Μουσική|05.07.2022 17:35

30 Χρόνια Sani Festival: Συνέντευξη με τον θρύλο της Κούβας, Chucho Valdes

Newsroom

Αύγουστος 1992, Ιταλία. Ένα ζευγάρι Ελλήνων κάνει διακοπές και φαντάζεται, ονειρεύεται και σχεδιάζει. Τριάντα χρόνια πριν, γεννιέται μια καινοτόμα και ρηξικέλευθη ιδέα. Τριάντα χρόνια πριν, ξεπηδά η πρώτη σπίθα μιας φωτιάς και μιας αγάπης που έμελλε να γίνουν ιστορία και θεσμός. Μια ιστορία αγάπης για τη μουσική και λατρείας για τον τόπο της Χαλκιδικής. Μια ιστορία θάρρους. Μια αληθινά ρομαντική ιστορία.

Η αγάπη όμως και ο ρομαντισμός ήταν μόνο η αρχή. Γιατί ένας θεσμός, πόσο μάλλον ένας όπως το Sani Festival που φέτος συμπληρώνει τα 30 χρόνια ζωής, απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και πολλή, πολλή δουλειά και μεράκι. Σε μια εποχή που η ιδιωτική πρωτοβουλία αποτελούσε σχεδόν ταμπού, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και σε μια περιοχή που δεν προσφερόταν για μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Το Sani Festival, λοιπόν, κατάφερε να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια, με γνώμονα πάντα την υψηλή αισθητική και ποιότητα, μόνιμα πιστό στις αξίες που του εμφύσησαν οι πρωτεργάτες και εμπνευστές τους, ο Σταύρος και η Νίκη Ανδρεάδη.

Μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια όπου το Sani ανέλαβε την παρουσίαση του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι στη Χαλκιδική, φτιάχνοντας μια πιστή μικρογραφία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής πάνω στον μαγευτικό αυτό λόφο, πάντα με φόντο τον μοναδικό αυτό Βυζαντινό Πύργο, αμέτρητοι σπουδαίοι καλλιτέχνες πέρασαν από τη σκηνή του και τίμησαν αυτό το θεσμό, δομώντας σιγά σιγά το μύθο του. Σπουδαίοι σταρ και καταξιωμένοι καλλιτέχνες του εξωτερικού, νέα ταλέντα και πρωτοπόροι δημιουργοί από όλες τις γωνιές του κόσμου αλλά και όλοι αυτοί που συνθέτουν την Ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή και δυναμικό. Μια σύνοψη του παγκόσμιου μουσικού πλούτου.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να σηματοδοτηθεί η έναρξη των γενεθλίων ενός τόσο σπουδαίου θεσμού; Ποια μπορεί να είναι αυτή η συναυλία που θα αποτελέσει την πολυαναμενόμενη αυτή πρεμιέρα; Μα φυσικά η συναυλία δύο ζωντανών θρύλων της jazz, της μουσικής που αποτέλεσε την πιο ιστορική ενότητα του φεστιβάλ, το Jazz on the Hill αλλά και διαμόρφωσε τον ξεχωριστό χαρακτήρα του.

Τσούτσο Βαλντέζ, ο μύθος

Ο Chucho Valdes και ο Paquito D’Rivera, δύο φίλοι από τα παλιά, ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια για να ανοίξουν την αυλαία του 30ου και επετειακού Sani Festival.

Ο Chucho και ο Paquito γεννήθηκαν και ξεκίνησαν την καριέρα τους στην Κούβα. Γνωρίστηκαν σε πολύ νεαρή ηλικία και συνεργάστηκαν στο ιστορικό γκρουπ Irakere καθώς, όπως μας λέει ο Chucho Valdes «ξεκινήσαμε σχεδόν την ίδια στιγμή και σίγουρα είχαμε αρκετά παρόμοιες ιδέες για τη μουσική».

Οι δυο τους χωριστήκανε πολύ σύντομα. Ο Paquito έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μακριά από την αφιλόξενη για τον ίδιο πολιτική κατάσταση. Στις ΗΠΑ μεγαλούργησε και καταξιώθηκε ως ένας μουσικός που μπορεί να παίξει τα πάντα, με τεράστια αναγνώριση όχι μόνο στο χώρο της τζαζ αλλά και ως κλασικός σολίστας στο άλτο σαξόφωνο και το κλαρίνο. Εξάλλου, τα 14 Grammy με τα οποία έχει βραβευθεί προδίδουν με το παραπάνω την αξιοσημείωτη καριέρα του.

Από την άλλη, ο Chucho παρέμεινε στην Κούβα, που τόσο αγαπά και «είναι το μέρος που γεννήθηκα, είναι η ιστορία της οικογένειάς μου. Οι άνθρωποι εδώ είμαστε πάντα χαρούμενοι και φιλικοί. Μας αρέσει πολύ να χορεύουμε και να γιορτάζουμε».

