Μουσική|02.10.2022 22:42

Barbie Girl: Το διάσημο ποπ κομμάτι γίνεται 25 ετών και οι Aqua σχολιάζουν την απουσία του από την επερχόμενη ταινία

Μαίρη Τσίνου

Το γνωστό pop τραγούδι και μεγάλη επιτυχία των 90s, «Barbie Girl», έγινε 25 ετών! Τα περίεργα φωνητικά και οι στίχοι «Ι'm a Barbie Girl, in the Barbie world, life in plastic, it's fantastic...» και «Come on, Barbie, let's go party» έκαναν το «Barbie Girl» των Aqua να ακούγεται παντού και το ανέδειξαν σε έναν euro-pop ύμνο, που κατέκτησε τον κόσμο το 1997 και συνεχίζει να ακούγεται 25 χρόνια μετά.

Το βιντεοκλίπ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1,1 δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube και κάθε συζήτηση για την επερχόμενη ταινία «Barbie» της Greta Gerwig με την Μάργκοτ Ρόμπι (Margot Robbie) και τον Ράιαν Γκόσλινγκ (Ryan Gosling) οδηγεί τελικά στην ερώτηση: Θα είναι το Barbie Girl μέρος του soundtrack;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι, σύμφωνα με το Variety. Το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Mattel μήνυσε το συγκρότημα Aqua τη δεκαετία του '90 - και έχασε - αλλά εξακολουθεί να προκαλεί απογοήτευση σε πολλούς. Το δανέζικο-νορβηγικό συγκρότημα, ωστόσο, δεν εκπλήσσεται. Η Lene Nystrom, τραγουδίστρια του συγκροτήματος θεωρεί ότι η χρήση του «Barbie Girl» στην ταινία θα ήταν εξαιρετικά υπερβολική . Ο Soren Rasted, βρίσκει την όλη κατάσταση διασκεδαστική: «Θα έπρεπε να πούμε ότι το αρνηθήκαμε. Ο Ryan Gosling δεν είναι αρκετά καλός!» Τελικά όμως, όλα τα μέλη του γκρουπ δηλώνουν ενθουσιασμένα για την ταινία. «Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί δεν το χρησιμοποίησαν", συνεχίζει ο Nystrom, "αλλά θα μας φέρει μεγάλη δημοσιότητα, ό,τι κι αν γίνει».

Η μπάντα μόλις κυκλοφόρησε μια επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια του ντεμπούτου άλμπουμ της, «Aquarium», στις 23 Σεπτεμβρίου και σχεδιάζει να αυξήσει το πρόγραμμα περιοδειών της. Και ενώ ορισμένοι καλλιτέχνες αποστασιοποιούνται από το παρελθόν τους, οι Aqua αισθάνονται πολύ άνετα με τη θέση τους στη ποπ κουλτούρα.
Οι Σκανδιναβοί είναι περήφανοι για το «Barbie Girl» και μοιράζονται ένα ανέκδοτο σχετικά με τον χαρακτηριστικό υψηλό τόνο στα φωνητικά. «Εκείνη την εποχή δεν μπορούσες να κάνεις autotune», εξηγεί ο Rasted. «Οπότε έπρεπε απλά να το πετύχεις». Κάτι που δεν πήγε πολύ καλά με την Nystrom. «Δεν ξέρω πόσα ακουστικά έσπασα», λέει γελώντας στο Variety. «Ήμουν έξαλλη για μήνες». Τελικά, η τραγουδίστρια άλλαξε γνώμη: «Έκανε όλο το κομμάτι μαγικό, αλλά μου πήρε πολύ καιρό να το παραδεχτώ».

 

Όσες ερμηνείες και αν έχουν προσπαθήσει να δώσουν διάφοροι για τους στίχους του «Barbie Girl» όλα αυτά τα χρόνια, οι Aqua ήθελαν απλώς να φτιάξουν ένα τραγούδι που θα γινόταν hit - και το κατάφεραν. «Είχαμε την ατάκα, 'C'mon Barbie, let's go party', και νομίζαμε ότι ήταν υπέροχη», εξομολογείται ο Rasted. «Υπήρχαν πολλά πρωτοσέλιδα για την πλαστική χειρουργική εκείνη την εποχή, γεγονός που μας επηρέασε, αλλά πραγματικά θέλαμε απλώς να κάνουμε ένα διασκεδαστικό τραγούδι. Δεν το σκεφτήκαμε τόσο πολύ. Το δόλωμα απλά λειτούργησε πάρα πολύ καλά».

