Μουσική|14.05.2022 14:15

Μαριάννα Μασάδη: Η Ελληνογερμανίδα τραγουδίστρια που «πίστεψε» ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης αποκλειστικά στο ethnos.gr

Ανθή Μιμηγιάννη

Η ελληνογερμανίδα Μαριάννα Μασάδη επαναπροσδιορίζει τον όρο σωστό timing και με την αυτοπεποίθηση που της αρμόζει, κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ που περιλαμβάνει 12 κομμάτια. Στο πλαίσιο του πρώτου single «Καληνύχτα» και σε αντίθεση με τον θρυλικό «Μύθο Του Σεβάχ», «Καληνύχτα Κεμάλ αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ», το «Καληνύχτα» της Μαριάννας, κόντρα στην εποχή, οφείλει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας.

Tη συνέντευξη πήρε η Ανθή Μιμηγιάννη:

Μακριά από την Ελλάδα και έξω απο το Μόναχο, στο γραφικό πολυτελές θέρετρο Tegernsee, έχεις την ανάγκη να αναλύσεις στίχους που ταυτίστηκαν με τον Στέλιο «Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος», να επιστρέψεις με «Ελύ-τικο» στιλ σε λόγια: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», αλλά και να γνωρίσεις ανθρώπους όπως τη Μαριάννα με τη μαγική φωνή την οποία πίστεψε ο Μίκης. Μιλώντας ελληνογερμανικά στη γλώσσα της αλήθειας, αλληλοεπιδράσαμε αναλύοντας λέξεις που έχουν χάσει το νόημά τους -λόγω κακής χρήσης. Το συμπέρασμα της κουβέντας ήταν δεδομένο από την αρχή: Η Μαριάννα Μασάδη είναι καλλιτέχνης, και όταν λέμε καλλιτέχνης, εννοούμε την πραγματική έννοια του όρου.

 

Κυρία Μασάδη, τι ρόλο παίζει ο στίχος σε ένα τραγούδι και γιατί επιλέξατε να επικοινωνήσετε το «Καληνύχτα»;

Πολύ σημαντικό. Πριν τραγουδήσει ένας καλλιτέχνης, πρέπει πρώτα να μπει μέσα στην ιστορία του τραγουδιού. Να την κατανοήσει. Και έπειτα να την εκφράσει. Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ειδικά αν σκεφτούμε τη χαοτική έλλειψη επικοινωνίας των ανθρώπων. Το «Καληνύχτα» για εμένα σημαίνει να έχω μια όμορφη νύχτα για να ξυπνήσω ακόμα πιο όμορφα το πρωί. Είναι τόσο αισιόδοξο και θετικό αυτό το κομμάτι. Στην ουσία λέει ότι θέλω να αφήσω όλα τα κακώς κείμενα πίσω μου. Μια από τις πιο διάσημες δημιουργούς τραγουδιών στη Γερμανία, η Κριστίνα Μπαχ, υπέγραψε το «Καληνύχτα» το οποίο και «κούμπωσε» στη ψυχή μου.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από το πρώτο σας άλμπουμ;

Της δύναμης και της αγάπης. Αυτές οι λέξεις έχουν τεράστια δυναμική και αν τις τοποθετήσει κανείς με οποιαδήποτε άλλη λέξη το αποτέλεσμα θα είναι όμορφο. Ένα άλλο μήνυμα είναι η αγάπη για την πατρίδα. Για την Ελλάδα. Να μην ξεχνάμε ότι έχουμε μια τόσο όμορφη χώρα και να την προσέχουμε κάθε μέρα. Και τους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό να τους αγαπάμε περισσότερο. Είναι αλήθεια ότι σε αυτό το δίσκο αποκωδικοποιείται το προφίλ της Μαριάννας. Της ευαίσθητης και της δυναμικής. Που δεν αγαπάει απλώς την Ελλάδα, αλλά τη λατρεύει. Τη Μαριάννα του Θεοδωράκη και του Χατζηδάκι που γνωρίζει πολύ καλά την έννοια της νοσταλγίας.

