Μουσική|25.05.2023 15:30

H τελευταία συνέντευξη της θρυλικής Tina Turner: Το πάθος για χορό, η σχέση της με τον βουδισμό και η συμβουλή που θα έδινε στον νεότερο εαυτό της

Μαίρη Τσίνου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Tina Turner/Gallery
Tina Turner/Gallery
Tina Turner/Gallery
Tina Turner/Gallery
Tina Turner/Gallery
Tina Turner/Gallery
Tina Turner/Gallery

Η θρυλική Τίνα Τέρνερ (Tina Turner) η απώλεια της οποίας σκόρπισε θλίψη στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, μόλις έναν μήνα πριν από τον θάνατό της αποκάλυπτε τις συμβουλές που θα έδινε στον νεότερο εαυτό της. «Θα έλεγα στον εαυτό μου να παραμείνω δυνατή και να συνεχίσω να θέλω περισσότερα και να παλεύω για όλα!», τόνιζε σε συνέντευξή της τον Απρίλιο στη βρετανική Vogue. «Θα έρθουν και θα αξίζει να περιμένουμε!», έλεγε με πάθος η θρυλική «γιαγιά της ροκ».

Ο θάνατος της Tina Turner ανακοινώθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου. Η μεγάλη σταρ πέθανε στην Ελβετία σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια.Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου το 2016 και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού το 2017.

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της Τίνα Τέρνερ. Με τη μουσική της και το αστείρευτο πάθος της για τη ζωή, μάγεψε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και ενέπνευσε τα αστέρια του αύριο. Σήμερα αποχαιρετάμε μια αγαπημένη φίλη που αφήνει σε όλους μας το μεγαλύτερο έργο της: τη μουσική της. Εκφράζουμε την ειλικρινή μας συμπαράσταση στην οικογένειά της. Τίνα, θα μας λείψεις πολύ», ανέφερε μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της στο Instagram.

 

Σε δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπός της Bernard Doherty δήλωσε: «Η Tina Turner, η "βασίλισσα του Rock'n Roll" πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Kusnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο». Μετά από δύο δεκαετίες συνεργασίας με τον πρώην σύζυγό της, Ike Turner, συνέχισε μόνη της και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ποπ είδωλα της δεκαετίας του 1980 με το άλμπουμ Private Dancer. Η ζωή της καταγράφηκε σε τρία απομνημονεύματα, μια βιογραφική ταινία, ένα μιούζικαλ και το 2021, το ντοκιμαντέρ Tina.

 

Το 2018, η μελετήτρια Daphne A. Brooks έγραψε για τον Guardian: «Ο μουσικός χαρακτήρας της Turner ήταν πάντα ένας συνδυασμός μυστηρίου αλλά και φωτός, μελαγχολίας αναμεμειγμένης με μια άγρια ζωτικότητα που συχνά φλέρταρε με τον κίνδυνο».

Η τελευταία συνέντευξη της Tina Turner στη βρετανική Vogue

Η θρυλική τραγουδίστρια που βραβεύτηκε 12 φορές με Grammy ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με το Reuters, και γρήγορα έγινε φαινόμενο στη μουσική βιομηχανία, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Queen of Rock 'n' Roll». Πριν από περίπου έναν μήνα η μεγάλη σταρ έδωσε την τελευταία συνέντευξή της στη βρετανική Vogue, όπου αποκάλυψε ποιο είναι το μυστικό της για μια «καλή ζωή».

«Τι σημαίνει έχω ζήσει καλά;» ρώτησε. «Η ζωή μου ήταν γεμάτη, αλλά με πολλές θλιβερές στιγμές που τώρα συγχωρώ και προσπαθώ να ξεχάσω». «Ίσως αυτή να είναι η απάντηση: να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά, να αφήνεσαι και να στοχεύεις να γεμίσεις τη ζωή σου με αγάπη. Εκεί βρίσκομαι τώρα και είμαι ευγνώμων», έλεγε η Turner.

Για τις τελετουργίες και τον βουδισμό

«Στηρίζομαι πολύ στην πίστη μου - οι βουδιστικές μου πεποιθήσεις είναι το θεμέλιο μου. Είμαι τόσο χαρούμενη που συνταξιοδοτήθηκα - στα 83 μου, το κέρδισα - αλλά οι τελετουργίες που είχα από τις πρώτες μέρες είναι ακόμα μαζί μου. Αυτό περιλαμβάνει να ψέλνω καθημερινά στο μικρό μου δωμάτιο προσευχής».

