Μουσική|14.04.2022 08:05

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έρχεται τον Αύγουστο, με θεματική την «Οδύσσεια»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Μήθυμνας) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ευρώπης και της Λέσβου, σφραγίζοντας τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα με την ποιότητα της κλασσικής μουσικής, αλλά και τη μουσική εξέλιξη διαχρονικά, με νέες προτάσεις. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, με τη συμμετοχή κορυφαίων νέων και καταξιωμένων ερμηνευτών διεθνούς φήμης.

Η άψογη διοργάνωση, η ποικιλία και ευρύτητα στην καλλιτεχνική έκφραση και η ποιότητα που χαρακτηρίζει τις συναυλίες, τόσο από πλευράς διοργάνωσης όσο και παρευρισκόμενου κοινού, συμβάλλουν ώστε να μνημονεύονται ως ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψηλής αισθητικής και πολιτισμικής αξίας. Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξοικειώνουν τους νέους με την κλασική μουσική, δίνοντάς τους τα εφόδια να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία στο χώρο.

Η φετινή θεματική είναι αφιερωμένη στην «Οδύσσεια». «Το έπος του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, διαπραγματεύεται θέματα τόσο παλιά όσο και ο χρόνος» σημειώνουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες και συνιδρύτριες του φεστιβάλ, Danae και Kiveli Doerken. «Η Οδύσσεια είναι μια ιστορία που περιγράφει το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, της δύναμης και της επινοητικότητας. Η στάση του Οδυσσέα που "δεν εγκαταλείπει ποτέ", όχι μόνο δε σταματά μπροστά στις αντιξοότητες αλλά τις ξεπερνά, αποτελεί τη βάση αυτής της μυθικής ιστορίας, που κινείται παράλληλα με την ανθρώπινη ύπαρξη. Πρόκειται για την εξιστόρηση της ανθρώπινης περιπέτειας, που διαμορφώνεται από την πορεία μας, τις εμπειρίες που κερδίζουμε και που κτίζουν την ταυτότητα. Μιας περιπέτειας διαχρονικά επίκαιρης» συμπληρώνουν.

Το «ταξίδι» θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου με τις προφεστιβαλικές συναυλίες - εξορμήσεις, οι οποίες θα γίνουν σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της Λέσβου. Αργότερα, θ' ακολουθήσουν οι «Μουσικές Στιγμές» (Musical Moments), που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους του νησιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε απρόσμενα σημεία της πόλης. Μεταξύ 16 και 19 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο συναυλιών μ' ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος πρόγραμμα που θα ερμηνεύσουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους διεθνείς σολίστ και οι οποίοι θ' ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες...

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί κάτω από τις ενότητες: Αναχώρηση - Departure, Περιπλανήσεις - Wanderings, Δοκιμασίες - Trials, Πηνελόπη - Penelope και Ιθάκη - Ithaka. Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα εντάξει τις εναρκτήριες δράσεις του, στο 2ο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

ειδήσεις τώραΜυτιλήνηκλασική μουσικήφεστιβάλ