Ένας καλλιτέχνης με πλούσια δισκογραφία, αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία από τα οποία βέβαια ξεχωρίζουν τα 7 Grammy και τα 4 Latin Grammy και καθολική αναγνώριση στον κόσμο της μουσικής. Ένας μουσικός με μοναδικό ύφος και χρώμα, τρομερό ρυθμό στο παίξιμο του και μια έκδηλη αγάπη για την παράδοση της Κούβας.

Τι συμβαίνει μέσα σας όταν παίζετε μουσική;

«Εξαρτάται πάντα από τη διάθεσή μου αλλά και τη σύνδεση που θα αναπτύξω με το κοινό εκείνη τη στιγμή. Μέσα μου όμως επηρεάζομαι βαθιά από τη μουσική. Είναι ένα αίσθημα λες και αιωρούμαι στον αέρα».

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;

«Η έμπνευσή μου προέρχεται από το περιβάλλον στο οποίο ζω. Τη γυναίκα μου, τους φίλους μου, τα παιδιά μου. Αυτή είναι η κύρια πηγή έμπνευσής για μένα».

Ο Chucho Valdes φαίνεται ένας άνθρωπος γεμάτος όρεξη για ζωή και προπάντων για δημιουργία. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μουσική και η δημιουργία για αυτόν είναι λέξεις συνώνυμες της ζωής. Μετά από 60 χρόνια, όμως, καριέρας και τόσα μα τόσα βραβεία, καταφέρνει να παραμένει ταπεινός και να βλέπει τον πραγματικό πλούτο στα απλά πράγματα της ζωής.

Ποιο ξεχωρίζετε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα σας στη ζωή και την καριέρα σας;

Ας αφήσουμε την καριέρα εκτός. Το πιο σημαντικό επίτευγμα στη ζωή μου είναι το γεγονός ότι γεννήθηκα μέσα σε μια πολύ όμορφη μουσική οικογένεια, ως ο γιος του Bebo Valdes και της Pilar Rodriguez. Μιας οικογένειας που πάντα με βοηθούσε και με στήριζε για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να γίνω δηλαδή μουσικός. Για αυτό θα τους είμαι παντοτινά ευγνώμων».

Στις 9 Ιουλίου στο Sani Festival, θα ανεβείτε στη σκηνή μαζί με έναν πολύ παλιό σας φίλο, τον Paquito DRivera. Τι είναι αυτό που σας έφερε κοντά σαν ανθρώπους; Πως βοηθήσατε ο ένας τον άλλον να ωριμάσετε ως μουσικοί και ως άνθρωποι;

«Περιμένω αυτή την επανένωση εδώ και 42 χρόνια, είναι πάρα πολύς καιρός. Ο Paquito ξεκίνησε σόλο καριέρα και εγώ έκανα τη δική μου με τους Irakere αλλά και ως σολίστας. Είμαι σίγουρος ότι βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο, ίσως και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ο Paquito είναι ένας μουσικός πολύπλευρος και έχει την ικανότητα να παίξει οτιδήποτε θελήσει! Με τα χρόνια και οι δυο μας μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε, μαζέψαμε εμπειρίες και αποφασίσαμε ότι τώρα είναι η ώρα να γίνει αυτή η επανένωση. Είμαστε σίγουροι και οι δύο ότι αυτή τη φορά θα είναι καλύτερα από ποτέ!»

Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα; Γνωρίζεται πράγματα για την Ελληνική μουσική; Θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι μαζί μας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και πραγματικά ανυπομονώ για το ταξίδι αυτό. Γνωρίζω τη μουσική του Κώστα Κοτσιώλη, ενός σπουδαίου κλασικού κιθαρίστα που γνώρισα στην Κούβα. Για μένα είναι ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Τι θα θέλατε να πείτε στο κοινό του Sani Festival για την πρεμιέρα της 9ης Ιουλίου;

Μην χάσετε αυτή τη συναυλία! Θα λατρέψετε την ενέργεια και την πολύχρωμη μουσική που θα μοιραστούμε μαζί σας. Να είστε όλοι εκεί!

Ας είμαστε όλοι εκεί λοιπόν. Σε αυτή τη λαμπερή πρεμιέρα των 30 ετών ενός σπουδαίου θεσμού, του Sani Festival!

Εκεί, στον μαγευτικό λόφο της Σάνης, μπροστά από τον Βυζαντινό Πύργο, φωτισμένο στα γιορτινά του χρώματα. Κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό, σε έναν μουσικό βράχο που στέκει περήφανος καταμεσής της θάλασσας. Παρέα με δύο θρύλους της τζαζ και της Κούβας, τον Chucho Valdes και τον Paquito D’Rivera που έρχονται (με το σεξτέτο τους παρακαλώ) να σηκώσουν την αυλαία του φετινού καλοκαιριού στις 9 Ιουλίου και να ευχηθούν κι αυτοί χρόνια πολλά!

Γιάννης Μουστάκας

φεστιβάλειδήσεις τώραΤζαζ