 

Τη Μαριάννα του στιχουργού Νίκου Μωραΐτη και του σπουδαίου Λέο Λέανδρος θα προσθέσω. Πώς αισθάνεστε που προστίθενται αυτά τα δύο ονόματα στο βιογραφικό σας;

Με τον Λέο Λέανδρος μάς έφερε σε επαφή ο μάνατζέρ μου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιάννης Βίτσας, που ετοιμάζει τη βιογραφία του. Και αισθάνομαι πολύ περήφανη. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να μου δώσει την ευκαιρία να ερμηνεύσω γνωστά τραγούδια του. Ετοιμαζόμαστε για μια μοναδική συνεργασία με ένα δικό του τραγούδι, το οποίο θα υπογράψει ο Νίκος Μωραϊτης. Για τον Νίκο Μωραϊτη τί να πω; Είδε αμέσως τη ψυχή μου.

Πού στοχεύετε μουσικά και σε ποιο κοινό απευθύνεστε;

Δεν υπάρχει ηλικιακό κουτί. Πώς θα μπορούσε να υπάρξει; Η μουσική μου είναι φτιαγμένη και απευθύνεται σε όλους. Στόχος είναι τα ωραία τραγούδια και η επικοινωνία τους, είτε μέσω συναυλιών, είτε μέσω τεχνολογίας. Και θέλω ο κόσμος που έρχεται σε επαφή με τα τραγούδια μου να εισπράττει συναισθήματα. Να εισπράττει αλήθεια. Θέλω μέσα από τη μουσική μου να κάνω τον κόσμο καλύτερο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό τραγούδι και γιατί;

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» του Μίκη Θεοδωράκη που αποτελεί απόσπασμα από το «Άξιον Εστί». Διότι αυτό το τραγούδι σημαίνει ελευθερία. Ο πατέρας μου ασχολείτο με την πολιτική και η πολιτική σκέψη ήταν δεδομένη στο σπίτι μας. Μεγάλωσα με όλα αυτά τα τραγούδια με τα οποία απελευθερώθηκε η Ελλάδα. Την ελληνική μουσική και παράδοση τα έμαθα από τους γονείς μου.  Δεν την έζησα την Ελλάδα για να ξέρω τα πιο σύγχρονα τραγούδια. Ζω σε άλλη κουλτούρα, άλλο κράτος. Αυτά τα τραγούδια του «τότε», όμως, με καθόρισαν.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο μέντοράς μου»

 

Τι ρόλο παίζει ο Μίκης Θεοδωράκης στη ζωή σας;

Τεράστιο και η λέξη τεράστιο είναι τεράστια μικρή για να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Δεν θα χρησιμοποιήσω παρελθοντικό χρόνο για εκείνον. Είναι ο μέντοράς μου. Τον γνώρισα σε πάρα πολύ μικρή ηλικία λόγω του πατέρα μου -με τον οποίο είχαν φιλική σχέση, και ήρθαμε ξανά σε επαφή το 2009. Δεν μπορώ να περιγράψω το κοκτέιλ συναισθημάτων που έχει ως υλικά θαυμασμό, σεβασμό και εκτίμηση. Άνθρωπος δίκαιος και σπουδαία ψυχή. Οι επαγγελματικές του συμβουλές θα με συντροφεύουν για πάντα.

