Μουσική|24.12.2021 12:49

10 τραγούδια που «απογειώνουν» τα Χριστούγεννα - Mariah Carey, Wham και τα κάλαντα του αυτοκινήτου

Newsroom

Από την απαστράπτουσα Μαράια Κάρει σε μία εκδρομή στο βουνό που κρύβει πολλά μυστικά για τους Wham στο θρυλικό «Last Christmas»... υπάρχουν κάποια τραγούδια που ακούμε μόνο τα Χριστούγεννα. Η τζαζ χροιά του Νατ Κινγκ Κόουλ, ο αισθησιασμός του Έλβις Πρέσλεϊ αλλά και το κοινωνικό μήνυμα του Τζον Λένον βρίσκονται στη λίστα μας με τα 10 πιο αγαπημένα τραγούδια των Χριστουγέννων.

10 τραγούδια που «απογειώνουν« τα Χριστούγεννα

1. «Peace on Earth / Little Drummer Boy» από τον Μπινγκ Κρόσμπι και τον Ντέιβιντ Μπόουι

Αυτή η συνάντηση... γενεών έχει γίνει κλασική αξία. Ο ροκ σταρ Ντέιβιντ Μπόουι εμφανίστηκε με τον Μπινγκ Κρόσμπι στο χριστουγεννιάτικο σόου του το 1977, και μαζί ερμήνευσαν μια ειδικά γραμμένη για την περίσταση διασκευή του «Μικρού Τυμπανιστή» με ένα πρόσθετο ρεφρέν «Ειρήνη στη Γη». H Washington Post χαρακτήρισε τη στιγμή ως το πιο επιτυχημένο ντουέτο στην ιστορία της χριστουγεννιάτικης μουσικής! Το κομμάτι ηχογραφήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1977 στα Elstree Studios στο Λονδίνο και προβλήθηκε στο σόου «Bing Crosby's Merrie Olde Christmas». Ήταν μία από τις τελευταίες ηχογραφήσεις του Κρόσμπι που πέθανε τον Οκτώβριο του 1977.



2. «Someday at Christmas» από τον Στίβι Γουόντερ

Ένα χριστουγεννιάτικο κομμάτι που μιλάει για την εποχή όταν «οι άντρες δεν θα είναι αγόρια, που παίζουν με βόμβες όπως τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια. Μια ημέρα τα Χριστούγεννα όλα μας τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα και οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι, δεν θα φοβούνται πια». Ο Στίβι Γουόντερ ήταν έφηβος όταν κυκλοφόρησε το single το 1966, στο άλμπουμ «Someday at Christmas» in 1967. Οι αντιδράσεις για τον πόλεμο στο Βιετνάμ δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει. Το τραγούδι έχουν γράψει οι Ron Miller και Bryan Wells.

3. «It’s the Most Wonderful Time of the Year» του Άντι Γουίλιαμς

Γενιές και γενιές Αμερικανών γνωρίζουν τον Άντι Γουίλιαμς ως τον «πατριάρχη των Χριστουγέννων» λόγω αυτού του τραγουδιού. Το αφιέρωμα του 1962's «It's the Most Wonderful Time of the Year» έγραψε ιστορία στις τηλεοπτικές χριστουγεννιάτικες εμφανίσεις.

Ο Γουίλιαμς λέει ότι είμαστε στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου, ακόμα και αν υπάρχουν «ιστορίες φαντασμάτων που σε φοβίζουν». Οι ιστορίες με φαντάσματα την παραμονή των Χριστουγέννων είναι απομεινάρια της βικτωριανής εποχής (σκέψου Ντίκενς και το «A Christmas Carol»). Έχει χρησιμοποιηθεί με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους σε διαφημίσεις, τηλεοπτικά σόου (από Όπρα και Έλεν Ντετζενέρις), από της Coca Cola, τη Disney μέχρι και από γνωστή εταιρία αυτοκινήτων.


4. «Happy Xmas (War Is Over)» από Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Plastic Ono Band και Harlem Community Choir

To «Happy Xmas (War Is Over)» ήταν ένα τραγούδι διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 1971. Και από τότε είναι μια κραυγή για παγκόσμια ενότητα και ομοψυχία. Το κομμάτι έγινε Νο2 στα charts ξανά τον Δεκέμβριο του 1980 – μετά τη δολοφονία του Λένον, που πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Από αυτή την άποψη είναι ακόμα πιο… συγκινητικό! Ήταν το έβδομο single του Λένον χωρίς τους Beatles. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2018 η Μάιλι Σάιρους, ο Μαρκ Ρόνσον και ο γιος του Λένον, Σιν Όνο Λένον, ερμήνευσαν μια διασκευή του κομματιού.

5. «I’ll Be Home for Christmas» από τον Έλβις Πρέσλεϊ

Μία μπαλάντα απόλυτα χριστουγεννιάτικη και ο «Βασιλιάς» τραγουδάει «Θα έρθω σπίτι για τα Χριστούγεννα ακόμα κι αν είναι μόνο στα όνειρά μου». Το κομμάτι αρχικά τραγούδησε ο Μπινγκ Κρόσμπι το 1943, για τους Αμερικανούς που πολεμούσαν στον Β' Παγκόσμιο. Ο Έλβις ερμήνευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το κομμάτι το 1957, στο άλμπουμ «Elvis’ Christmas Album». Η ειρωνεία ήταν ότι ο ίδιος ο Έλβις πέρασε τα Χριστούγεννα του ‘58 και του ’59 μακριά από το σπίτι στη Γερμανία στο στρατό. Το κομμάτι γράφτηκε από τους Kim Gannon και Walter Kent.

