Μουσική|23.10.2022 10:10

Σπύρος Γραμμένος στο ethnos.gr: «Να μου εμπιστευτεί η Ελένη Κωστοπούλου τους στίχους για τον Ζακ, είναι η πιο συγκινητική στιγμή της ζωής μου»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ο Σπύρος Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Πουλής είναι δύο άνθρωποι που γενικά, όπως λένε οι φίλοι τους, δεν λένε μεγάλες κουβέντες. Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Πεταμένα Λεφτά» που έκαναν πέρσι και που την τράβηξαν όσο μπορούσαν για κερδοσκοπικούς λόγους, επιστρέφουν με ένα καινούργιο αριστούργημα, τη θεϊκή παράσταση «Έχουμε Ρεύμα» που ελπίζουν να πάτε να τη δείτε, για να έχουν όντως ρεύμα.

Καινούρια κείμενα, καινούρια τραγούδια, χορός, έξαλλες φιγούρες και τρυφερές στιγμές αμηχανίας. Μια παράσταση διαδραστική, όπου οι καλλιτέχνες μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις τους, αλλά και το κοινό μοιράζεται στιγμιότυπα σε διάφορα social media ή συζητά άσχετα θέματα με φίλους που είχαν πολύ καιρό να μιλήσουν και όπως και να το κάνεις είναι μια ευκαιρία.

«Πέρα από τα δικά μου τραγούδια των τελευταίων μου δίσκων, στην παράσταση θα παίζουμε κάποια καινούργια, καθώς και τα τραγούδια που γράφονται για την ανασκόπηση. Την εκπομπή που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Πούλης στο thepressproject. Μαζί μας είναι και ο Γιάννης Ταυλάς που λέει και αυτός κάποια δικά του κομμάτια και που έχουν κυκλοφορήσει ήδη, αλλά και από τον δίσκο που ετοιμάζει και αυτός. Προς το παρόν οι πρώτες μας εμφανίσεις έχουν δείξει ότι το πρόγραμμά μας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, τουλάχιστον εμάς μας κάνει να φεύγουμε κάπως πιο γλυκά από τη σκηνή. Κάνουμε ένα ταξίδι απ' όλα τα συναισθήματα που μπορούμε μέχρι να φύγουμε κάπως πιο ανάλαφροι» λέει, χαρακτηριστικά, ο Σπύρος Γραμμένος στο ethnos.gr. 

Συνεργάζεστε ξανά με τον Κωνσταντίνο Πουλή. Τι εκτιμάτε περισσότερο σ’ εκείνον;

Με τον Κωνσταντίνο είμαστε χρόνια φίλοι, έχει υπάρξει και δάσκαλος μου. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο κάνουμε πάρα πολύ παρέα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να σκεφτόμαστε ταυτόχρονα τα ίδια πράγματα και κάπως έτσι γεννιούνται και οι παραστάσεις που κάνουμε. Δηλαδή μέσα από μεγάλες συζητήσεις - και πάνω στη μουσική αλλά και πάνω στα κοινωνικά θέματα της εποχής μας. Το να συνεργαστούμε είναι μία ατάκα που του πέταξα το προηγούμενο καλοκαίρι την οποία στην αρχή δεν την πίστεψε. Όσο περνούσε ο καιρός, με ρωτούσε αν τον κορόιδευα, και κάποια στιγμή, δυστυχώς, του είπα ότι δεν κάνω πλάκα και αναγκαστήκαμε να παίξουμε μαζί. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα μεταξύ μας ελπίζω η σχέση μας να συνεχίσει να είναι φιλική και μετά από αυτό. Μην μαλλιοτραβηχτούμε πριν τελειώσει η παράσταση.

Πόσο δύσκολο είναι με την επιτυχία που βιώνετε να μην καβαλήσετε το καλάμι;

Δεν είναι δύσκολο, είναι εύκολο γιατί εγώ δεν έχω καταλάβει να έχω κάνει κάποια επιτυχία. Δεν βιώνω κάτι τέτοιο. Βιώνω μία πολύ όμορφη στιγμή. Είναι παράλογο να καβαλήσεις το καλάμι βιώνοντας μία όμορφη στιγμή. Γενικά είναι παράλογο να καβαλήσεις ένα καλάμι.

Έχουν ήδη προβληθεί τα πρώτα επεισόδια από τη σειρά «Τα Νούµερα» της ΕΡΤ1. Τι σας έκανε να πείτε το «ναι»;

Είμαι από πολύ μικρός τεράστιος φαν του Φοίβου, ξεκινήσαμε μαζί την πρώτη ταράτσα που έκανε, μου είχε πει πριν καιρό ότι ετοιμάζει κάτι στην τηλεόραση και ότι με έχει στο μυαλό του, περίμενα να μου πει τι είναι αυτό με ανυπομονησία, αλλά η μεγαλύτερη μου χαρά είναι όταν μου είπε ότι θέλει να συμμετέχω στη συγγραφική ομάδα, αυτό νομίζω ήταν το πιο σημαντικό.

Τι σημαίνει ο Φοίβος Δεληβοριάς για εσάς;

Ο Φοίβος είναι ένας υπέροχος δημιουργός γενικά μελετάει πάρα πολύ διαβάζει πάρα πολύ και θαυμάζω τον τρόπο που χρησιμοποιεί την Ελληνική γλώσσα. Το ζηλεύω αυτό. Και χαίρομαι πολύ τις στιγμές που δουλεύουμε τα σενάρια.