Το «από εκεί και πριν» σας ποιο είναι ή αλλιώς ποια είστε; 

Μεγάλωσα στη Γερμανία αλλά πάντα διατηρώ την επαφή μου με την Ελλάδα καθώς την επισκέπτομαι συχνά. Μάλιστα, πρόσφατα απέκτησα και το δικό μου σπίτι στην Κέρκυρα οπότε έρχομαι ακόμα πιο συχνά. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη στην τοποθεσία Ελλάδα διότι πάντα γνωρίζω πολύ σημαντικούς ανθρώπους «εδώ». Από την κοιλιά της μαμάς μου- κατάλαβα το πάθος μου για τη μουσική. Χαίρομαι όταν μού αποδίδουν τον όρο καλλιτέχνης. Γιατί «καλλιτέχνης» σημαίνει ψυχή-σώμα-πνεύμα. Είμαι πολύ ευαίσθητη, δίκαιη, θαρραλέα και τελειομανής στη δουλειά μου. Σέβομαι τους ανθρώπους αλλά δεν αντέχω την αδικία και το bullying. Πέρα από την «ελευθερία»- λέξη ταυτισμένη με την Ελλάδα, η αγαπημένη μου ελληνική λέξη είναι η αγάπη. Αν κάποιος με πληγώσει τον συγχωρώ αλλά τον αφήνω έξω από τη ζωή μου. Γιατί αν δεν συγχωρήσεις, πονάς μια ζωή. Η πίστη μου στον Θεό παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μου και η λέξη «ευχαριστώ» κομβικότατο. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να επικοινωνώ την αισιοδοξία.

 

Θέλω να χρησιμοποιήσετε μια νότα από το ελληνικό πεντάγραμμο και να αποδείξετε πως είστε αυτό το αισιόδοξο άτομο που λέτε.

(γέλια) Το «ντο». Είναι συνήθως ο τόνος μου. Πολλά τραγούδια αρχίζουν από το «ντο». Ή το «ντο» ή το «λα».«Ντορο-θέα», που είναι μια καλή μου φίλη. Από το δώρο. Είναι δώρο Θεού για μένα. Άρα, λοιπόν, από τα πάντα μπορείς να αντλήσεις αισιοδοξία, αρκεί να τα δεις.

Το βιογραφικό σας λέει πως ασχοληθήκατε με μεγάλη επιτυχία με έναν άλλο κλάδο στα επαγγελματικά σας, πως παντρευτήκατε και γίνατε μητέρα σε πολύ νεαρή ηλικία, κάνατε έναν δεύτερο γάμο κερδίζοντας το στοίχημα της ολοκλήρωσης και της ευτυχίας. Παρόλα αυτά βλέπω μια αναβολή του ονείρου σας στο μουσικό σκέλος. Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Έπρεπε να είμαι έτοιμη και εγώ δεν ήμουν παλαιότερα. Αφοσιώθηκα στα παιδιά και στο μεγάλωμά τους. Μάλιστα, ο γιος μου είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο πριν από λίγα χρόνια, κι εγώ ως μητέρα αποφάσισα να είμαι δίπλα στο παιδί μου, παρότι είχα κάνει τότε τα πρώτα μου επιτυχημένα βήματα στο τραγούδι. Δεν με ενδιέφερε λοιπόν η αναβολή του ονείρου. Την ίδια ώρα, αφοσιώθηκα στην προσωπική μου ανάπτυξη και στα προσωπικά μου ζητήματα που έπρεπε να διαχειριστώ ώστε να βρω απόλυτα τον εαυτό μου. Όπως είπα, είμαι τελειομανής.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχετε κερδίσει ως μητέρα;

Θα τοποθετηθώ λίγο διαφορετικά. Αγαπημένο μου βιβλίο είναι το «Τα παιδιά είναι επισκέπτες που ρωτάνε για τον δρόμο» το οποίο έγραψε μια φίλη μου. Αν το διαβάσεις, θα καταλάβεις ότι τα παιδιά δεν σου ανήκουν. Εγώ το πέτυχα αυτό με τα παιδιά μου. Η πιο ισχυρή συμβουλή που τους έχω δώσει είναι να εκτιμάνε και να σέβονται τους ανθρώπους.