Η τεράστια επιτυχία, οι αρνητικές αντιδράσεις και η μήνυση από τη Mattel

Από την αρχή, οι Aqua υποψιάστηκαν ότι είχαν μια επιτυχία στα χέρια τους. Απλά δεν είχαν ιδέα πόσο μεγάλη επιτυχία θα γινόταν το κομμάτι. «Κάτι μαγικό συνέβη όταν βγήκε το 'Barbie Girl'», λέει η Nystrom. «Όλος ο κόσμος εξερράγη μέσα σε μια νύχτα». Ο Rasted θυμάται όταν το τραγούδι έκανε θραύση στην Αμερική. «Η εταιρεία μας το έστειλε στο Z100 στη Νέα Υόρκη και τα τηλέφωνα απλά πήραν φωτιά».

Αλλά όσο κι αν απόλαυσαν την ξέφρενη παγκόσμια φήμη, υπήρχε και ένα μειονέκτημα. «Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για όλες τις αρνητικές αντιδράσεις», λέει η Nystrom, αναφερόμενη στις αντιφεμινιστικές κατηγορίες που διατυπώθηκαν για το τραγούδι. «Ξέρεις μέσα σου ποιες ήταν οι προθέσεις σου και διαβάζοντας όλα αυτά ήταν λίγο δύσκολο να τα χωνέψεις». Η τραγουδίστρια θυμάται έντονα τη μήνυση που κατέθεσε η Mattel εναντίον του συγκροτήματος, η οποία τελικά απορρίφθηκε. «Έπρεπε να προσέχεις τι έλεγες συνέχεια, μερικές φορές τα λόγια μας διαστρεβλώνονταν».

 

Αν και οι Aqua παραδέχονται τη σύντομη παραμονή τους στην κορυφή, παίρνουν κατάκαρδα το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως one-hit wonders, δηλαδή καλλιτέχνες που έκαναν μόνο μια επιτυχία και χάθηκαν. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 'Doctor Jones' και το 'Turn Back Time' έγιναν επίσης Νο. 1», θυμάται ο Rene Dif, το τρίτο μέλος του συγκροτήματος. «Αυτό έδειξε ότι δεν ήμασταν one-hit wonders. Όταν προσπαθείς να πεις, 'Όχι, δεν είμαι ένα one-hit wonder', σε κάνει να ακούγεσαι πολύ περίεργα!».

«Μια καλή μελωδία δεν πεθαίνει ποτέ»

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους; Ο Dif το αποδίδει στη δομή των τραγουδιών ως ντουέτο, με τον ίδιο και τον Nystrom να ανταλλάσσουν ατάκες, και στα εμβληματικά βίντεο, τα οποία παρουσιάστηκαν στο «Aquascope». Ο Rasted συμφωνεί, θεωρώντας ότι τα καλά τραγούδια και τα αξιομνημόνευτα βίντεο τους έκαναν «larger than life».

Αυτό το στυλ καρτούν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα '90s είναι και πάλι hot, κάνουν τους Aqua ταυτόχρονα να ανήκουν πολύ στην εποχή τους και να είναι παράξενα διαχρονικοί. Βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μην περιμένετε να κυκλοφορήσουν νέα μουσική σύντομα. «Μπαίνουμε στο στούντιο κάθε τόσο», λέει ο Nystrom. «Ηχογραφήσαμε πολλά κατά τη διάρκεια του covid και φτιάξαμε μερικά καταπληκτικά κομμάτια, αλλά δεν έχουμε τελειώσει τίποτα».

 

Ο Rasted παραδέχεται ότι η κυκλοφορία ενός άλμπουμ δεν αποτελεί προτεραιότητα για το συγκρότημα. «Η κύρια δραστηριότητα μας είναι οι συναυλίες», λέει. «Η κυκλοφορία ενός κομματιού κάποια στιγμή θα ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα». Στο μεταξύ, θα συνεχίσουν να παίζουν τις επιτυχίες τους. "«Το ''Aquarium'' έγινε το soundtrack της νιότης πολλών ανθρώπων», σημειώνε ο Rasted, ενώ η Nystrom προσθέτει: «Μια καλή μελωδία δεν πεθαίνει ποτέ, απλά συνεχίζει να δίνει χαρά. Και το 'Barbie Girl' είναι ένα τέλειο παράδειγμα γι' αυτό».

MattelBarbieτραγούδισυγκρότημαΡάιαν ΓκόσλινγκΜάργκοτ Ρόμπιειδήσεις τώρα