Υπάρχει κάποιος γκεστ τραγουδιστής που θα θέλατε πολύ να έρθει στη σειρά; Και αν ναι, σε τι ρόλο τον φαντάζεστε;

Υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες που θα ήθελα να έρθουν στη σειρά, τους έχουμε ήδη σημειώσει, έχουμε επικοινωνήσει με πολλούς από αυτούς, αλλά αν το πω δημόσια σίγουρα θα τρέξει κάποιο άλλο κανάλι να μας πάρει. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε σκεφτεί τόσους ρόλους και τόσους καλλιτέχνες που σίγουρα δεν μας φτάνει η μία σεζόν.

Υπάρχουν καλλιτέχνες στη χώρα μας που αγαπάτε ως δημιουργούς αλλά δεν εκτιμάτε ως ανθρώπους;

Φυσικά και υπάρχουν. Φυσικά και έχω γνωρίσει ανθρώπους στον καλλιτεχνικό χώρο που λέω μακάρι να μην τους είχα γνωρίσει και να είχα μείνει με τα όμορφα τραγούδια τους. Μετά από μεγάλο αγώνα πολλές συζητήσεις και πάρα πολύ σκέψη όμως, έχω καταφέρει να ξεχωρίζω τον άνθρωπο από τον καλλιτέχνη. Κρατάω το καλλιτεχνικό του έργο και αφήνω τον άνθρωπο να συνεχίσει τη ζωή του, όπως τη θέλει, αρκεί να μην επηρεάζει τη δική μου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» ενός τραγουδιστή;

Δεν μπορώ να γνωρίζω τον εχθρό του τραγουδιστή, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου τραγουδιστή, με θεωρώ τραγουδοποιό. Ο εχθρός του τραγουδοποιού είναι ο ίδιος του εαυτός που μπορεί κάποια στιγμή να στερέψει για κάποιο διάστημα και να μην μπορεί να γράψει. Αυτό είναι ένας τεράστιος φόβος, όχι ακριβώς εχθρός.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό, έχετε πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά σας; 

Αυτή είναι πολύ περίεργη ερωτήση γιατί, καθώς μεγαλώνουμε, καθώς ωριμάζουμε, αλλάζουν και τα όνειρά μας, αλλάζουν τα θέλω μας. Νομίζω ότι είμαι σ' ένα πολύ καλό σημείο σε σχέση με όσα ονειρευόμουν όταν ήμουνα 15 - 16 χρονών. Τώρα έχω άλλα όνειρα, άλλες επιθυμίες και άλλες προσδοκίες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την εποχή που διανύουμε;

Μετά από σχεδόν 12 χρόνια κρίση οικονομική, συνεχείς πολέμους γύρω μας, ξεριζωμένους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας και δεν έχουν πού να μείνουν και πώς να επιβιώσουν, που αν δεν του σπάσουν τις βάρκες τους κλείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετά από δυόμισι χρόνια κορονοϊό, ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, αποφυλακίσεις βιαστών και μια ακρίβεια που στρίβει λίγο το λαρύγγι, είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε σε ενοίκια, είτε στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, μάλλον η εποχή που διανύουμε είναι λιγάκι σκοτεινή

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής συναυλίας που παρουσιάσατε στην Τεχνόπολη, ερμηνεύσατε συγκινημένος για πρώτη φορά το τραγούδι «Λύκου Κραυγή», σε στίχους της Ελένης Κωστοπούλου. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Ζακ, βλέπετε κάποια πράγματα να έχουν αλλάξει; Οι άνθρωποι είναι λιγότερο ή περισσότερο ομοφοβικοί;

Δεν μπορώ να ξέρω τι κάνουν οι άνθρωποι γενικά. Στον μικρόκοσμο που ζω, βλέπω συνεχώς ανθρώπους με πιο ανοιχτά μυαλά. Ομοφοβικοί και φοβικοί άνθρωποι απέναντι στη διαφορετικότητα θα υπάρχουν πάντα γιατί βολεύουν το σύστημα. Το να μου εμπιστευτεί η Ελένη Κωστοπούλου τους στίχους που έγραψε για τον γιο της, τον Ζακ, νομίζω είναι η πιο συγκινητική στιγμή της ζωής μου.

Σχετικά και με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, ο οποίος τάχθηκε κατά των αμβλώσεων, πόσο υπεύθυνη πιστεύετε ότι είναι η εκκλησία για την ομοφοβία και τον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας;

Δεν ασχολούμαι, ούτε σχολιάζω παπάδες. Δεν με αφορούν. Τους έχω αφορίσει. Είναι ένας χώρος θλιβερός και βρώμικος. Είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις των καλών ανθρώπων σε αυτό το χώρο.

Μπορεί η Tέχνη ν' ανοίξει τα κλειστά παράθυρα του μυαλού;

Έχουν απαντήσει παλαιότεροι σε αυτή την ερώτηση. «Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλά μπορεί να τον κάνει λίγο καλύτερο». Τα ταξίδια, το διάβασμα, η ψυχοθεραπεία και η αγάπη προς τον εαυτό μας, προς το μέσα μας, είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει να δούμε και το έξω μας κάπως πιο όμορφο. Να καταλάβουμε κάποια στιγμή πώς δύναμη θα μας δώσει το να δώσουμε το χέρι στο διπλανό και όχι το να τον κλωτσήσουμε.

Τι άλλο περιλαμβάνει επαγγελματικά για σας η χρονιά;

Πέρα από τις παραστάσεις στον Ορφέα, τη ραδιοφωνική εκπομπή στο thepressproject κάθε Τρίτη βράδυ και Τα Νούμερα στην ερτ1, δεν θέλω να σκεφτώ ότι θα περιλαμβάνει και κάτι άλλο.