Μουσική|05.12.2022 16:50

Νατάσσα Μποφίλιου: Τα χλιδάτα ρούχα στο Λονδίνο, η αντιπολεμική συναυλία και τα «χαζοβιόλικα» του Τατσόπουλου

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι ένας δυναμικός χαρακτήρας, με τσαγανό, που δεν έχει μασήσει ποτέ τα λόγια της και δεν φοβάται να εκφράσει δημόσια τη γνώμη της για όσα την εξοργίζουν στην κοινωνία μας. «Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα τίμημα. Η δημόσια εικόνα μου δεν με προβληματίζει, δεν με απασχολεί και δεν υπάρχει στην εξίσωση όταν θεωρώ ως άνθρωπος, ως γυναίκα, ως πολίτης ότι θα πρέπει να πάρω μία θέση. Ξέρω από την αρχή ό,τι επάγγελμα κι αν έκανα πως οι θέσεις έχουν μία ευθύνη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το πάρεις νωρίς απόφαση, όταν βγεις στην αρένα της ζωής» έχει επισημάνει η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της.

Τις τελευταίες μέρες, η τραγουδίστρια έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο, με αφορμή το ταξίδι που έκανε στο Λονδίνο, όπου φωτογραφήθηκε για τις ανάγκες προώθησης μιας εταιρείας με ακριβά ρούχα. Τα στιγμιότυπα έγιναν αντικείμενο σχολιασμού από τους χρήστες του Twitter, εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων που έχει εκφράσει η ίδια κατά καιρούς. Μεταξύ εκείνων που σχολίασαν ήταν και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Ποσειδώνας Γιαννόπουλος. «Παλεύουμε τον "κακό καπιταλισμό" στο Κομουνιστικό Λονδίνο. Σινιέ και στην πένα, βεβαίως, βεβαίως… Wannabe on top Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα;» έγραψε ο ίδιος. 

Η ερμηνεύτρια, σε συνομιλία που είχε με την Έλενα Χριστοπούλου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Τι να απαντήσει κανείς σ' ένα τέτοιο αφήγημα; Δεν πτοούμαι με τίποτα και συνεχίζω». Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Νατάσσα Μποφίλιου έχει βρεθεί αντικείμενο σχολιασμού και αντιδράσεων. H συμμετοχή της σε αντιπολεμική συναυλία, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι την άνοιξη στο Σύνταγμα, για την Ουκρανία, λέγοντας πως δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο καταδικάζοντας ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και στο τέλος και τη Ρωσία, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις σε χρήστες των social media, αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο. 

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, σε ανάρτησή του, σχολίασε: «Άκουγα "η καρδιά πονάει πάντα όταν ψηλώνει" [με νεύρα ομολογώ, τόσο απο την σχεδόν απάνθρωπη επανάληψη όσο και γιατί δεν είμαι φιλος του ακατάσχετου vibrato στην τέχνη]. Τώρα όμως κατάλαβα γιατί το τραγουδούσε με τέτοιο επίμονο πάθος η Νατασα. Ήταν προφητικό. Αναφερόταν στην καρδιά του #ουκρανου_ηρωα που αντιστέκεται στον νεοναζί του Κρεμλίνου. Τι; Οχι; Η Μποφίλιου τελικα θα τραγουδήσει υπέρ των λαών γενικώς; Κατα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας, με αυτη την αχταρμά σειρά; Έλα ρε κοπελιά». Παράλληλα, ο Μάνος Βουλαρίνος έγραψε: «Να που λέτε ότι οι καλλιτέχνες δεν παίρνουν θέση. Εδώ η Νατάσα η Μποφίλιου παίρνει τη θέση που βολεύει τον Πούτιν και το καθεστώς του».

Πέτρος Τατσόπουλος: «Νατάσσα, γλυκιά μου, δεν είσαι τροτσκίστρια. Μια χαζοβιόλα είσαι»

Ήταν το 2017, όταν η Νατάσσα Μποφίλιου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα των Συντακτών και είπε, μεταξύ άλλων: «Μακάρι να υπήρχε ένας ηγέτης να τα παρατήσω όλα και να πάω μαζί του στο βουνό. Αυτό που με πληγώνει είναι που μπήκε στο στόμα του καθενός, ακόμα και των αμόρφωτων, "ε, είδαμε και την πρώτη φορά Αριστερά τι έκανε". Είναι μαχαίρι στην καρδιά. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, είχα πάρα πολλές ανησυχίες. Ήμουν σίγουρη πως δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ανατρέψει τα πράγματα, να πάει στους δράκουλες και να κάνει κάτι. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του Τσίπρα, ούτε ότι κάποιοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν ξεχωριστή ιδεολογική παιδεία. Δεν το συζητώ. Αλλά σε αυτό το σύστημα, από τη στιγμή που είσαι μέσα στο σύστημα, δεν μπορείς να κάνεις την ανατροπή. Η επανάσταση γίνεται μόνο από τον λαό. Ψηφίζω ΚΚΕ, αν και διαφωνώ σε πολλά σημεία, για δύο λόγους: επειδή το νιώθω ως τιμή για την οικογένειά μου και τους παππούδες μου που ήταν στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και σκοτώθηκαν στην Αντίσταση κι επειδή πιστεύω στην οργανωμένη πάλη».

