Μουσική|09.05.2023 09:45

Eurovision 2023: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έχει ξεκινήσει και το Λίβερπουλ είναι έτοιμο να υποδεχτεί απόψε στην Μ&S Bank Arena τον πρώτο ημιτελικό, καθώς μετά την περσινή νίκη της Ουκρανίας, αποφασίστηκε τη φετινή διοργάνωση να αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, που το 2022 τερμάτισε στη δεύτερη θέση με τον Σαμ Ράιντερ και το «Space Man».

Έτσι, η Μ&S Bank Arena είναι έτοιμη για τους δύο ημιτελικούς (Τρίτη 9 και Πέμπτη 11 Μαΐου, αντίστοιχα) αλλά και για τον μεγάλο τελικό το Σάββατο 13 Μαΐου.

Απόψε θα διαγωνιστούν 15 χώρες, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό στον οποίο θα εμφανιστεί η Ελλάδα με τον Victor Vernicos και η Κύπρος θα διαγωνιστούν 16 χώρες. Έτσι σήμερα στην Μ&S Bank Arena θα εμφανιστούν οι: Νορβηγία, Μάλτα, Σερβία, Λετονία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κροατία, Ελβετία, Ισραήλ, Μολδαβία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Ολλανδία, Φινλανδία.

Η οικοδέσποινα του σόου, Yuliya Sanina θα ανοίξει τον πρώτο ημιτελικό της Eurovision, καθώς μαζί με το συγκρότημά της, The Hardkiss, θα ερμηνεύσει το τραγούδι «????».

Στο διάλειμμα, θα εμφανιστεί η Ρίτα Όρα, η οποία θα ξεκινήσει με μία μείξη μουσικών επιτυχιών της, πριν ερμηνεύσει, σε παγκόσμια πρώτη, το νέο της τραγούδι «Praising You».

Επιπλέον, το κοινό θα απολαύσει την Ουκρανή Alyosha, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα της στην Eurovision του 2010. Μαζί με τη Rebecca Ferguson από το Λίβερπουλ, θα ερμηνεύσουν το «Ordinary World» των Duran Duran, μέσα από το οποίο θα αφηγηθούν μία ιστορία ελπίδας, κουράγιου και υποστήριξης σε όλο τον λαό της Ουκρανίας.

Η απευθείας μετάδοση του διαγωνισμού από το Λίβερπουλ θα αρχίσει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), με τη Μαρία Κοζάκου και την Τζένη Μελιτά να καλωσορίζουν τους τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και του ERTFLIX, καθώς και τους ακροατές του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ.

Στη φετινή διοργάνωση σημαντική θα είναι η αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας στην Eurovision, καθώς αποκλειστικά και μόνο οι θεατές, θα καθορίσουν τα τραγούδια που προκρίνονται από τους δύο ημιτελικούς στον Μεγάλο Τελικό, ενώ δυνατότητα ψήφου δίνεται, για πρώτη φορά, σε θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό («Rest Of The World»).

Στον πρώτο ημιτελικό, δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 15 χώρες που συμμετέχουν, οι τρεις χώρες που προκρίνονται απευθείας, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, καθώς και θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στον δεύτερο ημιτελικό, δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 16 χώρες που συμμετέχουν, οι τρεις χώρες που προκρίνονται απευθείας, δηλαδή Ισπανία, Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στον Μεγάλο Τελικό, ψηφίζουν οι θεατές και από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό, οι θεατές από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και οι 37 Κριτικές Επιτροπές των χωρών που συμμετέχουν στη φετινή Eurovision.

Το κοινό σε κάθε συμμετέχουσα χώρα θα απονείμει συνολικά 58 βαθμούς (1 έως 8, 10 και 12). Οι ψήφοι του κοινού από τις μη συμμετέχουσες χώρες θα αθροιστούν, σαν να προέρχονταν από μία επιπλέον «χώρα» («Rest Of The World») που θα απονείμει άλλους 58 βαθμούς (1 έως 8, 10 και 12).

Στον τελικό θα συμμετάσχουν οι είκοσι χώρες που θα προκριθούν από τους δύο ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η νικήτρια χώρα του περσινού διαγωνισμού Ουκρανία.

Το 12άρι της ελληνικής Κριτικής Επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της 67ης Eurovision στις 13 Μαΐου 2023 θα ανακοινώσει ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Τα στοιχήματα βγάζουν την Ελλάδα εκτός τελικού

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά που δίνουν τα στοιχήματα για τον τελικό της φετινής Eurovision, η χώρα μας βρίσκεται εκτός και κατατάσσεται μάλιστα στην 31η θέση από τις συνολικά 37 χώρες που συμμετέχουν.

