Μουσική|12.06.2022 14:00

Κώστας Μακεδονας στο ethnos.gr: «Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να είσαι οτιδήποτε σήμερα, πόσο μάλλον καλλιτέχνης»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ερμηνευτής αγαπημένος, από τους ελάχιστους αυθεντικούς λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του, με φωνή διαχρονική και διαπεραστική. Άμεσος, ξεκάθαρος και προσγειωμένος, παρά τις πτήσεις που πραγματοποιεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Κώστας Μακεδόνας αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πρόβες για τη μουσική παράσταση «Έξω από το κάδρο», που θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο στις 16 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. «Θα έχω την τύχη να ερμηνεύσω κι εγώ τραγούδια του, που πλέον είναι διαχρονικά, όπως το "Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια" αλλά θα έχουμε και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά ορισμένα νέα τραγούδια από την επικείμενη δισκογραφική μας συνεργασία που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στις αρχές του φθινοπώρου» λέει, χαρακτηριστικά, ο Κώστας Μακεδόνας στο ethnos.gr.

Με αφορμή τη συναυλία «Έξω από το κάδρο», τον ρωτάω γιατί είναι τόσο σημαντικό να τραγουδήσει κανείς στο Ηρώδειο, καθώς υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ εκεί. «Ο χώρος του Ηρωδείου είναι μοναδικός. Είναι κάτι αντίστοιχο με την Επίδαυρο για τους ηθοποιούς. Η ακουστική του είναι εξαιρετική και κυρίως είναι η ιστορία του θεάτρου και της Ακρόπολης που δεσπόζει που σου δημιουργεί πάντα πολύ δυνατά συναισθήματα. Χαίρομαι που μέσα στα χρόνια της διαδρομής μου στο τραγούδι είχα την ευκαιρία να εμφανιστώ πολλές φορές σ΄ αυτόν τον υπέροχο χώρο. Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες που δεν έχουν εμφανιστεί στο Ηρώδειο, κάτι που τους το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να ζήσουν δηλαδή μία πραγματικά μοναδική εμπειρία» απαντά.

Η γνωριμία του, με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου προέκυψε πριν από πολλές δεκαετίες. «Δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, αλλά αυτό όμως που θυμάμαι είναι πως αμέσως γίναμε φίλοι και η φιλία αυτή καλά κρατεί. Πέρα από την εκτίμηση που του έχω ως δημιουργό, ο Δημήτρης είναι άνθρωπος με χιούμορ κάτι που για μένα αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου». Ένα από τα τραγούδια που θα του αφιέρωνε είναι το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», γιατί, όπως λέει ο ίδιος, είναι ένα από τα πολλά τραγούδια του Παπαδημητρίου, που αγαπά ιδιαίτερα και που τον συγκίνησε από την πρώτη ακρόαση.

Η επιλογή των τραγουδιστών για τη συναυλία στο Ηρώδειο δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού όλοι αποτελούν για τον συνθέτη ιδανικούς ερμηνευτές για τα παλαιότερα και τα νέα τραγούδια του. Ο Κώστας Μακεδόνας και η Γιώτα Νέγκα, μάλιστα, ως νεότεροι στην οικογένεια ερμηνευτών του συνθέτη, είναι στα άμεσα σχέδια δισκογραφικής συνεργασίας. Στην εποχή του Youtube, του Spotify και του Tik Tok, ωστόσο, είναι απαραίτητες οι δισκογραφικές εταιρείες; «Όπως και σε οποιαδήποτε δουλειά απαραίτητοι είναι οι συνεργάτες. Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά. Όλα τα υπόλοιπα είναι εργαλεία και πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τα χειρίζονται σωστά. Τώρα, αν λέγεται δισκογραφική εταιρία ή απλώς συνεργάτες δεν υπάρχει διαφορά» σημειώνει, ενώ όσον αφορά τη σχέση του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέει πως «είναι ένας όμορφος τρόπος να μοιράζεσαι στιγμές και τραγούδια με τους φίλους σου και τους ανθρώπους που σε ακολουθούν ως καλλιτέχνη. Μικραίνει τις αποστάσεις με τη σωστή χρήση».

