότι μια σειρά από εκκλήσεις της FOIA (Freedom of Information Act) για το βιβλίο «οδήγησε τελικά σε μια επιβεβαίωση από το FBI ότι τα γραφεία στην Ατλάντα, το Μπέρμιγχαμ και τη Βαλτιμόρη μπορεί να είχαν πραγματοποιήσει πολύ νωρίτερα παρακολούθηση του τραγουδιστή και ότι τα αρχεία για τον Μπράουν καταστράφηκαν σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα συντήρησης τον Ιούνιο του 1989 και τον Ιούλιο του 2001».

τραγουδιστήςΤζέιμς ΜπράουνθάνατοςCIA