Μουσική|04.07.2023 10:19

Γιάννης Κότσιρας στο ethnos.gr: «Κάθε πρόβα με τον Σταύρο Ξαρχάκο είναι μια συναυλία, μας διευθύνει με το ίδιο πάθος»

Άγγελος Γεραιουδάκης

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι μια πολύ μεγάλη μορφή του ελληνικού τραγουδιού και συνολικά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Είναι πολύ βαρύ το παράσημο να τραγουδάς Ξαρχάκο και να σε διευθύνει ο ίδιος. Για μένα είναι εφάμιλλο με τα παράσημα και του Θεοδωράκη, του Μαρκόπουλου, του Μικρούτσικου...» υπογραμμίζει ο Γιάννης Κότσιρας στο ethnos.gr, με αφορμή τη δεύτερη sold out συναυλία που θα γίνει απόψε (4/7) στις 21:00, στο Ηρώδειο, ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μία βραδιά γεμάτη από μελωδίες, σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα ετοιμάζονται να μας χαρίσουν ξανά ο Γιάννης Κότσιρας, η Μαρία Φαραντούρη και η Ηρώ Σαΐα. Οι τρεις καλλιτέχνες επιστρέφουν στο Ηρώδειο, ερμηνεύοντας νέες συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου πάνω σε σπουδαία ποιητικά κείμενα, Ελλήνων ποιητών, αλλά και γνωστά τραγούδια που εδώ και χρόνια έχουν μπει στις καρδιές και στα στόματά μας. «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» θα οδηγήσουν στην «Καισαριανή», το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην «Ιθάκη» του Μάνου Ελευθερίου, και όλοι μαζί θα συναντηθούμε «στης Ακρόπολης τα μέρη». 

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Σταύρο Ξαρχάκο για αυτές τις δύο sold out συναυλίες στο Ηρώδειο;

Με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο και με κάλεσε σπίτι του. Αυτό το είχαν οι παλιοί. Θέλουν να συζητάμε από κοντά και όχι από το τηλέφωνο. Με τον Ξαρχάκο είχαμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν αλλά αυτή την φορά μου ζήτησε να τραγουδήσω κάτι ολοκαίνουριο. Αυτό είναι τεράστια τιμή. 

Ποιες είναι οι κοινές αξίες και αισθητικές που σας ενώνουν και σας επιτρέπουν να συνεργάζεστε με επιτυχία;

Το βασικό είναι ότι ο Σταύρος Ξαρχάκος για μένα είναι από τους πλέον προοδευτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Αυτό μου αρκεί. Υπήρχε πάντα στο σπίτι μου. Ξέρω το ρεπερτόριό του καλύτερα και από τον ίδιο και αυτό το εκτιμά. Δεν μου αρέσει όμως να μιλάω για τον Σταύρο σαν να είμαστε συνεργάτες. Όχι, δεν είμαστε συνεργάτες! Είμαι ένας τραγουδιστής από τους πολλούς που έχει συνεργαστεί και για μένα είναι όνειρο ζωής να μ' έχει στο πλευρό του όσο αυτός το επιθυμεί. Και μόνο που συζητάω μαζί του είναι τιμή.

Θα μοιραστείτε μαζί μας μια ωραία ή αστεία στιγμή από τις πρόβες;

Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι η τελειομανία του και πως κάθε πρόβα είναι μια συναυλία. Μας διευθύνει με το ίδιο πάθος που βλέπετε πάνω στην σκηνή. Αεικίνητος, ακούραστος και ασταμάτητος.

Από εσάς τι θα ακούσουμε να ερμηνεύετε στο Ηρώδειο;

Ένα νέο τραγούδι σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου, με τίτλο «Το ταξίδι» και ένα σχεδόν καινούριο σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου με τίτλο «Για ποιαν Ιθάκη» που έχει πρωτοερμηνεύσει ο ίδιος, αλλά και πολλά από τα αγαπημένα τραγούδια που έχουν κυρίως κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα.

Υπάρχει κάποιο από αυτά τα τραγούδια που ξεχωρίζει για εσάς, καθώς συνδέεται με κάποια ιδιαίτερη εμπειρία ή συναισθηματική στιγμή στη ζωή σας;

Από αυτά που ερμηνεύω εγώ υπάρχει το «Πόσο μικρός ο άνθρωπος» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο έπαιζε στο σπίτι καθημερινά όταν είχε βγει ο δίσκος με τον Κόκοτα. Η μάνα μου το είχε σαν πρωινή προσευχή... Το άκουγε για να πάει καλά η μέρα όπως έλεγε και μου τη θυμίζει πολύ.

Φέτος, συμπληρώνετε 33 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι. Έχετε στερηθεί πράγματα για να τα καταφέρετε σ’ αυτή τη δουλειά; 

Είχα στερηθεί πολύ την προσωπική μου ζωή. Και μαζί με μένα πολλούς αγαπημένους μου ανθρώπους. Όμως αυτό πλέον ανήκει στο παρελθόν. Με την ύπαρξη στη ζωή μου της υπέροχης συντρόφου μου και των δύο πιτσιρικάδων που ήρθαν, όλα μπήκαν στη θέση τους.

