Μουσική|06.03.2023 08:53

Πένθος στην ροκ σκηνή: Έφυγε από τη ζωή ο κιθαρίστας των Lynyrd Skynyrd, Γκάρι Ρόσινγκτον

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, ο κιθαρίστας της θρυλικής ροκ μπάντας Lynyrd Skynyrd, Γκάρι Ρόσινγκτον, ο οποίος ήταν το τελευταίο εν ζωή από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου του Ρόσινγκτον, αλλά ο κιθαρίσταςστο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα με την υγεία του.  Το 2021 υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της μπάντας.

Η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή από ανάρτηση στον λογαριασμό των Lynyrd Skynyrd στο Facebook. «Με βαθύτατη θλίψη πρέπει να ενημερώσουμε, ότι χάσαμε σήμερα τον αδελφό, φίλο, μέλος της οικογένειας, τραγουδοποιό και κιθαρίστα μας, Gary Rossington. Ο Gary είναι τώρα με τους αδελφούς του Skynyrd και την οικογένειά του στον ουρανό και παίζει όμορφα, όπως κάνει πάντα», έγραψαν.

 

Το 2016, ο Rossington δήλωσε στο περιοδικό Billboard ότι είχε αποφασίσει να συνεχίσει να παίζει, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

«Είναι απλά στο αίμα μου, καταλαβαίνεις;» είπε. «Είμαι απλά ένας παλιός κιθαρίστας. Έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή και 10.000 ώρες δουλειάς για να καταλάβουμε πώς να παίζουμε. Οπότε νομίζω ότι όταν έχεις κάτι να κάνεις για σένα πρέπει να το συνεχίσεις...να συνεχίσεις την τέχνη σου. Όταν αποσυρθείς, τι ακολουθεί;», δήλωνε τότε, όπως θυμάται ο Guardian.

Μία ροκ ζωή - Από το μπέιζμπολ στην πτώση του αεροπλάνου

Γεννημένος στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα το 1951, ο Ρόσινγκτον μπήκε στο συγκρότημα από το 1964, όταν ήταν απλά τρία μέλη και ονομαζόντουσαν «Me, You, and Him», μαζί του ο μπασίστας Larry Junstrom και ο ντράμερ Bob Burns. Ο Rossington ήθελε απλά να γίνει παίκτης του μπέιζμπολ, αλλά αφού άκουσε τους Rolling Stones, στράφηκε  στη μουσική.

Το μπέιζμπολ όμως ήταν αυτό που οδήγησε στους Lynyrd Skynyrd: Ο Rossington, ο Burns και ο Junstrom γνώρισαν τον τραγουδιστή Ronnie Van Zant, ο οποίος έπαιζε σε αντίπαλη ομάδα μπέιζμπολ και ξεκίνησαν να παίζουν μαζί στο υπόστεγο του σπιτιού των γονιών του Burns.

Μετά από μερικές αλλαγές ονόματος, τελικά κατέληξαν στο Lynyrd Skynyrd, που πήρε το όνομά του από τον Leonard Skinner, έναν αυστηρό δάσκαλο στο σχολείο του 16χρονου Rossington. Ο Skinner είχε πολιτική μηδενικής ανοχής για τα αγόρια με μακριά μαλλιά - όπως ο Rossington, ο οποίος αποβλήθηκε και σύντομα εγκατέλειψε το σχολείο.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1973 και περιείχε το εννιάλεπτο κομμάτι Free Bird, το οποίο έγινε ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια των Skynyrd. Ο Rossington συνυπογράφει το Sweet Home Alabama, μια επιτυχία από το δεύτερο άλμπουμ τους, καθώς και πολλά άλλα κομμάτια των Skynyrd, όπως τα I Ain't The One, Things Goin' On, Don't Ask Me No Questions και Gimme Back My Bullets.

Το 1977, ένα αεροπλάνο που μετέφερε το συγκρότημα συνετρίβη στο Μισισιπή.  Ο τραγουδιστής Van Zant, ο κιθαρίστας Steve Gaines, αλλα και αδελφή του και εφεδρική τραγουδίστρια Cassie Gaines, όπως και ο βοηθός road manager Dean Kilpatrick και οι δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους. Είκοσι άτομα στο αεροπλάνο επέζησαν, συμπεριλαμβανομένου του Rossington, ο οποίος έμεινε αναίσθητος και ξύπνησε με την πόρτα του αεροπλάνου πάνω του.

Επανήλθε από το δυστύχημα

Αν και έσπασε και τα δύο χέρια, τα πόδια, τους καρπούς και τους αστραγάλους του και τη λεκάνη του, ο Ρόσινγκτον ανάρρωσε πλήρως, αλλά πάλεψε για χρόνια με τον εθισμό του στα ναρκωτικά,  που ξεκίνησε από τα πολλά παυσίπονα που έπαιρνε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του.

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε να συνεχίσουμε μετά από κάτι τέτοιο», είπε κάποτε. «Ήμασταν μια αδελφότητα και όταν χάνεις τα αδέρφια σου δεν μπορείς να συνεχίσεις».

Επιστροφή το 1987

Οι Skynyrd διαλύθηκαν αλλά επανασχηματίστηκαν το 1987 και συνέχισαν από τότε με αρκετές αλλαγές στη σύνθεση, αλλά ο Rossington ήταν το μόνο μέλος του συγκροτήματος που εμφανίστηκε σε όλα τα άλμπουμ του. Ο Johnny Van Zant - αδελφός του Ronnie και frontman των Skynyrd από το 1977 - είπε κάποτε: «Δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις Lynyrd Skynyrd χωρίς τον Gary Rossington».

Το 2004, το Rolling Stone κατέταξε τους Lynyrd Skynyrd στο Νο 95 της λίστας με τους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006.

Η επερχόμενη περιοδεία των Lynyrd Skynyrd στις ΗΠΑ με τους ZZ Top αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρά το θάνατο του Rossington.

θάνατοςειδήσεις τώρακιθαρίστας