Μουσική|30.05.2022 07:36

Η Αθήνα ετοιμάζεται για ένα «καυτό» μουσικό καλοκαίρι: Οι συναυλίες που ανυπομονούμε να πάμε τον Ιούνιο

Άγγελος Γεραιουδάκης

Έπειτα από ένα μεγάλο «διάλλειμα» λόγω της πανδημίας, η χώρα μας υποδέχεται και πάλι μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ξεχυθούμε και πάλι στις αρένες και στα γήπεδα για να ακούσουμε από κοντά τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες και να γίνουμε ένα, κάτω από τον έναστρο ουρανό. Για τον Ιούνιο, την αρχή κάνει η Beth Hart, η οποία θα δώσει μία μεγάλη συναυλία στο θέατρο Βράχων. Διαδοχικές sold out συναυλίες σε Αμερική, Ασία, Αυστραλία και Ευρώπη, υποψηφιότητες grammy, 17 επιτυχημένα άλμπουμ και φυσικά συνεργασίες με τεράστια μουσικά ονόματα συνθέτουν τη δυναμική πορεία της Beth Hart στον χώρο της blues και της rock μουσικής.

Μία μέρα μετά, δηλαδή την Κυριακή 5 Ιουνίου, το συγκρότημα της Amy Lee επιστρέφει για μια μοναδική συναυλία στο θεάτρο Πέτρας. Ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της σύγχρονης μουσικής, οι Evanescence έχουν κατορθώσει να διαγράψουν μια σημαντικότατη καριέρα επί δύο δεκαετίες, στη διάρκεια, των οποίων έχουν πουλήσει πάνω από 25.000.000 δίσκους και έχουν βοηθήσει να φτάσουν στο ευρύ κοινό είδη μουσικής, όπως το gothic rock και το nu metal. Η συνταγή της επιτυχίας τους βασίζεται στην επική και ταυτόχρονα σαγηνευτική φωνή της Amy Lee και την ικανότητά τους να γράφουν μεγάλα hits που κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα του σκληρού ήχου, από την μπαλάντα ως το συμφωνικό metal.

Παράλληλα, οι ερωτικοί Cigarettes After Sex, από τις πιο ξεχωριστές και συζητημένες μπάντες των τελευταίων ετών, έρχονται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σ' ένα μουσικό σύμπαν γεμάτο συναισθήματα, ρομαντισμό και ατμοσφαιρικές μελωδίες, τη Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Ιουνίου. Η δυναμική τους εμφάνιση το 2012, με το πρώτο τους EP. «Ι.», το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις εκείνης της χρονιάς, με τα πολύ γνωστά singles «Affection» και «Κ.». Δημιουργοί μερικών από τις πιο υπέροχες μελωδίες που έχουμε ακούσει, όπως το δημοφιλές «Nothing's Gonna Hurt You Baby», οι Cigarettes After Sex έχουν κατορθώσει να έχουν στο Youtube εκατομμύρια προβολές σε κάθε τραγούδι τους. Παραμένουμε στην ίδια σκηνή, γιατί το Σάββατο 4 Ιουνίου, θα εμφανιστεί ο Nick Mason μαζί με το συγκρότημα του. Ο εμβληματικός ντράμερ των Pink Floyd αναμένεται να παρουσιάσει δύο φαντασμαγορικά οπτικοακουστικά σόους που όμοιά τους ελάχιστα έχουμε δει στη χώρα μας. 

Release Athens με Parov Stelar και London Grammar

Οι σκοτεινοί θρύλοι Bauhaus, με την αυθεντική τους σύνθεση, επιστρέφουν στη σκηνή, ανοίγοντας το Release Athens στην Πλατεία Νερού, την Τετάρτη 8 Ιουνίου, με μία σπάνια εμφάνιση, από τις ελάχιστες που θα πραγματοποιήσουν φέτος στην Ευρώπη. Μαζί τους, οι επιδραστικοί The Jesus and Mary Chain και οι υπέροχοι dEUS. Μία βδομάδα αργότερα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στο ίδιο μέρος, οι Nick Cave & The Bad Seeds, ένα από τα πιο συναρπαστικά live acts στο πλανήτη και ταυτόχρονα λατρεμένοι από το ελληνικό κοινό, σε μία καθηλωτική εμφάνιση. Μαζί τους, οι Mogwai και οι συναρπαστικοί Fontaines D.C..

Το πρόγραμμα του Release Athens συνεχίζεται με τον διάσημο Αυστριακό Parov Stelar και την καταπληκτική μπάντα του, οι οποίοι θα εμφανιστούν, το Σάββατο 18 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού και θα μας χαρίσουν μία βραδιά αποθέωση της διασκέδασης και του ασταμάτητου χορού, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. O Marcus Fuereder είναι ο καλλιτέχνης που καθιέρωσε τον όρο electro swing. Μάγεψε το κοινό από την αρχή της καριέρας του, κατακτώντας παράλληλα το ραδιοφωνικό airplay, με μια σειρά από μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Catgroove», «Booty Swing», «All Night», «The Princess», «Chambermaid Swing», «The Sun», «Matilda» και πολλά ακόμα. Μαζί του, το δίδυμο που έχει κατακτήσει τον κόσμο της χορευτικής μουσικής, οι ARTBAT.

