Μουσική|28.07.2022 07:40

Bob Geldof: Ο ρόκερ, ακτιβιστής και frontman των «The Boomtown Rats» έρχεται στη σκηνή του Sani Festival

Newsroom

Ο θρυλικός Ιρλανδός ρόκερ, ο σπουδαίος ακτιβιστής, ο ένας και μοναδικός Bob Geldof έρχεται το Σάββατο 30 Ιουλίου στη σκηνή του Sani Festival, στην Χαλκιδική, στην πρώτη ροκ συναυλία στα 30 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

Το 1975, μια παρέα από τρελούς Ιρλανδούς αποφάσισαν να ενώσουν τις μουσικές δυνάμεις τους εναντίον του συστήματος και να δημιουργήσουν την μπάντα «The Boomtown Rats». Ο Geldof ήταν ο front man της μπάντας και φυσικά αυτός που έγραφε όλους τους στίχους. Από την αρχή της καριέρας του ο Bob ήταν πάντα καυστικός, σχεδόν ωμός και ύψωνε το ανάστημά του στην αδικία, δίχως φόβο για τις επιπτώσεις. Για αυτό ακριβώς το λόγο, για τον ανατρεπτικό στίχο τους, πολύ νωρίς η Ιρλανδία, η πατρίδα του, απαγόρευσε στους Boomtown Rats να παίζουν εντός των συνόρων της. Ήταν ήδη, όμως, πολύ αργά. 

Το μεγάλο επικοινωνιακό μπαμ της μπάντας είχε γίνει ήδη από το 1976, πριν καν κλείσει ο πρώτος χρόνος από τη σύστασή της. Οι «φασαριόζικες» ηλεκτρικές μελωδίες της παρέας του Geldof ήδη ακούγονταν παντού. Κάθε νέος της εποχής ήδη ήξερε όλους τους στίχους απέξω. Στίχοι που είχαν έρθει για να ενοχλήσουν, να θέσουν ερωτήματα, να αφυπνίσουν.

Ο Bob Geldof ήταν πάντα θρασύς, οργισμένος, αψηφούσε την εξουσία και την πολεμούσε με όποιο τρόπο έβρισκε. Η μουσική και οι στίχοι του ήταν το πιο ισχυρό του όπλο. Οι νέοι της Ιρλανδίας που ένιωθαν καταπιεσμένοι ήταν οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί του. Ο Geldof ήταν πλέον είδωλο!

Οι Rats έκαναν τα πρώτα τους tour με τους Ramones, τους Clash, τους Stranglers, τους Sex Pistols, όλη την αφρόκρεμα της punk rock σκηνής της εποχής. Και σιγά σιγά έγιναν και αυτοί θρύλοι, αναδιαμορφώνοντας το μουσικό τοπίο της εποχής. Πλατινένια άλμπουμ, Brit Awards και αμέτρητα άλλα βραβεία, sold out συναυλίες και αμέτρητοι fans. Μάλιστα, το «Rat Trap» έγινε το πρώτο τραγούδι Ιρλανδικής μπάντας που θα έφτανε στο Νο.1 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βέβαια, λίγο αργότερα ήρθε το θρυλικό «I don’t like Mondays» που έγινε Νο.1 σε 32 διαφορετικές χώρες.

Το 1984 ο Geldof θα δει ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την πείνα στην Αιθιοπία. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε ότι δεν θα μείνει αμέτοχος και ότι οι στίχοι του δεν ήταν αρκετοί για να καταπολεμήσουν την πείνα όλων αυτών των άτυχων ανθρώπων. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του για το Band Aid και το Live Aid. Τα ιστορικά αυτά live, τις μεγαλύτερες συναυλίες που έγιναν ποτέ στην ιστορία, στα κατάμεστα στάδια, με τη σκηνή γεμάτη από καλλιτέχνες αστέρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. 

Ποιος άλλωστε δεν θυμάται την κατά πολλούς καλύτερη μουσική performance στην ιστορία, αυτή του Freddie Mercury με τους Queen; Από εκείνο το σημείο η φήμη του Geldof ως ακτιβιστή σίγουρα άρχισε να επισκιάζει τη μουσική του αξία και καριέρα. Αλλά δεν τον ένοιαξε ποτέ. Του αρκούσε που βοήθησε όλο αυτό τον κόσμο και που ανέδειξε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και αδικίες. Εξάλλου, όπως δηλώνει και ο ίδιος «στην καρδιά μου είμαι απλά ένας ταπεινός άνθρωπος της μουσικής και του χορού».

Σόλο καριέρα

Έπειτα από 6 άλμπουμ, οι Boomtown Rats διαλύθηκαν και ο Bob Geldof συνέχισε σόλο καριέρα. Όλοι γνωρίζουμε το καυστικό «The Great Song of Indifference», με τον καταγγελτικό στίχο για την αδιαφορία του κόσμου για αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Πάντα όμως με μια μελωδία χαρούμενη και χορευτική, που σε απομακρύνει ευγενικά από τον ωμό ρεαλισμό του στίχου.

Τι πιστεύει, όμως ο ίδιος ο Geldof για τα τραγούδια του; «Όποτε παίζω το I don’t Like Mondays, μου έρχονται στον μυαλό οι πυροβολισμοί της προηγούμενης εβδομάδας. Μη ρωτάς ποιας εβδομάδας. Κάθε εβδομάδα έχουμε πυροβολισμούς κάπου, σε κάποιο σχολείο, σε κάποια πλατεία. Όταν παίζω το Banana Republic σκέφτομαι το θάνατο της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Με το Someone’s looking at you, συνειδητοποιώ ότι τότε τραγουδούσα για τη σημερινή επικίνδυνη εταιρική παρακολούθηση που δεχόμαστε από το Facebook, την Apple, την Google, από όποιο κωλοέξυπνο εργαλείο τέλος πάντων χρησιμοποιούμε. Αυτά τα τραγούδια δυστυχώς δεν μου προκαλούν καμία νοσταλγία. Ο κόσμος δεν άλλαξε και πολύ».

Ο Bob Geldof, λοιπόν, ο ρόκερ, ο ακτιβιστής, ο σπουδαίος Ιρλανδός στιχουργός, ο front man των «The Boomtown Rats» έρχεται στη σκηνή του Sani Festival. Για να γιορτάσει μαζί του τα 30 χρόνια ιστορίας του θεσμού. Έρχεται γεμάτος ενέργεια και ηλεκτρισμό για να γεμίσει τον Λόφο με ροκ ήχους, για να ταρακουνήσει τον Πύργο της Σάνης και να ξετρελάνει το κοινό του. Ο θρυλικός Ιρλανδός ρόκερ, ο σπουδαίος ακτιβιστής, ο ένας και μοναδικός Bob Geldof έρχεται το Σάββατο 30 Ιουλίου στη σκηνή του Sani Festival, στην Χαλκιδική, στην πρώτη ροκ συναυλία στα 30 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Μουστάκας

ακτιβιστήςσυναυλίαειδήσεις τώραΧαλκιδικήSani Festival