Σε παλιότερη συνέντευξή σας, έχετε δηλώσει ότι έχετε βιώσει έντονα τη ζήλια, τον κομπλεξισμό και τον ναρκισσισμό του χώρου. Πώς καταφέρατε να τα ξεπεράσετε και να πάτε παρακάτω;

Απλά κάποια στιγμή αποφάσισα να διώξω από το περιβάλλον μου τους τοξικούς ανθρώπους και ν' αποφύγω τις συνεργασίες μαζί τους. Στην αρχή ήταν λίγο στενάχωρο αλλά στην συνέχεια ήταν λυτρωτικό.

Τα τραγούδια του «Σασμού» κάνουν τεράστια επιτυχία. Μάλιστα, ένα από αυτά ερμηνεύει και η Καίρη Γαρμπή. Πώς προέκυψε αυτή η μουσική συνάντηση;

Ήταν μια πρόταση του Νίκου Τερζή. Την αποδέχτηκα με χαρά γιατί η Γαρμπή είναι ένα από τα πολύ καλά παιδιά του χώρου. Και το σίγουρο είναι ότι δεν έκανε καριέρα πουλώντας την προσωπική της ζωή.

Πώς θεωρείτε ότι η μουσική επηρεάζει τον ακροατή και ποιος είναι ο ρόλος σας ως καλλιτέχνης στη δημιουργία αυτής της επίδρασης;

Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως ένα απάγκιο στην καθημερινή λαίλαπα και συνεχή καταιγίδα της καθημερινότητας που βιώνουμε. Και ίσως κάποιες φορές να μπορεί να αφυπνίσει και ξεχασμένα συναισθήματα. Χαμένες δυνάμεις που κρύφτηκαν κάτω από την σκόνη. Ο ρόλος μου αυτός είναι. Όσο γίνεται φυσικά. Να γίνομαι είτε δημιουργός αλλά κυρίως, ως τραγουδιστής, κοινωνός τέτοιων μουσικών.

Τι σκέψεις σας δημιουργήθηκαν με τ' αποτελέσματα των εθνικών εκλογών;

Δεν με ξάφνιασε απολύτως τίποτα. Ήταν απολύτως αναμενόμενα. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό. Στον δρόμο θα είμαι όπως ήμουν πάντα, διεκδικώντας αυτά που προσπαθούν να μας πάρουν και αυτά που σε άλλες πολιτισμένες χώρες θεωρούνται δεδομένα εδώ και δεκαετίες.

Είστε από τους καλλιτέχνες που έχετε μιλήσει ανοιχτά για τις πολιτικές σας πεποιθήσεις. Την Αριστερά σήμερα πώς τη βλέπετε;

Η Αριστερά σαν αριστερά δεν έχει αλλάξει ούτε θ' αλλάξει ποτέ. Ήταν πάντα μια ιδεολογία που ως επίκεντρο έχει τον άνθρωπο. Από εκεί και πέρα τα κόμματα αλλάζουν κατευθύνσεις αναλόγως τα συμφέροντά τους. Το αν επιλέγουν να αυτοαποκαλούνται αριστερά ή δεξιά αυτό δεν αλλάζει την ιδεολογία αλλά την αξιοπιστία αυτών που οικειοποιούνται τέτοιους τίτλους.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Διονύση Σαββόπουλου που εκφράστηκε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Διαχωρίζετε το έργο από τον καλλιτέχνη;

Μα υπάρχει κάποια λογοκρισία στο αν θέλει κάποιος να εκφράσει την πρόθεση ψήφου του; Υπάρχει κάποιος νόμος που απαγορεύει στον οποιονδήποτε ν' αλλάξει τα πιστεύω του; Αυτά ανήκουν στους κομπλεξικούς που ανέφερα παραπάνω. Όλοι μας είμαστε ελεύθεροι να λέμε αυτά που πιστεύουμε εφόσον αυτά δεν προάγουν την βία ή τον φασισμό. Φυσικά και δεν διαχωρίζω το έργο από τον καλλιτέχνη. Διαχωρίζεται το παιδί από τους γονείς του;

Ποια είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για εσάς ως καλλιτέχνη και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η μεγαλύτερη μου πρόκληση ως καλλιτέχνης είναι να συνεχίσω να παράγω πολιτισμό με αξιοπρέπεια και να είμαι καλός άνθρωπος, πατέρας και σύντροφος. Είναι πολύ δύσκολο το στοίχημα αλλά θα προσπαθήσω σκληρά να το πετύχω. Ετοιμάζω μια σπουδαία δουλειά με τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη, ένα έργο σε στίχους ένος τεράστιου στιχουργού που δεν θέλω ν' αποκαλύψω ακόμα που για μένα είναι έργο ζωής. Επίσης, ετοιμάζω ένα άλμπουμ με διασκευές τραγουδιών μεγάλων συνθετών και φυσικά υπάρχει η δημιουργία στίχων, που η συνεργασία μου με τον Νίκο Τερζή την έφερε στην επιφάνεια και τώρα δεν θέλω να το σταματήσω, χωρίς βέβαια να παραγκωνίσω την ιδιότητά μου ως τραγουδιστή που είναι η κυρίαρχη όσο ακόμα με αντέχει το σκοινί, που σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας ταλαιπωρώ για πολύ ακόμα.

ΗρώδειοΣταύρος ΞαρχάκοςΓιάννης ΚότσιραςΔιονύσης Σαββόπουλοςσυναυλία