Ειδικότερα στον δεύτερο ημιτελικό που συμμετέχει η ελληνική αποστολή τα στοιχήματα τη φέρνουν εκτός δεκάδας και συγκεκριμένα στη 12η θέση. Πρώτη στα στοιχήματα έρχεται η Σουηδία με τη Loreen και το «Tattoo», ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Φινλανδία με τον Kaarija και το «Cha Cha Cha» και η Γαλλία στην τρίτη θέση με τη La Zarra και το «Evidemment».

Παράλληλα, ο Victor Vernicos συνεχίζει να δίνει πολλές συνεντεύξεις σε ξένα και ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και να πρωταγωνιστεί σε διάφορα μουσικά events, όπως για παράδειγμα η εμφάνισή του στη σκηνή του θρυλικού Cavern Club, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Beatles.

Φωτογράφοι δεν απαθανάτισαν τον Βίκτωρα στο τιρκουάζ χαλί, καθώς προτίμησαν να κολατσίσουν

Με μία σικ εμφάνιση και τη γλυκύτητα και το χαμόγελό του, ο νεαρός τραγουδιστής εμφανίστηκε στο τιρκουάζ χαλί της Eurovision, κατά την επίσημη υποδοχή όλων των χωρών στο Λίβερπουλ. Με την εμφάνισή του, ο Βίκτωρας έκλεισε «πονηρά» το μάτι στο νεαρό αγόρι που σιγά - σιγά γίνεται νεαρός άνδρας. Ήταν ντυμένος με μπλέιζερ σε γήινες αποχρώσεις (όπως έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα) μ’ ένα κάπως ανατρεπτικό design, που αντικατοπτρίζει την φρεσκάδα ενός εφήβου σε συνδυασμό με την σοβαρότητα ενός ενήλικα.

Στο 200 μέτρων τιρκουάζ χαλί που έστρωσαν οι διοργανωτές, τον Victor συνόδευσαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ελληνικής αποστολής, Κωνσταντίνος Ρήγος, οι δύο σχολιάστριες της φετινής διοργάνωσης, Μαρία Κοζάκου και Τζένη Μελιτά και η επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, Μόνικα Παπαδάτου, ενώ όλη η ομάδα της Ελλάδας ήταν παρούσα στην εκδήλωση. Οι αρχές του Λίβερπουλ υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν όλες τις διαγωνιζόμενες χώρες στο St. George Hall, δίνοντας κι επίσημα το σύνθημα για ν’ αρχίσει η Eurovision του 2023.

Κωνσταντίνος Ρήγος: «Εξαιρετική η απόδοση του Βίκτωρα»

Ο σκηνοθέτης της ελληνικής αποστολής, Κωνσταντίνος Ρήγος, μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη της Αγγλίας. «Η ατμόσφαιρα είναι πάρα πολύ γιορτινή. Είναι ντυμένη στα χρώματα της Eurovision και ο κόσμος έχει αρχίσει και γίνεται πολύχρωμος. Κάναμε τις δύο πρώτες πρόβες μας και ήταν εξαιρετική η απόδοση του Βίκτωρα, αλλά και ταυτόχρονα η αποδοχή των ξένων στο πώς τον είδαν πάνω στη σκηνή. Έγραψαν ήδη ότι είναι βασιλιάς στη σκηνή παρότι είναι 16 χρονών. Αυτό του έδωσε πολύ αυτοπεποίθηση και παράλληλα όλο αυτό που έχουμε φτιάξει, που τον έχουμε αγκαλιάσει για να του δώσουμε ενέργεια, τον έχει βοηθήσει πολύ και η σημερινή πρόβα ήταν εξαιρετική» δήλωσε ο Ρήγος.

Σημείωσε, επίσης, ότι «μέχρι την Πέμπτη έχουμε πολλές πρόβες, εκτός τις πρόβες στο στούντιο. Εμείς κάνουμε καθημερινά πρόβες και σε άλλο χώρο για να μελετήσουμε την κάθε λεπτομέρεια στα πλάνα. Έχουμε ακόμα τις πρόβες με τα κοστούμια της Τρίτης, την πρώτη γενική πρόβα. Την Τετάρτη, ο Βερνίκος θα κάνει εμφανίσεις στο Βίλατζ της Eurovision και σε άλλα μέρη».

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛίβερπουλΡίτα Όραειδήσεις τώραEurovisionVictor Vernicoseurovision 2023