Μουσική|26.01.2022 07:40

Bob Dylan: Πούλησε στη Sony όλο τον κατάλογο της ηχογραφημένης μουσικής του - Τα πολλά πρόσωπα ενός μεγάλου τραγουδοποιού

Newsroom

Ο Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan) πούλησε στη Sony όλο τον κατάλογο της ηχογραφημένης μουσικής του, όπως ανακοίνωσε ο κολοσσός της μουσικής βιομηχανίας την Τρίτη (25/1). Η συμφωνία αφορά σχεδόν 60 χρόνια μουσικής του θρυλικού τραγουδιστή, από το πρώτο άλμπουμ του έως το «Rough and Rowdy Ways».

Η συναλλαγή καλύπτει, επίσης, τα «δικαιώματα των νέων τραγουδιών του στο μέλλον», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Sony, που δεν διευκρινίζει, εντούτοις, το ύψος του συμβολαίου. Ο Μπομπ Ντίλαν, ηλικίας 80 ετών και κάτοχος βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας, είχε ήδη πουλήσει στα τέλη του 2020 τα συγγραφικά δικαιώματά του, ξεχωριστά από τα δικαιώματα ηχογραφήσεων, στη Universal, μία ανταγωνίστρια της Sony, έναντι ενός ποσού που υπολογιζόταν εκείνη την περίοδο στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή τη φορά, εξειδικευμένοι στη μουσική βιομηχανία ιστότοποι, όπως το Billboard και το Variety, κάνουν λόγο για ένα ποσό άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη Sony, η συμφωνία, που επισφραγίστηκε τον περασμένο Ιούλιο του 2021, αλλά ανακοινώθηκε επίσημα τώρα, ενισχύει μια μακρά σχέση με τον Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος είχε υπογράψει το 1961 συμβόλαιο με την Columbia Records, μια θυγατρική του κολοσσού της μουσικής.

Έφηβος για πάντα

Ο Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941 στο Ντουλούθ της Μινεσότα. Ο πατέρας του ονομαζόταν Abram Zimmerman και η μητέρα του Beatrice. Η γιαγιά του ήταν Εβραία από την Οδησσό, ο πατέρας του δούλευε στην εταιρία πετρελαίου Standard. Οι παιδικοί του ήρωες ήταν ο «Ρομπέν των Δασών» και ο Άγιος Γεώργιος. Ως μαθητής γυμνασίου άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά στο συγκρότημα «Golden Chords», ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι (Chuck Berry) και Λιτλ Ρίτσαρντ (Little Richard), με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική.

Το 1959 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά τη μουσική του Γούντι Γκάθρι (Woody Guthrie), έγινε λάτρης του και αποφάσισε να τον συναντήσει. Για το σκοπό αυτό παράτησε τις σπουδές του και έφτασε στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος που μπορούσε να συναντήσει το ίνδαλμά του. Ο Γκάθρι, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, έχρισε τον νεαρό θαυμαστή του από τη Μινεσότα διάδοχό του.

Εν τω μεταξύ, ο Ρόμπερτ Ζίμμερμαν μετονομάστηκε σε Μπομπ Ντίλαν. «Αυτό που σκόπευα να κάνω αμέσως μόλις έφυγα από το σπίτι μου ήταν να υιοθετήσω το όνομα Ρόμπερτ Αλαν… Έμοιαζε με όνομα σκωτσέζου βασιλιά και μου άρεσε. Αυτό το όνομα περιείχε σχεδόν όλα όσα ήμουν εγώ. Κάτι που με μπέρδεψε κάπως ήταν ένα άρθρο που διάβασα λίγο αργότερα στο περιοδικό Downbeat για ένα σαξοφωνίστα της Δυτικής Ακτής ονόματι David Allyn. Υποπτευόμουν ότι ο τύπος είχε αλλάξει την ορθογραφία από Allen σε Allyn και καταλάβαινα το λόγο. Με το y το όνομα έμοιαζε πιο εξωτικό, πιο αινιγματικό. Αυτό θα έκανα και εγώ. Αντί για Robert Allen, θα ήμουν ο Robert Allyn. Λίγο αργότερα, ωστόσο, εντελώς αναπάντεχα, έπεσα πάνω σε μερικά ποιήματα του Dylan Thomas. Το Dylan και το Allyn έμοιαζαν ηχητικά. Robert Dylan. Robert Allyn. Δεν μπορούσα να αποφασίσω – το γράμμα D ακουγόταν πιο έντονα. To Robert Dylan όμως δεν έδειχνε και δεν ακουγόταν τόσο καλά όσο το Robert Allyn. Ο κόσμος με φώναζε πάντοτε ή Robert ή Bobby αλλά το Bobby Dylan μού ακουγόταν πολύ επιπόλαιο, και επιπλέον υπήρχε ήδη ένας Bobby Darin, ένας Bobby Vee, ένας Bobby Rydell, ένας Bobby Neely και ένα σωρό άλλοι Bobbys. Το Bob Dylan όμως έδειχνε και ακουγόταν καλύτερο από το Bob Allyn. Την πρώτη φορά που με ρώτησαν το όνομά μου στις Δίδυμες πόλεις (Μινεάπολις και Σεν Πολ), ενστικτωδώς και αυτόματα, χωρίς να το σκεφτώ καθόλου, απάντησα απλώς “Bob Dylan”» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Το 1960, άρχισε να παίζει σε διάφορους μουσικούς χώρους, με το νέο του όνομα και έχοντας ως μουσικό πρότυπο τον Γκάθρι. Τραγουδούσε σε πλατείες και folk bars στην περιοχή του Γκρίνουϊτς Βίλατζ. Σύντομα, ο Ντίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με την πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία Columbia. Το 1965 αποτελεί έτος ορόσημο. Η ροκ μουσική αμφισβητεί διαρκώς το κατεστημένο, κοινωνικό και πολιτικό. Μια μουσική μόνιμης και διαρκούς αμφισβήτησης. Το καλοκαίρι του 1965 ένα δικό του τραγούδι, το «Mr. Tambourine Man» γίνεται μεγάλη επιτυχία παιγμένο από τους Byrds. 

