Μουσική|25.05.2023 21:15

Tina Turner: Το διπλό χτύπημα της μοίρας - Οι τραγικοί θάνατοι των γιων της και το «αντίο» της τραγουδίστριας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 83 ετών, άφησε η «βασίλισσα του rock'n roll» Τίνα Τέρνερ (Tina Turner). Το 2018, είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της, ότι υπέστη εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να πρέπει να μάθει να περπατάει από την αρχή, ενώ το 2016 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου και η υπέρταση είχε οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια

«Η Τίνα Τέρνερ, η "βασίλισσα του Rock'n Roll" πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Κούσναχτ κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο», ανέφερε o εκπρόσωπος της θρυλικής τραγουδίστριας.

Γεννήθηκε ως Άννα Μέι Μπούλοκ στις 26 Νοεμβρίου 1939 σε μια αγροτική κοινότητα του Τενεσί. Ο πατέρας της ήταν επιστάτης σε φάρμα και η μητέρα της εγκατέλειψε την οικογένεια όταν η μετέπειτα σταρ της ροκ ήταν μόλις 11 ετών. Ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν την ανακάλυψε ο Άικ Τέρνερ και της άλλαξε το όνομα σε Τίνα Τέρνερ, προτού ακόμη παντρευτούν στην Τιχουάνα του Μεξικού. 

Στην πολυετή καριέρα της ηχογράφησε σπουδαίες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια «What’s Love Got to Do with It» και «(Simply) The Best», τα άλμπουμ της πούλησαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ βραβεύτηκε με 12 Grammy. Απέκτησε το προσωπικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ και το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στο Rock & Roll Hall of Fame

Μεγαλωμένη ως βαπτίστρια, ασπάστηκε τον βουδισμό το 1971 χάρη στον ψαλμό Nam Myoho Renge Kyo, για τον οποίο η Τέρνερ έχει αναφέρει ότι την έχει βοηθήσει να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές. Είχε τέσσερα παιδιά συνολικά, ωστόσο, τα δύο από αυτά δεν βρίσκονται στη ζωή. 

Ο ξαφνικός θάνατος του Ρόνι

Ο γιος της Τίνα Τέρνερ, Ρόνι, είχε βρεθεί νεκρός σε ηλικία 62 ετών στο σπίτι του, στο Λος Άντζελες, στα τέλη του 2022, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, φέρνοντας μια ακόμη τραγωδία στην πολυτάραχη ζωή της τραγουδίστριας. Οι προσπάθειες των γειτόνων του να τον επαναφέρουν απέτυχαν και διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο σημείο.

Η ίδια απέτισε έναν συγκινητικό φόρο τιμής στον γιο της, ανεβάζοντας μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της σε ένδειξη πένθους γράφοντας: «Ρόνι, έφυγες από αυτόν τον κόσμο πολύ νωρίς. Me θλίψη κλείνω τα μάτια μου και σε σκέφτομαι, λατρεμένε μου γιε».

Ο τραγικός θάνατος του γιου Κρεγκ

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη τραγωδία για την «βασίλισσα του Rock'n'Roll». Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Κρεγκ, αυτοκτόνησε με όπλο μέσα στο σπίτι του στο Studio City στην Καλιφόρνια, τον Ιούλιο του 2018, σε ηλικία 59 ετών. Ο Κρεγκ γεννήθηκε το 1959 και γονείς του ήταν η Τέρνερ και ο τότε σύντροφός της Raymond Hill, σαξοφωνίστας της μπάντας Kings of Rhythm και τον οποίο δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Μέσω του Hill, η Tina αργότερα γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, Ike Turner, ο οποίος στη συνέχεια υιοθέτησε τον Κρέγκ. Η σχέση της με τον Ike ήταν πολυτάραχη και επιθετική, τόσο που η Τίνα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Οι δυο τους χώρισαν το 1978. «Νομίζω ότι ο Κρεγκ ήταν μόνος, αυτό νομίζω ότι τον πήρε πραγματικά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» είχε δηλώσει η ίδια το 2019, ένα χρόνο μετά το θάνατό του.

«Ακόμα δεν ξέρω τι τον οδήγησε σε αυτή την πράξη. Φαινόταν ευτυχισμένος τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή, αφού πρόσφατα βρήκε μια νέα κοπέλα. Θα την έφερνε να με γνωρίσει για τα γενέθλιά του τον Αύγουστο. Είχε διακοσμήσει το διαμέρισμά του, που του αγόρασα πριν από χρόνια. Είχε βρει μια νέα δουλειά σε μια εξέχουσα εταιρεία ακινήτων στην Καλιφόρνια και ήταν πολύ ευτυχισμένος» είχε πει.