Στη μέχρι σήμερα μουσική του πορεία, έχει συνεργαστεί με τα πιο γνωστά και αξιόλογα ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως τον Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Μανώλη Μητσιά, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Μίμη Πλέσσα, τον Μανώλη Ρασούλη κ.α. «Να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που θαυμάζεις και εκτιμάς είναι ευλογία. Θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίζω τις συμπράξεις με καλλιτέχνες που μοιραζόμαστε κοινή αισθητική και κυρίως με ανθρώπους της νέας γενιάς που έχουν να μας μάθουν πολλά πράγματα». 

Μετά τη μακρά σιωπή που επέβαλε η πανδημία, η ζωντανή μουσική επέστρεψε. Ήρθε η ώρα να ξεχυθούμε και πάλι στις αρένες και στα γήπεδα για να ακούσουμε από κοντά τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες και να γίνουμε ένα, κάτω από τον έναστρο ουρανό. «Αυτή η απουσία των τελευταίων δύο χρόνων πιστεύω μας έκανε να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο την αξία των ζωντανών εμφανίσεων και κατ΄ επέκταση την αξία της επικοινωνίας με τον κόσμο. Είναι φυσιολογικό, τώρα στην αρχή, να υπάρχει αρκετός ενθουσιασμός αλλά και ένα μικρό ίσως "σκούριασμα" που όμως πολύ γρήγορα θα ξεπεραστεί από όλους μας».

Eχοντας κάνει όσες πρόβες χρειάζονται αλλά και ανανεώνοντας κάθε φορά το πρόγραμμα των τραγουδιών του, προσπαθεί να μην μένει στάσιμος και να προσφέρει συνεχώς καινούργια στοιχεία στις ζωντανές τους εμφανίσεις, πάντα σε υψηλό επίπεδο. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να είσαι καλλιτέχνης στη σημερινή Ελλάδα; «Γενικά, στη χώρα μας είναι δύσκολο να είσαι οτιδήποτε σήμερα. Πόσο μάλλον να βιοπορίζεσαι ως καλλιτέχνης που για αρκετό κόσμο είναι κάτι σαν χόμπι». Έπειτα από 33 χρόνια μουσικής καριέρας, ο Κώστας Μακεδόνας δεν αισθάνεται το άγχος ό,τι πρέπει ν' αποδείξει κάτι σε κάποιον, ούτε καν στον εαυτό του. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Για να καταφέρει ένας τραγουδιστής να ξεχωρίσει και να γίνει σπουδαίος χρειάζεται καλή πρώτη ύλη, πολλή δουλειά και αγάπη, αλλά και να τον ευνοήσουν οι συγκυρίες».

Κλείνοντας, τα σχέδια του για το καλοκαίρι είναι κυρίως συναυλίες και ελπίζει για λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του. «Για άλλη μία χρονιά θα έχω την τύχη να ταξιδέψω και να τραγουδήσω σε αγαπημένα μέρη με αγαπημένους συνεργάτες. Στο πρώτο μετα-Covid καλοκαίρι είναι λογικό να γίνουν πολλές συναυλίες -σχεδόν 30 τον αριθμό-, άλλες προσωπικές κι άλλες με σημαντικές συνεργασίες. Ήδη πραγματοποιήσαμε στις 8 Ιουνίου, μία μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης σε ένα κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Ενδεικτικά, ν' αναφέρω πως στις 12 Ιουλίου θα τραγουδήσω στο City Garden σ' ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας Μίμη Πλέσσα, στις 2 Σεπτεμβρίου πάλι στο City Garden σε μία προσωπική συναυλία καθώς και μία ακόμα μεγάλη συναυλία στα τέλη του Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο με καινούργια τραγούδια, εμπνευσμένα από την ιστορία της Σμύρνης. Μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook (Kostas Makedonas official), όποιος θέλει μπορεί να ενημερώνεται και να μας βρίσκει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου».

ΗρώδειοΔημήτρης ΠαπαδημητρίουΚώστας Μακεδόναςειδήσεις τώρα