Αλήθεια, τι μήνυμα ενδυνάμωσης θα θέλατε να στείλετε σε ανθρώπους που έχουν πατήσει αναβολή στο όνειρο; 

Να κυνηγάνε τα όνειρά τους γιατί ποτέ δεν είναι αργά. Χωρίς να ακούνε κανένα. Αν βρει ο άνθρωπος τον εαυτό του, τότε όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Υπάρχει φως και υπάρχει δύναμη. Είναι επίσης σημαντικό, η τοξικότητα να μένει μακριά και να μην ακούει κανείς ανθρώπους που για τους δικούς τους λόγους λένε «δεν θα τα καταφέρεις». Θα τα καταφέρεις.

 

Για ποιο πράγμα είστε περισσότερο περήφανη;

Για τις αξίες που έχω από το σπίτι μου και με συνοδεύουν πάντα καθώς οι αξίες δεν είναι κάτι το διαπραγματεύσιμο. Νιώθω περήφανη για τους γονείς, τους παππούδες μου και τα παιδιά μου. Για την έως τώρα πορεία μου και που στάθηκα στα πόδια μου και έκανα πράγματα. Ότι κατάφερα σαν ελεύθερη επαγγελματίας να σταθώ στη γερμανική αγορά στα 18, χωρίς τις πλάτες των γονιών μου. Νιώθω περήφανη που χαίρομαι για την επιτυχία των άλλων και που δεν ξέρω τι σημαίνει η λέξη ζήλια. Νιώθω περήφανη που πριν δυο χρόνια έκανα restart και βρήκα ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου. Νιώθω περήφανη για τον άνθρωπο που ήρθε στη ζωή μου. Τον άντρα μου.

Με τον σύζυγό σας σας, Ραλφ, πώς γνωριστήκατε;

Παίζουμε και οι δύο γκολφ. Το ωραίο σ’ αυτό το παιχνίδι είναι ότι βρίσκεσαι για ώρες στη φύση κι έτσι έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα και αφιλτράριστα αυτόν που είναι δίπλα σου. Με τον Ραλφ ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Τα μπλε μάτια του, η ψυχή του.

 

Τι ρόλο παίζει η φιλανθρωπία στη ζωή σας;

Γκολφ παίζω για φιλανθρωπικούς σκοπούς και τα χρήματα πηγαίνουν σε διάφορα ιδρύματα. Είτε αφορά παιδιά, είτε ηλικιωμένους που δεν έχουν μία βιώσιμη καθημερινότητα. Αυτό το χαμόγελο που εισπράττω κάνει τεράστιο καλό στην ψυχή μου. Θα ήθελα, όμως, να ασχοληθώ ακόμα πιο ενεργά με τη φιλανθρωπία και δεν πρόκειται να μείνω στα λόγια. Κουραστήκαμε από λόγια.

 

«Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος». Ένας διαχρονικός στίχος που εκφράζει τη σύγχυση ταυτότητας. Πώς αισθάνεστε εσείς κυρία Μασάδη;

Στη Γερμανία γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Ελλάδα την έζησα μόνο σε διακοπές. Τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής μου μέναμε σε ένα χωριουδάκι έξω από τη Στουτγάρδη. Είχε Έλληνες εκεί, είχε και δημοτικό σχολείο ελληνικό κι έτσι μπόρεσα να φοιτήσω σ’ αυτό. Το πρωί πήγαινα στο γερμανικό και το μεσημέρι στο ελληνικό. Ήθελα να μάθω τη γερμανική γλώσσα καλά, γιατί ως παιδί μεταναστών δεύτερης γενιάς καμιά φορά υποφέρεις. Μικρή ένιωθα ξένη και στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Στη Γερμανία είσαι Ελληνίδα, στην Ελλάδα είσαι Γερμανίδα. Υποφέρεις λοιπόν. Δεν μπορείς να καταλάβεις πού ανήκεις. Είμαι και τα δύο. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι μόνο το ένα ή το άλλο.

 

Σε ποια γλώσσα μπορείτε να εκφραστείτε καλύτερα;

Στην ομιλία στα γερμανικά. Στην ψυχή στα ελληνικά. Στη γλώσσα της αλήθειας και στις δύο. 