«Ήταν ένα εσωστρεφές άτομο, ήταν πολύ ντροπαλός, οπότε ούτε εγώ το ήξερα, εκτός από τώρα που ακούω τις τελευταίες μας συνομιλίες, παρατηρώ μια αλλαγή. Τις τελευταίες φορές που μιλήσαμε, οι συζητήσεις ήταν διαφορετικές και δεν το είχα καταλάβει αυτό, παρά μόνο μετά την αυτοκτονία».

Μία από τις πιο θλιβερές στιγμές ως μητέρα ήταν όταν συγκεντρώθηκε με την οικογένεια και τους φίλους της για να σκορπίσω τις στάχτες του στις ακτές της Καλιφόρνια. «Ήταν 59 όταν πέθανε τόσο τραγικά, αλλά θα είναι πάντα το μωρό μου» είχε γράψει σε ανάρτησή της στο Instagram, κοινοποιώντας μια φωτό όπου κρατά ένα λουλούδι στη μνήμη του γιου της, αφότου σκόρπισε τις στάχτες του στη θάλασσα.

 

Πριν τον θάνατό του, ο Κρέγκ εργαζόταν ως μεσίτης στην κοιλάδα του San Fernando. «Είχε διακοσμήσει το διαμέρισμά του, το οποίο του αγόρασα πριν από χρόνια. Είχε βρει μια νέα δουλειά σε μια εξέχουσα κτηματομεσιτική εταιρεία στην Καλιφόρνια, με την οποία ήταν πολύ ευχαριστημένος. Δεν έχω ιδέα τι τον τράβηξε προς τα κάτω, εκτός από κάτι που τον κυρίευε με μοναξιά». 

«Έκανα το μιούζικαλ για τους θαυμαστές μου»

Φέτος, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που έκανε πρεμιέρα το μιούζικαλ «Tina Turner», με πρωταγωνίστρια την Adrienne Warren ως Τίνα. Μιλώντας στη Vogue, η τραγουδίστρια εξήγησε τον λόγο που έδωσε την άδεια της ώστε να δει τη ζωή της ν' ανεβαίνει στο West End του Λονδίνου. «Έκανα το μιούζικαλ για τους θαυμαστές μου. Ένιωσα ότι ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή μου, χρειάζονταν να είμαι παρούσα στη ζωή τους. Και το μιούζικαλ ήταν ένας τέτοιος τρόπος».

Είχε παραδεχτεί ότι της ήταν επώδυνο κάποιες φορές να επιστρέφει στο παρελθόν και ειδικά σε κάποια θέματα, όπως η κακοποίηση που υπέστη στον γάμο της, ο ρατσισμός που βίωσε και οι θάνατοι των γιων της. Παρόλα αυτά, απόλαυσε να είναι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, διασφαλίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της ζωής της, παρουσιάζονταν σωστά στο κοινό.

Στην ερώτηση, αν είχε ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή, εκείνη είχε δηλώσει: «Η ζωή μου ήταν γεμάτη, αλλά με πολλές θλιβερές στιγμές που τώρα πια μπορώ και να συγχωρήσω και να ξεχάσω», ενώ για τη συμβουλή που θα έδινε στον νεότερο εαυτό της, είχε πει: «Θα μου έλεγα να παραμείνω δυνατή. Να συνεχίσω να θέλω περισσότερα και να αγωνίζομαι γι' αυτά τα θέλω μου. Αυτό που θέλεις, θα έρθει και τελικά θα δεις ότι άξιζε τον κόπο».

Τα αίτια θανάτου της Τίνα Τέρνερ

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποί της  θρυλικής τραγουδίστριας, έκαναν γνωστό το πόρισμα του ιατροδικαστή στην «Daily Mail», λέγοντας πως αυτό έδειξε ότι η Τίνα Τέρνερ απεβίωσε από φυσικά αίτια.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Καρδιακό επεισόδιο, καρκίνο στο έντερο και νεφρική ανεπάρκεια ήταν, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα προβλήματα υγείας που είχε η «βασίλισσα της Rock 'n' roll, η οποία πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Όπως έγινε γνωστό από την οικογένειά της, η κηδεία της θα γίνει «ιδιωτικά», παρουσία μόνο στενών συγγενών και φίλων, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί πού θα γίνει.

τραγουδίστριαΤίνα Τέρνερειδήσεις τώραβουδισμόςμιούζικαλ