Ο Μπομπ Ντίλαν, μεγάλος μουσικός, στιχουργός και ποιητής επηρέασε όσο λίγοι τη σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του. Δεκάδες επίσημοι και ανεπίσημοι δίσκοι, βιογραφίες, διασκευές, ακυκλοφόρητες μαγνητοταινίες και τραγούδια μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής αυτής. «Τα τραγούδια για διεφθαρμένους λαθρέμπορους ουίσκι, για μανάδες που πνίγουν τα ίδια τους τα παιδιά, για Κάντιλακ που καίνε το γαλόνι στα πέντε μίλια, για πλημμύρες, για εμπρησμούς στα γραφεία των συνδικάτων, για το ζοφερό σκοτάδι και τα πτώματα στο βυθό των ποταμών, δεν έκαναν για τους φίλους του ραδιοφώνου. Tα φoλκ που έλεγα εγώ δεν είχαν τίποτα ξένοιαστο. Δεν ήταν φιλικά και μελιστάλαχτα. Δεν ήταν σαν τα κύματα που γλύφουν απαλά την ακτή…Το ύφος μου ήταν πολύ αλλοπρόσαλλο για να ταξινομηθεί στο ραδιόφωνο, και για μένα τα τραγούδια ήταν πιο σημαντικά από την ανάλαφρη ψυχαγωγία» έχει πει, χαρακτηριστικά, ο ίδιος στον αμερικανό δημοσιογράφο Μπιλ Φλάναγκαν. 

Οι γυναίκες της ζωής του

Η Suze Rotolo, με την οποία υπήρξε σε σχέση στα 60s για τέσσερα χρόνια, έγραψε ένα βιβλίο για εκείνον, με τις στιγμές που πέρασε δίπλα του. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί για να τον περιγράψει είναι «αστείος, ελκυστικός, έντονος και επίμονος. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν αυτό που ήταν όσο ήμασταν μαζί, μόνο η σειρά των λέξεων θ' άλλαζε, ανάλογα με τη διάθεσή του ή τις περιστάσεις».

Άλλες γυναίκες στη ζωή του διάσημουν καλλιτέχνη, εκτός από τη Rotolo, ήταν η Βρετανίδα τραγουδίστρια της soul Dana Gillespie, η Edie Sedgwick που συνδέθηκε με το τραγούδι  «Just Like a Woman». Παντρεύτηκε κρυφά τη Sara Lownds, μοντέλο, ηθοποιό και κουνελάκι του Playboy, ενώ είχε δεσμούς με την Baez. Έγραψε πολλά τραγούδια για τη Lownds, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το «Sad Eyed Lady of the Lowlands». Μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά, ο γάμος τους όμως έληξε όταν εκείνη τον βρήκε με άλλη γυναίκα. Το 1986 παντρεύτηκε την Carolyn Dennis, με την οποία χώρισε το 1992.

Μπομπ Ντίλαν: Κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

Μήνυση κατατέθηκε σε βάρος του Μπομπ Ντίλαν, πριν από τη λήξη της εφαρμογής ενός νόμου του 2019 που επέτρεπε στα θύματα κακοποίησης ανηλίκων να μηνύσουν τους φερόμενους ως επιτιθέμενους για περιπτώσεις που ήταν πολύ παλιές ώστε να ασκηθούν διώξεις πριν παραγραφούν. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης και Νομπελίστας Μπομπ Ντίλαν μηνύθηκε από ανώνυμη γυναίκα την οποία - όπως ισχυρίζεται - φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά το 1965. Στη μήνυση, η γυναίκα που αναφέρεται ως «J.C.» δηλώνει ότι ήταν τότε 12 ετών.

