Μουσική|15.03.2019 17:59

Γιάννης Αγγελάκας στο ethnos: Αναβάλω τη συναυλία μου στην Πάτρα

Αναστασία Κουκά

Την απόφασή του να αναβάλλει την συναυλία που επρόκειτο να δώσει το Σάββατο στην «Αίγλη» της Πάτρας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του στο ethnos.gr o Γιάννης Αγγελάκας ως ένδειξη διαμαρτυρίας «στη φίμωση του λόγου, της έκφρασης και της τέχνης». Νωρίτερα ο δημοφιλής τραγουδοποιός είχε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για την ακύρωση της συναυλίας του συγκροτήματος Rotting Christ από τον Δήμο Πατρέων, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε προειδοποιήσει πως αν δεν βρεθεί λύση δεν θα παίξει ούτε εκείνος στην πόλη. 

«Rotting Greece μού θυμίζει η υπόθεση της ματαίωσης της συναυλίας των Rotting Christ στον πολυχώρο Αίγλη του Δήμου Πατρέων. Αν δεν πραγματοποιηθεί τελικά η συναυλίας τους είτε αύριο κανονικά είτε την Κυριακή, μια και θα έχει αποκατασταθεί το "τεχνικό πρόβλημα" μέχρι τότε, δεν πρόκειται να παίξουμε ούτε εμείς το Σάββατο στον συγκεκριμένο χώρο. Εύχομαι ο "προοδευτικός" δήμαρχος Πάτρας να ξαναβρεί την χαμένη του αίγλη" αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός τραγουδοποιός σε σχετική ανακοίνωσή του.

Να θυμίσουμε πως η επίσημη δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ακύρωση της εμφάνισης των Rotting Christ ήταν η ύπαρξη ανυπέρβλητου τεχνικού προβλήματος. Η αλήθεια βέβαια είναι πως, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα μέλη του συγκροτήματος, το όλο θέμα δημιουργήθηκε μετά από παρέμβαση της Μητρόπολης Πατρών υποκινούμενη από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Νικολόπουλο ο οποίος υποστηρίζεται από την «Χρυσή Αυγή».

Το μεσημέρι τα μέλη της μέταλ μπάντας ανακοίνωσαν επισήμως πως η συναυλία τους στην Πάτρα τελικά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καθώς δεν βρέθηκε λύση. «Οι πραγματικά σκοτεινές δυνάμεις αυτού του τόπου πράκανε ό,τι μπορούσαν ώστε να αναβληθεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός που στα μάτια τους ήταν ακραίο. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συγκεκριμένους θεοσεβούμενου και όχι μόνο κυρίους ότι μπορεί να χάθηκε η σημερινή μάχη αλλά όχι ο πόλεμος. Η ελευθερία του λόγου και της σκέψης είναι δικαίωμα, το οποίο ως μπάντα μαχόμαστε και υποστηρίζουμε για περισσότερα από 30 χρόνια σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του κόσμου με οποιοδήποτε κόστος και έχουμε σκοπό να το κάνουμε μέχρι τέλος» υπογραμμίζουν με νόημα.

«Ο καθόλα κομμουνιστικός Δήμος θεώρησε καλύτερο να αθετήσει τη συμφωνία του και να μάς ενημερώσει δύο μέρες πριν την εκδήλωση και αφού είχαμε μπει ήδη σε αρκετά έξοδα, ότι δεν μάς παραχωρεί την αίθουσα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η διοργανώτρια εταιρεία «GGevents» και προσθέτει: «Όπως πληροφορηθήκαμε από τα πατρινά ΜΜΕ και από άτομα που εργάζονται στο δήμο, άτομα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών πίεσαν το Δήμο να ακυρώσει το event και να μην μας παραχωρήσει την Αίγλη λόγω του υβριστικού και καλά ονόματος της μπάντας προς το πρόσωπο του Ιησού».

Ο Ανδρέας Νικολόπουλος από την άλλη πλευρά επιβεβαίωσε πως ζήτησε την παρέμβαση της Μητρόπολης: «Η άμεση αντίδρασή μας ήταν να προσέλθουμε στην Ι.Μ. Πατρών και να ενημερώσουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κο Χρυσόστομο ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να ματαιωθεί η συγκεκριμένη συναυλία. Εν συνεχεία μεταβήκαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, όπου κάναμε έγγραφη καταγγελία, αναφέροντας ότι η εκδήλωση αυτή που επιπροσθέτως η πραγματοποίησή της συμπίπτει και με την έναρξη της Σαρακοστής, προσβάλει την Ορθόδοξη Πίστη μας. Καλέσαμε τον κο Εισαγγελέα να ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο.Η παρέμβαση μας άπτεται της προσβολής του ονόματος του Ιησού Χριστού, που χρησιμοποιείται και βεβηλώνεται από το συγκεκριμένο συγκρότημα και δεν πρόκειται να αποτελέσει για εμάς πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης».

Η απάντηση του Δήμου

Η απάντηση του Δήμου στη δήλωση του Γιάννη Αγγελάκα εκφράστηκε με την παρακάτω ανακοίνωση: «Σε σχέση με τα αναγραφόμενα σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης περί "λογοκρισίας" κ.λπ. ενημερώνουμε ότι η συναυλία των "Rotting Christ" η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου στην αίθουσα "Αίγλη", δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων. Αυτό γνωστοποιήθηκε από τον Δήμο Πατρέων στη διοργανώτρια εταιρεία.

Η Δημοτική Αρχή παραχώρησε και παραχωρεί δημοτικούς χώρους και διευκολύνει όλους τους φορείς, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, αθλητικούς κ.λπ., χωρίς διακρίσεις και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Δεν παραχωρούμε χώρους και δεν διευκολύνουμε με κανέναν τρόπο μόνο το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Όσον αφορά τη συναυλία που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, η διοργανώτρια εταιρεία έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης προκειμένου να πραγματοποιηθεί».

ΠάτραΓιάννης ΑγγελάκαςRotting Christ