Ο αλληλοσεβασμός και η εκτίμηση ανάμεσα στον Manowar και τον Rotting Christ, των δύο μεγαθηρίων του «σκληρού» ήχου, είναι γνωστός. Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, μας υπόσχονται ένα πραγματικό υπερθέαμα και ένα εντυπωσιακό stage show. Μαζί τους, οι πρωτοπόροι του symphonic power metal, οι Ιταλοί Rhapsody of Fire. Λίγες ημέρες μετά, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, το Release Athens υποδέχεται τους London Grammar στην Πλατεία Νερού. Η κορυφαία και πιο επιτυχημένη indie / dream pop μπάντα της εποχής μας θα πραγματοποιήσει την παρθενική της εμφάνιση στη χώρα μας, σε μια βραδιά που οι πολυπληθείς Έλληνες fans τους περίμεναν χρόνια. Μαζί τους, η υπέροχη LP και οι αγαπημένοι Hooverphonic. Μια ονειρική βραδιά, γεμάτη αγαπημένα τραγούδια όπως τα «Strong», «Wasting My Young Years», «Rooting for You», «Big Picture», «Baby It’s You», «How Does It Feel», «Oh Woman Oh Man» και πολλά ακόμα που κατέχουν εδώ και χρόνια μόνιμη θέση στο εγχώριο ραδιοφωνικό airplay.

Η Diana Krall, ο Jan Garbarek και Patti Smith στο Ηρώδειο

Έπειτα από καιρό, ο Jan Garbarek επιστρέφει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηρώδειο για να υφάνει με την ανυπέρβλητα εκστατική μουσική του, το νορβηγικό πάθος με τη μεσογειακή εξωστρέφεια. Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας  –με μια διαδρομή εξήντα χρόνων πλέον– είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία της ευρωπαϊκής τζαζ αλλά και της ECM, της δισκογραφικής εταιρίας που έχει εκδώσει το σύνολο σχεδόν της ηχογραφημένης μουσικής του. Ο Garbarek θα εμφανιστεί, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Η ιέρεια του πανκ, η αιώνια ρομαντική της νεοϋορκέζικης σκηνής Patti Smith, έρχεται για μια μοναδική συναυλία, το Σάββατο 25 Ιουνιου, όπου παντρεύει τη μουσική και την ποίησή της με τον δικό της, απαράμιλλο τρόπο. Έχοντας σφραγίσει το μουσικό στερέωμα με τραγούδια - ύμνους όπως το «Because the Night» και έχοντας διακριθεί για το λογοτεχνικό της έργο (National Book Award για τα απομνημονεύματά της Πάτι και Ρόμπερτ), η πολυσχιδής μουσικός, συγγραφέας, εικαστικός και ακτιβίστρια θα μας εμπνεύσει, θα μας συγκινήσει και θα ξυπνήσει πάλι την πίστη στη δύναμή μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, γιατί «People have the power».  

Ενας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της παγκόσμιας γαλλικής μουσικής και από τους ελάχιστους οργανοπαίκτες στον κόσμο με sold out συναυλίες, θα εντάξει το Ηρώδειο στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα. Την Τρίτη 28 Ιουνίου, λοιπόν, ο Ibrahim Maalouf θα παρουσιάσει τον δικό του μουσικό κόσμο που συνδυάζει την τζαζ και ραπ μουσική με τις επιρροές του από τη Μέση Ανατολή. Ένας σκηνικά εξωστρεφής τρομπετίστας και μοναδικός σόουμαν με απίστευτη ενέργεια που ξεσηκώνει το κοινό σε κάθε συναυλία του και με μια απαράμιλλη τεχνική που συμπεριλαμβάνει τον Dizzy Gillespie, τον Arturo Sandoval και τον Lester Bowie.

Ο πρωτεργάτης της σύγχρονης ορχηστρικής neo-classical μουσικής και βραβευμένος συνθέτης μουσικής για τον κινηματογράφο, ο κορυφαίος Ευρωπαίος μετα-μινιμαλιστής Max Richter,  έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά το 2007. Πρόκειται για μια από τις πλέον επιδραστικές προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής σκηνής, έχοντας συνδέσει το όνομά του μ' ένα μεγάλου όγκου πρωτοποριακό έργο, ως συνθέτης, recording artist, πιανίστας ή collaborator. Οι υπέροχες, γοητευτικές μελωδίες του θα προσφέρουν σε όλους μας, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, μια στιγμή γαλήνης, που τόσο έχουμε ανάγκη...

Την επόμενη μέρα, η Diana Krall έρχεται να συναντήσει τους χιλιάδες θαυμαστές της, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την απόλυτη μουσική εμπειρία κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Είναι η σπουδαιότερη ερμηνεύτρια και δημιουργική καλλιτέχνις της σύγχρονης τζαζ. Είναι η μόνη τζαζ τραγουδίστρια, που έχει δει οκτώ άλμπουμ της να πηγαίνουν κατευθείαν στην κορυφή του jazz chart του Billboard, με δύο βραβεία Grammy και με 15 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο με χρυσούς, πλατινένιους ή πολυπλατινένιους δίσκους.

Muse: Οι Βρετανοί super stars της ροκ μουσικής έρχονται στο Ο.Α.Κ.Α. 

Πριν από έξι χρόνια, οι Muse έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη σκηνή του EJEKT Festival, γράφοντας ιστορία με μια αξέχαστη εμφάνιση που επί δύο ώρες ξεσήκωσε τους 30.000 θεατές και επιβεβαίωσε τον τιμητικό τίτλο τους, ως της κορυφαίας ροκ μπάντας του πλανήτη. Φέτος, επιστρέφουν με το νέο, εντυπωσιακό σόου τους, στα πλαίσια της περιοδείας τους. Μαζί τους, στις 29 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, θα είναι ο πολυσχιδής performer Yungblud και οι Nothing But Thieves, ένα από τα καλύτερα «χαρτιά» της νεάς φουρνιάς της βρετανικής ροκ μουσικής. 

καλοκαίριΗρώδειοσυναυλίεςΤεχνόπολη Δήμου ΑθηναίωνEvanescenceφεστιβάλΤεχνόπολιςMuse