Πότε ήταν η στιγμή που κάνατε τη μεγαλύτερη προσωπική σας πράξη επανάστασης;

Πάντα έκανα αυτό που ήθελα. Δεν άκουγα κανέναν. Αν επιθυμώ κάτι, οδηγούμαι εκεί, βλέπω μπροστά μου το όνειρό μου. Το να έχεις εμπιστοσύνη στο όνειρό σου είναι προσωπική πράξη επανάστασης.

Εσείς, που «ορκίζεστε» τόσο πολύ στις λέξεις, «Σ΄αγαπάω» ή «σ΄αγαπώ» θα λέγατε στον μικρότερο εαυτό σας; 

Θα του έλεγα «Σ’ αγαπάω». Διότι αυτό το έξτρα άλφα, κρύβει τα πάντα. Επιπλέον, η λέξη τελειώνει σε ωμέγα και αυτό αποτελεί μέρος στο πραγματικό νόημα διότι η ζωή κυλάει. Είναι τέσσερα τα διαστήματα της ζωής. Γέννηση, παιδικά χρόνια, εφηβεία και ώριμη ζωή. Εγώ έγινα μικρή μαμά και τώρα παίρνω τη μικρή Μαριάννα από το χέρι να κυνηγήσουμε το όνειρό μας: της λέω «Πάμε θα τα καταφέρουμε» και μού λέει «σε εμπιστεύομαι».

Κοιτάζοντας το ρολόι σας, ποια είναι η ώρα που σας έχει στιγματίσει; 

Η ώρα που βγαίνω στο μπαλκόνι μου το πρωί και έρχομαι σε επαφή με τη φύση. Η ώρα που αποφασίζω πως σήμερα είναι μία νέα μέρα και ευχαριστώ που μπορώ να τη ζήσω.

 

Τι σημαίνει ευτυχία;

Είναι ισορροπία ανάμεσα σε ψυχή-σώμα-πνεύμα. Αν το κάναμε εικόνα για εμένα θα ήταν ένα φρέσκο ψωμί με ελαιόλαδο και ελιές, σε ένα βουνό. Αυτό είναι ευτυχία και δυστυχώς η λέξη έχει χάσει το νόημά της καθώς συνδέεται κυρίως με υλικά αγαθά.

Ποια είναι τα συστατικά που συνθέτουν το προφίλ της επαγγελματικής επιτυχίας;

Πολλή δουλειά, ταλέντο, επιμονή, τύχη. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν να εκτιμούν αλλά και δεν θέλουν. Νέα παιδιά που έχουν ταλέντο και θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους, διώκονται μουσικά. Άνθρωποι με θέση στη μουσική τούς σαμποτάρουν. Δυστυχώς έχουν όλα να κάνουν (και) με το χρήμα. Πρέπει να βοηθάμε τα νέα ταλέντα και να αυξήσουμε τον παράγοντα της τύχης τους. Να μην κόβουμε τα φτερά τους.

Κυρία Μασάδη, απλά και αφιλτράριστα, όταν ακούτε Ελλάδα, τι σας έρχεται στο μυαλό;

Αγάπη, νοσταλγία αλλά και κάτι ακόμα: Έχω καταλάβει ότι η ελληνική μουσική μιλάει πολύ για πόνο γιατί έχει πονέσει πάρα πολύ η Ελλάδα. Αλλά μου αρέσει που ο Έλληνας είναι περήφανος και αυτό σπάνια το βρίσκεις όπου κι αν ταξιδέψεις. Το «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» του Γιώργου Σεφέρη  λέει πολλά στη ψυχή μου, αλλά ασκεί και τέτοια επιρροή πάνω μου που μπορεί να με κάνει πάρα πολύ περήφανη.

 

ΓερμανίαΕλλάδαειδήσεις τώρατραγουδίστριαΜίκης ΘεοδωράκηςΓερμανίδατραγούδι