 

Για τις αξέχαστες εμφανίσεις της στη μακρόχρονη καριέρα της

«Ήμουν πολύ τυχερή που έχω συνεργαστεί στενά με πολλούς σχεδιαστές, όπως ο Bob Mackie και ο Armani. Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ Private Dancer, η εμφάνισή μου ήταν σχεδόν σαν μια πεταλούδα που εμφανίστηκε ξαφνικά - αλλά με ένα δερμάτινο μίνι φόρεμα! Άλλαξα ολόκληρη την εμφάνισή μου: μαλλιά, μακιγιάζ, τα πάντα. Ένιωθα πολύ σίγουρη ότι η εμφάνισή μου ήταν μέρος του ότι επιτέλους άρχισα να πετυχαίνω τον στόχο μου... να γίνω η πρώτη μαύρη τραγουδίστρια ροκ εν ρολ που γεμίζει στάδια σε όλο τον κόσμο».

Για τον αγαπημένο της τρόπο άσκησης

«Χορεύοντας! Με την παραμικρή αφορμή θα χορέψω οπουδήποτε».

Για τον λόγο που παρέμενε ενθουσιασμένη με το μιούζικαλ «Tina Turner»

«Έφτιαξα το μιούζικαλ για τους θαυμαστές μου - ένιωσα ότι ακόμη και μετά την αποχώρησή μου είχαν ανάγκη να είμαι παρών γι' αυτούς, και το μιούζικαλ ήταν ένας τρόπος να μείνω μαζί τους και να τους δώσω ελπίδα. Ήταν επώδυνο, μερικές φορές, να επανεξετάζω το παρελθόν, αλλά μου έδωσε ένα τέλος και απάντησε σε κάποια ερωτήματα που με στοίχειωναν ακόμα. Πάνω απ' όλα, μου άρεσε να είμαι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, διασφαλίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της ζωής μου και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ακριβώς σωστές, από τα βήματα του χορού μου μέχρι την αληθινή απεικόνιση των ανθρώπων μου στη σκηνή. Πάνω απ' όλα, μου αρέσει που δίνει χαρά στο κοινό, κάτι που ήταν η πρόθεσή μας - αυτό με κάνει πολύ περήφανη».

Για την αγάπη της για την ομοιοπαθητική και τις ολιστικές θεραπείες

«Είμαι ανοιχτή στις εναλλακτικές θεραπείες. Πιστεύω ότι γνωρίζουμε μόνο ένα κλάσμα όσων υπάρχουν εκεί έξω και είμαι πάντα περίεργη, έτοιμη να εξερευνήσω και να μάθω περισσότερα. Αυτό με κρατάει νέα!»

Για τα social media

«Μετά από τόσα χρόνια στη δημοσιότητα, εκτιμώ την ιδιωτική μου ζωή τώρα, αλλά νομίζω ότι αν ήμουν νεότερη, είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσε να μπορώ να βλέπω όλους τους μουσικούς που θαυμάζω και να παρακολουθώ τη μόδα σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι οι καθημερινές πιέσεις που δέχονται οι καλλιτέχνες τώρα είναι πολύ μεγαλύτερες ως αποτέλεσμα (σ.σ.των social media) - δεν μπορείς πουθενά να πάρεις μια ανάσα και να επικεντρωθείς στην ιδιωτική σου ζωή».

Για τη συμβουλή που θα έδινε στον νεότερο εαυτό της

«Θα έλεγα στον εαυτό μου να παραμείνω δυνατή και να συνεχίσω να θέλω περισσότερα και να αγωνίζομαι για όλα! Θα έρθουν και θα αξίζει να περιμένετε!»

 

Για το αγαπημένο της άρωμα

«Δεν φοράω άρωμα, αλλά μου αρέσει το σπίτι μου να μυρίζει ωραία και να είναι φιλόξενο. Μια φίλη μου αγόρασε κάποτε ένα πανέμορφο κερί Jo Malone - Lime Basil και Mandarin - το οποίο λατρεύω. Μου φέρνει περισσότερα κάθε φορά που με επισκέπτεται».

Για όσα τη βοηθούν να χαλαρώσει 

«Μου αρέσει να περνάω μέρες στην Ελβετία με τον σύζυγό μου (Erwin) οδηγώντας στα βουνά. Είναι χαλαρωτικό και πολύ πνευματικό να περιτριγυρίζεσαι από τη λίμνη και την όμορφη φύση».