Τα λόγια αυτά της ερμηνεύτριας έφεραν την αντίδραση του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Νατάσα, γλυκιά μου. Δεν είσαι τροτσκίστρια. Μια χαζοβιόλα είσαι. Οι άνθρωποι που ανέβαιναν στο βουνό ρίσκαραν τη ζωή τους. Εσύ δεν ρισκάρεις τίποτε. Μην σε κρατάμε όμως. Εάν νιώθεις τόσο άσχημα στη δικτατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου κάπου αλλού. Τα σύνορα είναι ανοιχτά ακόμη. Έως τότε δεν χρειάζεται σώνει και καλά ν' ανέβεις στο βουνό. Μπορείς να κάνεις και άλλες αντιδικτατορικές ενέργειες. Να σταματήσεις τις συναυλίες σου, ας πούμε. Τέτοιο χτύπημα δύσκολα η δικτατορία θα το αντέξει».

Νατάσσα Μποφίλιου: «Εχω δεχτεί σωματική κακοποίηση στη δουλειά»

Μιλώντας στον Ελληνικό Fm, η Νατάσσα Μποφίλιου εξομολογήθηκε πώς στο παρελθόν έχει δεχτεί σωματική κακοποίηση στη δουλειά. «Είμαι μια γυναίκα που έχει βιώσει περιβάλλοντα κακοποιητικά και ρατσιστικά σχόλια απέναντι στο φύλο και πλήρως ανδροκρατούμενα. Το ξέρω… μου έχει συμβεί ένα γεγονός κάποια στιγμή μέσα στη δουλειά, πάρα πολύ σοβαρό». Όταν τη συναντάς και μιλάς μαζί της, καταλαβαίνεις αμέσως με τι σθένος υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ανθρώπου και πόσο παθιάζεται, όταν τη ρωτάς για τα κακώς κείμενα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Συνειδητοποιείς ότι είναι αυτό που δείχνει, αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά και κάτι παραπάνω.

Η ίδια είναι μια από τις πιο θερμές υποστηρίκτριες του κινήματος #MeToo και πολλές φορές έχει εκφράσει ανοιχτά και με σθένος τις απόψεις της για τον ρόλο των γυναικών μέσα στην κοινωνία. Ερμηνεύοντας, μάλιστα, το τραγούδι «Δεμένη» στο Βεάκειο Θέατρο πριν από ένα χρόνο, η ίδια μετέφερε τη φωνή των ανθρώπων που λένε «στοπ» στον αέναο κύκλο του «ανήκειν» σε κάποιον. 

Η Νατάσσα Μποφίλιου δεν θέλει να είναι απλά μια «καλή τραγουδίστρια», αλλά μια ερμηνεύτρια που θα υπηρετεί τις δικές της αξίες. Πάνω στη σκηνή βλέπεις μια αέναη, στιβαρή, παρορμητική και «λυτρωτική» παρουσία που σε ταξιδεύει και σε κάνει να ανασαίνεις πιο ελεύθερα, όταν την ακούς να ερμηνεύει τα κομμάτια του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και του Θέμη Καραμουρατίδη. Έχει καταφέρει ν' αποκτήσει ένα δικό της φανατικό κοινό που την ακολουθεί παντού, τραγουδάει μαζί της και ανανεώνεται. Η στάση που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στη ζωή και την καριέρα της έχουν κάνει όλο και περισσότερους να την αγκαλιάσουν και να σιγοτραγουδούν μαζί της.

Στη χώρα μας, εξάλλου, δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο μια καλλιτέχνιδα, όχι απλώς να έχει σαφή και σοβαρή άποψη, αλλά να παραθέτει τα επιχειρήματά της, με τέτοιο τρόπο ώστε να της βγάζεις το καπέλο με αυτά που λέει. «Σήμερα, είμαι γυναίκα 39 χρόνια. Είμαι περήφανη για όσες καγκελόπορτες γενναία έχω σπρώξει και για όσα κατάφερα βήμα το βήμα, σκοτάδι το σκοτάδι. Αλλά πιο πολύ είμαι περήφανη γιατί διασχίζοντας το τούνελ βρήκα τον τρόπο να κρύβω στο στήθος μου φαναράκια και σπόρους. Θα τα αφήνω στις άκρες, να γίνουν φως και άνθη, για να τα βρεις εσύ, η επόμενη γυναίκα, σε περίπτωση που χρειαστεί να περπατήσεις τον ίδιο δρόμο. Με λένε Νατάσσα και ανήκω μόνο στον εαυτό μου, ρε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέτρος ΤατσόπουλοςΛονδίνοΠοσειδώνας ΓιαννόπουλοςTwitterMeTooΝατάσσα ΜποφίλιουΑντώνης Καφετζόπουλοςτραγουδίστριαρούχα