Η μήνυση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης και η πολιτική αγωγή υποστηρίζει ότι ο Ντίλαν, 81 χρονών σήμερα την κακοποιούσε τη γυναίκα σεξουαλικά στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη επί έξι εβδομάδες, «αφήνοντάς την συναισθηματικά τραυματισμένη και ψυχολογικά κατεστραμμένη μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε ότι «εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα του ως μουσικού για να δώσει στην "J.C." αλκοόλ και ναρκωτικά και να την κακοποιήσει σεξουαλικά αλλεπάλληλές φορές». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπομπ Ντίλαν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς: «Ο 56χρονος ισχυρισμός για συμβάν προ 56 χρονών είναι αναληθής και θα παλέψουμε σθεναρά να τον ανατρέψουμε».

Το φερόμενο θύμα του Μπομπ Ντίλαν ανασκευάζει τη μήνυσή της

Αμέσως μετά, προέκυψαν αναφορές ότι ο 80χρονος μουσικός έλειπε σε περιοδεία το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου και του Μαΐου του ίδιου έτους. Ωστόσο, ο δικηγόρος του φερόμενου θύματος, Ντάνιελ Άιζακς, επέμεινε ότι οι ισχυρισμοί της πελάτισσάς του ισχύουν, και ότι υπήρχε αρκετός χρόνος μεταξύ των ημερομηνιών της περιοδείας για να σημειωθεί η φερόμενη κακοποίηση. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Άιζακς τροποποίησε τη μήνυση της JC, λέγοντας ότι η φερόμενη κακοποίηση συνέβη «σε μια περίοδο αρκετών μηνών την άνοιξη του 1965», σε σύγκριση με την προηγούμενη διατύπωση στην αρχική μήνυση - η οποία έκανε λόγο για «μια περίοδο έξι εβδομάδων μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 1965», σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν. 

Ένας εκπρόσωπος του Ντίλαν σχολίασε ότι «η τροποποιημένη καταγγελία ανακυκλώνει τους ίδιους κατασκευασμένους ισχυρισμούς με την αρχική καταγγελία που κατατέθηκε τον Αύγουστο. «Ήταν τόσο ψεύτικοι τότε όσο και τώρα. Θα επιδιώξουμε όλες τις νομικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά των δικηγόρων που βρίσκονται πίσω από αυτήν την επαίσχυντη, συκοφαντική και καιροσκοπική υπόθεση».

Μουσείο αφιερωμένο στον Μπομπ Ντίλαν θα εγκαινιαστεί στην Οκλαχόμα

Ένα νέο μουσείο, το Bob Dylan Center, στην Τούλσα της Οκλαχόμα θα ανοίξει για το κοινό στις 10 Μαΐου του 2022. Το τριώροφο μουσείο είναι «αφιερωμένο στη μελέτη και την αναγνώριση του Μπομπ Ντίλαν και της παγκόσμιας πολιτιστικής του σημασίας» και έχει ως στόχο να φιλοξενήσει περισσότερα από 100.000 αντικείμενα από όλη τη ζωή και την καριέρα του Αμερικανού τραγουδιστή-τραγουδοποιού και συγγραφέα.

Στο μουσείο θα εκτίθενται χειρόγραφοι στίχοι, ηχογραφήσεις που δεν έχουν κυκλοφορήσει προηγουμένως, κινηματογραφημένες ερμηνείες, σπάνιες φωτογραφίες και μουσικά όργανα. Μεταξύ αυτών, θα είναι η πιο γνωστή έκδοση του «Don’t Think Twice, It’s All Right», την οποία ηχογράφησε ο Ντίλαν στο διαμέρισμα ενός φίλου του, το φθινόπωρο του 1962. Το Bob Dylan Center βρίσκεται στην περιοχή Tulsa Arts κοντά στο Woody Guthrie Center, (Κέντρο Γούντι Γκάθρι), αφιερωμένο στον τραγουδιστή της φολκ που ήταν από τις βασικές πρώτες επιρροές του Ντίλαν.

 

Η ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας του μουσείου έγινε σε ανάρτηση στο Instagram του Bob Dylan Center μαζί με φωτογραφία του εξωτερικού χώρου. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου αναφέρεται ότι ο οργανισμός θα χρησιμεύσει για να εκπαιδεύσει, να παρακινήσει και να εμπνεύσει τους επισκέπτες να συμμετάσχουν με τη δική τους ικανότητα ως δημιουργοί. Μέσα από εκθέματα, δημόσια προγράμματα, παραστάσεις, διαλέξεις και δημοσιεύσεις, το κέντρο στοχεύει στην προώθηση μιας συζήτησης σχετικής με τον ρόλο της δημιουργικότητας στη ζωή μας».

πνευματικά δικαιώματαμουσικόςειδήσεις τώραSONYμουσείοΜπομπ Ντίλαν