Μουσική|08.02.2019 19:05

«Σύµβουλος και µέντορας ο Μιχάλης Κακογιάννης»

Αναστασία Κουκά

Είναι συνθέτης αλλά και πολυοργανίστας, µε µια µουσική διαδροµή τριάντα χρόνων και έντονη παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώµενα του εξωτερικού. Έχει γράψει µουσική για τον κινηµατογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, αλλά και αρκετά τραγούδια, ενώ έχει συνεργαστεί µε σπουδαίους καλλιτέχνες, µεταξύ των οποίων οι Νάνα Μούσχουρη, Ζορζ Μουστακί, Τζόνι Λόγκαν κ.ά.

Ο λόγος για τον Κώστα Κακογιάννη, τον σηµαντικό Κύπριο συνθέτη και ανιψιό του σπουδαίου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος θα δώσει δύο µουσικές παραστάσεις µε τίτλο «Εικόνες της µουσικής» παρουσιάζοντας µία επιλογή των σπουδαιότερων συνθέσεών του στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, στο Ιδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης. Κι αυτές θα είναι οι πρώτες ζωντανές εµφανίσεις του δηµιουργού στον χώρο µε τον οποίο τον συνδέουν τόσα πολλά…

«Εχω παρακολουθήσει από πολύ κοντά τη δηµιουργία αυτού του χώρου. Θυµάµαι να πηγαίνουµε µαζί µε τον Μιχάλη να βλέπουµε το οικόπεδο που θα χτιζόταν, θυµάµαι το άγχος του για να συγκεντρώσει τα απαιτούµενα χρήµατα, αλλά και τον µεγάλο ενθουσιασµό του όταν ολοκληρώθηκε. Αυτό που µε χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι πρόλαβε να γιορτάσει τα εγκαίνια αυτού του µεγάλου του ονείρου, το οποίο έζησα κι εγώ βήµα προς βήµα» εξηγεί ο συνθέτης και συµπληρώνει: «Ο Μιχάλης Κακογιάννης µε είχε καλέσει πολλές φορές να παίξω, αλλά επειδή είµαι κινηµατογραφικός συνθέτης δεν συνήθιζα να δίνω συναυλίες. Μέχρι που ήρθε µια πρόταση από την UNESCO να κάνω µια µεγάλη παράσταση στο Παρίσι για τα 30 χρόνια δηµιουργίας µου. Από κει και µετά άρχισαν να έρχονται διάφορες προσκλήσεις και από άλλες χώρες του κόσµου. Στην Ελλάδα δεν θα µπορούσα να επιλέξω βέβαια άλλο χώρο εκτός από το Ιδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης».

Στενή σχέση

Όσο για τη σχέση που τον έδενε µε τον θείο του; «Ο Μιχάλης µε γνώρισε περισσότερο σαν έφηβο, όταν πια είχα διαµορφώσει την εικόνα του µουσικού και υπήρχε στο µυαλό µου η ιδέα να γίνω κινηµατογραφικός συνθέτης για να συνεργαστώ µε τον θείο µου. Του άρεσε αυτή µου η απόφαση κι από τότε ήταν το πιο κοντινό µου πρόσωπο µετά τους γονείς µου. Ηταν ο σύµβουλος κι ο µέντοράς µου. Το παράδοξο είναι πως, ενώ ήταν πάντα αυστηρός µε τους συνεργάτες του, καθώς στόχευσε πάντα στο τέλειο αποτέλεσµα, µαζί µου, τις τρεις φορές που συνεργαστήκαµε σε θεατρικές του παραστάσεις, ήταν πολύ γλυκός και ήπιος».

Ο Κώστας Κακογιάννης έχει αποσπάσει εξαιρετικά θετικά σχόλια για τη µουσική δηµιουργία του από το εξωτερικό. Το ΒΒC τον έχει χαρακτηρίσει «άνθρωπο ορχήστρα», οι συνεργασίες του απλώνονται από το Λος Αντζελες µέχρι το Βιετνάµ, ενώ διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν φιλοξενήσει αφιερώµατα στα έργα του.

Κώστας Κακογιάννης

Ο ίδιος αποδίδει αυτή την επιτυχία στο γεγονός ότι η µουσική του διαθέτει ταυτότητα: «Όταν επιχειρεί κάποιος να απευθυνθεί στο κοινό του εξωτερικού δεν πρέπει να µιµηθεί τη µουσική που παίζεται εκεί, γιατί δεν πρόκειται καν να την ακούσουν µέχρι τέλους. Πρέπει να έχεις τη δική σου µουσική ταυτότητα για να προσελκύσεις το διεθνές ενδιαφέρον. Για µένα πολύ σηµαντικό είναι να κουβαλάς µέσα σου τη µουσική του τόπου σου. Εγώ αυτό που κάνω είναι να εντάσσω τα παραδοσιακά όργανα της Κύπρου και να συνδυάζω αυτά µε ηχοχρώµατα, µε τον ευρωπαϊκό ήχο. Αυτό µου δίνει µια ταυτότητα».

Τι θα δούµε

Το πρόγραµµα που θα παρουσιάσει στις δύο αυτές βραδιές θα περιλαµβάνει, όπως ο ίδιος µας είπε, µια επιλογή από το σύνολο του µουσικού έργου του ενώ θα διατεθούν στο κοινό CD µε ακυκλοφόρητα έργα του.

Ο Κώστας Κακογιάννης έχει υπογράψει τη µουσική για πάνω από 50 τηλεοπτικές παραγωγές, 30 θεατρικές παραστάσεις και 15 κινηµατογραφικές ταινίες, ενώ τραγούδια του έχουν ερµηνεύσει κορυφαίοι Ελληνες ερµηνευτές όπως οι Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννης Κότσιρας, Αλέξια, Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.ά.

Μερικά από αυτά τα τραγούδια, σε ποίηση του Πάµπου Κουζάλη, του κορυφαίου ποιητή της Κύπρου ∆ηµήτρη Λιπέρτη, αλλά και του Μιχάλη Κακογιάννη, θα παρουσιαστούν στο Ιδρυµα Κακογιάννης ζωντανά, µε τη σκηνοθεσία και τους φωτισµούς του Μάριου Παπαδόπουλου.

Τον Κώστα Κακογιάννη, ο οποίος θα παίξει πιάνο, βιολί, φλάουτο και πιθκιαύλι, θα συνοδεύει επί σκηνής 4µελής ορχήστρα, η 35µελής χορωδία της «∆ιάστασης» υπό τη διεύθυνση της Αντριάνας Σεργίδου, 10µελές µπαλέτο, οι σοπράνο Μαρία Παπαϊωάννου και Ειρήνη Κακογιάννη, η ηθοποιός Μάρα Κωνσταντίνου και ο Κωνσταντίνος Μελίδης.

Μιχάλης Κακογιάννηςμουσικός