6. «The Christmas Song» από τον Νατ Κινγκ Κόουλ

Το τραγούδι «Chestnuts Roasting on an Open Fire» (Κάστανα ψήνονται σε μία ανοικτή φωτιά) είναι στην πραγματικότητα το «The Christmas Song». Όπως και να το θυμάσαι, το κομμάτι είναι το απόλυτο κλασικό τζαζ τραγούδι με την υπέροχη φωνή του Νατ Κινγκ Κόουλ, ο οποίος ηχογράφησε τέσσερις εκδοχές του. Αυτή που ακούμε πιο συχνά είναι εκείνη του 1961. Γράφτηκε από τον Robert Wells και τον Mel Torme το 1945. Αμέτρητες οι φορέ που το έχουμε ακούσει, μία όμως από τις επανεκτελέσεις που συγκίνησαν ήταν εκείνη με τον Αντρέα Μποτσέλι και τη Νάταλι Κόουλ!

7. «White Christmas» από τον Μπινγκ Κρόσμπι

Το κομμάτι του Irving Berlin «White Christmas» ήταν η προμετωπίδα της ταινίας «Holiday Inn» και ο πρώτος κινηματογραφικός ερμηνευτής του ήταν ο Μπινγκ Κρόσμπι το 1942. Πρόκειται για ένα «ψυχογράφημα» της χριστουγεννιάτικης διάθεσης κατά την περίοδο των γιορτών. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε εμψύχωνε τους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν μακριά από το σπίτι τους. Στο βιβλίο «White Christmas: The Story of an American Song» αναφέρεται ότι «απομακρυσμένοι από τα σπίτια και τους αγαπημένους τους, οι στρατιώτες έβρισκαν σε αυτή την τρυφερή μελωδία μια ελπίδα για την επιστροφή τους».

8. «All I want for Christmas is you» από τη Μαράια Κάρει

Ούτε η ίδια η Μαράια Κάρεϊ δεν μπορεί να πιστέψει ότι το χριστουγεννιάτικο τραγούδι της «All I Want for Christmas Is You» θα κυριαρχεί στα charts κάθε φορά την περίοδο των γιορτών. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Billboard, η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στο τραγούδι, το οποίο έφθασε στο Νο 1 στα charts, 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Το 2019 κατέρριψε το ρεκόρ των περισσότερων streams στο Spotify μέσα σε 24 ώρες και έγινε το τραγούδι που ακούσει περισσότερο ο πλανήτης τα Χριστούγεννα. Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι γνώρισε επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το 1994, αλλά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, όταν συμπεριλήφθηκε στη χριστουγεννιάτικη ταινία «Love, Actually». Το «All I Want for Christmas Is You» είναι το 19ο No 1 τραγούδι της Μαράια Κάρεϊ, γεγονός που την κάνει να πλησιάζει το ρεκόρ των Beatles, που είχαν 20 No 1 σινγκλ στη διάρκεια της καριέρας τους.

9. «Last Christmas» των Wham

Κυκλοφόρησε το 1984 και έκτοτε είναι ένα από τα πιο βασικά εορταστικά τραγούδια, σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα πάρτι στον κόσμο κάθε Χριστούγεννα. Το «Last Christmas» του Τζορτζ Μάικλ είναι το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, το οποίο όμως δεν είχε μέχρι πρότινος φτάσει ποτέ στο Νο1 του Official Singles Chart, παρόλο που κάθε χρόνο από το 2007 έμπαινε στα charts και έχει ξαναφτάσει στο Νο2 το 2017.

Το «Last Christmas» των Wham! βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή των σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα 36 χρόνια ζωής του, η δημοσιότητα του τραγουδιού έχει αυξηθεί και έχει περάσει σε πολλές νέες γενιές με αμέτρητες επανεκτελέσεις από καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift, οι The XX και η Ariana Grande. To βίντεο για το global smash hit γυρίστηκε τον Νοέμβριο του 1984 στην Ελβετία και έχει γράψει τη δική του σελίδα στην ιστορία της παγκόσμιας ποπ μουσικής.

Τα streams του κομματιού το 2021 έφτασαν τα 9,2 εκατομμύρια. Ο Άντριου Ρίτζλεϊ δήλωσε «κατά κάποιο τρόπο έκπληκτος» που το κομμάτι έφτασε τώρα στο Νο. 1 εκφράζοντας «χαρά» και «προφανή ικανοποίηση», ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η επιτυχία αυτή αποτελεί μία απόδειξη για τη «διαχρονική γοητεία» του κομματιού και τη «συνθετική ευφυία» του Τζορτζ Μάικλ. Το κομμάτι ενέπνευσε την Έμμα Τόμσον να γράψει την ταινία Last Christmas.

10. Driving Home For Christmas (1986) του Κρις Ρέα

Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για… οδήγηση. Το κομμάτι έγραψε και ερμήνευσε ο Βρετανός μουσικός Κρις Ρέα και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «New Light Through Old Windows». Αν και είχε «ταπεινή« πορεία το κομμάτι έχει ταυτιστεί απόλυτα με την περίοδο των Χριστουγέννων και εμφανίζεται στα charts κάθε χρόνο, ενώ θεωρείται ένα από ταα 10 κορυφαία χριστουγεννιάτικα singles της Βρετανίας. Ο Ρέα έχει δηλώσει σε συνέντευξη ότι έγραψε το τραγούδι ενώ με τη σύζυγό του ήταν κολλημένοι στην κίνηση.

Κοιτάζοντας την απελπισία όλων των οδηγών άρχισε να ψιλομουρμουρίζει τη μελωδία στην αρχή χιουμοριστικά. «Είναι τα κάλαντα του αυτοκινήτου» είχε πει!

Μαράια ΚάρεϊτραγούδιαΤζον ΛένονΧριστούγενναΤζορτζ ΜάικλChristmas