 

Ο έρωτας με τον Μικ Τζάγκερ

Η Turner επιβεβαίωσε και ενίσχυσε το ρόλο των μαύρων γυναικών στη διαμόρφωση του ροκ εν ρολ, καθορίζοντας εκείνη την εποχή την μουσική σε βαθμό που ο Μικ Τζάγκερ (Mick Jagger) παραδέχτηκε ότι εμπνεύστηκε από τις ζωντανές εμφανίσεις της για τη σκηνική του περσόνα. «Λυπάμαι πολύ για τον θάνατο της υπέροχης φίλης μου Τίνα Τέρνερ. Ήταν πραγματικά μια εξαιρετικά ταλαντούχα ερμηνεύτρια και τραγουδίστρια. Ήταν εμπνευσμένη, ζεστή, αστεία και γενναιόδωρη. Με βοήθησε τόσο πολύ όταν ήμουν νέος και δεν θα την ξεχάσω ποτέ», έγραψε ο τραγουδιστής των Rolling Stones στο Twitter. Άλλωστε η ίδια η Turner είχε αποκαλύψει στον Guardian ότι ο Μικ Τζάγκερ ήταν ο διάσημος που είχε ερωτευτεί, χαρακτηρίζοντάς ως το «celebrity crush» της. «Πάντα ήμουν ερωτευμένη με τον Μικ Τζάγκερ. Μου άρεσε όταν περιοδεύαμε με τους Rolling Stones», είχε πει η ίδια. 

Η Turner και ο Jagger, 79 ετών, συνεργάστηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μουσικής τους καριέρας, από εμφανίσεις που έκαναν ο ένας στις περιοδείες του άλλου, μέχρι τη περίφημη στιγμή που μοιράστηκαν μαζί τη σκηνή στο Φεστιβάλ Live Aid στη Φιλαδέλφεια, όπου ο Jagger έσκισε τη φούστα της Turner.

«Ο Mick και εγώ δεν θα μπορούσαμε ποτέ απλά να στεκόμαστε εκεί και να τραγουδάμε - δεν ήμασταν εμείς. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Με κοίταξε. Φορούσα μια στενή μαύρη δερμάτινη μπλούζα και φούστα και έβλεπα να σχηματίζεται μια άτακτη ιδέα», έγραψε στην αυτοβιογραφία της αναφερόμενη στο περιστατικό. «"Βγαίνει αυτή η φούστα;" ρώτησε πονηρά. 'Τι;' ήταν η ξαφνιασμένη μου απάντηση... 'Θα σου βγάλω τη φούστα'. Τον ρώτησα γιατί, αλλά ήταν πολύ αργά για να το συζητήσουμε, ο Mick είχε ήδη αποφασίσει να το κάνει", έγραψε η Turner. «Δεν ήταν σαν κάποιος τυχαίος τύπος να μου τράβηξε τη φούστα. Ήταν σαν να το έκανε ένα αγόρι που ήξερα».

 

Η «ανίκητη περσόνα» και το όραμά της για την ευτυχία

Η Turner συχνά έλεγε ότι δεν ταυτίζεται με την ταμπέλα της «ανίκητης» περσόνας που της έβαζαν οι άλλοι. «Δεν θέλω απαραίτητα να είμαι ένα "δυνατό" άτομο», δήλωσε στους New York Times. «Είχα μια τρομερή ζωή. Απλά συνέχισα να προχωράω. Απλώς συνεχίζεις και ελπίζεις ότι κάτι θα έρθει».

Το 2020, η Turner δήλωσε στον Guardian ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της είχαν αποτελέσει το ιδανικό όραμά της για την ευτυχία. «Η αληθινή και διαρκής ευτυχία προέρχεται από την ύπαρξη ενός ακλόνητου, ελπιδοφόρου πνεύματος που μπορεί να λάμψει, ό,τι κι αν συμβεί», είχε πει. «Αυτό έχω πετύχει και είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να βοηθήσω και άλλους να γίνουν πραγματικά ευτυχισμένοι».

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Guardian τον Απρίλιο, η «simply the best» Tina Turner απάντησε στην ερώτηση «Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται;» ως εξής: «Ως η βασίλισσα του Rock'n'Roll. Ως μια γυναίκα που έδειξε σε άλλες γυναίκες ότι είναι ΟΚ να προσπαθούν να κατακτήσουν την επιτυχία με τους δικούς τους όρους». Και το κατάφερε.

Με πληροφορίες από Guardian, Vogue.co.uk

θάνατοςειδήσεις τώρατραγουδίστριαΤίνα Τέρνερ