Μουσική|06.06.2022 08:09

Cigarettes After Sex: Έρχονται απόψε στην Τεχνόπολη για να φέρουν τον ερωτισμό - Τα τραγούδια που θέλουμε να ακούσουμε

Άγγελος Γεραιουδάκης

Κάποιοι μουσικοί μπορεί να ένιωθαν προσβεβλημένοι αν τους έλεγαν ότι η μουσική τους είναι εκείνη που στέλνει τους ανθρώπους για… ύπνο, αλλά όχι ο Greg Gonzalez, η «φωνή» των Cigarettes After Sex. Ο ίδιος είναι υπερήφανος για την ικανότητα που έχει η μουσική του να χαλαρώνει και να ηρεμεί τους ακροατές και χρησιμοποιεί τους αγαπημένους του καλλιτέχνες γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. «Ποτέ δεν πήρα ναρκωτικά για να κοιμηθώ ή οτιδήποτε άλλο, ήταν πάντα μόνο η μουσική», εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Έχω το φαρμακείο μου με τους δίσκους που ξέρω ότι θα λειτουργήσουν σε μένα».

Έπειτα από πέντε χρόνια, οι ερωτικοί Cigarettes After Sex επιστρέφουν στη χώρα μας για δύο μοναδικές συναυλίες (6 - 7 Ιουνίου στις 21:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων) και υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σ’ ένα μουσικό σύμπαν γεμάτο συναισθήματα, ρομαντισμό και ατμοσφαιρικές μελωδίες. Είναι μια ambient ποπ κολεκτίβα που δημιουργήθηκε στο Ελ Πάσο του Τέξας το 2008, ενώ το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, έγινε η έδρα τους. Με επιρροές από Mazzy Star, Cocteau Twins και Red House Painters, η μουσική τους χαρακτηρίζεται από στοιχεία dream pop, ambient και slowcore.

Η δυναμική τους εμφάνιση το 2012, με το πρώτο τους EP. «Ι.», το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις εκείνης της χρονιάς, με τα πολύ γνωστά σινγκλς «Affection» και «Κ.». Δημιουργοί μερικών από τις πιο υπέροχες μελωδίες που έχουμε ακούσει, όπως τα «Nothing's Gonna Hurt You Baby», «Don’t Let Me Go», «Sweet», «Kiss It Off Me», «Apocalypse», «Dreaming Of You» και «Crush», οι Cigarettes After Sex έχουν κατορθώσει να έχουν στο Youtube εκατομμύρια προβολές σε κάθε τραγούδι τους.

Οι πρωτότυπες παραγωγές τους, τα ιδιαίτερα μαγευτικά φωνητικά του Greg Gonzalez και η αδιαμφισβήτητη ικανότητά τους να δημιουργούν ατμόσφαιρες που αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις αλλά και να παρουσιάζουν στις ζωντανές τους εμφανίσεις μια αιθέρια και ονειρική εικόνα, αποδεικνύει πόσο ξεχωριστή μπάντα είναι και τους καθιστά μοναδικούς στο είδος τους. «Υποθέτω πως ναι, θα χαρακτήριζα τη μουσική μας σαγηνευτική. Το γεγονός ότι είναι τόσο ήσυχη και έχει κάτι σχεδόν μυστικό, προσελκύει τον κόσμο. Έτσι λειτουργεί η μουσική, παραμένει πολύ μυστηριώδης, παραμένει πολύ σιωπηλή, και αυτό κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να την ακούσουν περισσότερο».

O Greg Gonzalez ξεκίνησε ν’ ασχολείται με τη μουσική από τότε που θυμάται τον εαυτό του. «Νομίζω ό,τι γεννήθηκα τη χρονιά που βγήκε το “Thriller” και λίγο πολύ ο Μάικλ Τζάκσον έγινε το άμεσο είδωλό μου. Ήθελα να γίνω καλλιτέχνης, να τραγουδήσω, να παίξω και να δω όλα όσα έκανε εκείνος και η μουσική του. Έτσι το μικρόβιο της μουσικής μπήκε από πολύ νωρίς μέσα μου, πρέπει να ήμουν πολύ, πολύ νέος, πρέπει να ήμουν μόλις λίγων ετών ή κάπου εκεί. Χρόνια αργότερα απέκτησα μια κιθάρα και είχα μια φυσική τάση να θέλω να γράφω λίγο πολύ. Ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα όταν απέκτησα μια κιθάρα, το να αρχίσω να γράφω τραγούδια! Ήταν βασικά το πιο φυσικό πράγμα, ήταν ανάγκη, δεν ήταν σαν να αποφάσισα κάπως να παίξω κιθάρα, απλά έπαιξα κιθάρα και μου άρεσε από την πρώτη στιγμή και αυτό ήταν όλο».

Κι αν υπάρχει η απορία, πώς προέκυψε τ' όνομα του συγκροτήματος, ο Gonzalez έχει απαντήσει πως «κάποια στιγμή είχα μια ελεύθερη σχέση με μία κοπέλα που συνήθιζε να καπνίζει πάντα "μετά" το σεξ και βασικά με κόλλησε. Ένα βράδυ που ήμασταν μαζί και καπνίζαμε, τ’ όνομα απλά πετάχτηκε στο μυαλό μου. Ήταν κυριολεκτικά αυτό που κάναμε εκείνη τη στιγμή».

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίωνειδήσεις τώρασυναυλίαΤεχνόπολις