Μουσική|18.03.2019 01:34

Πέθανε ο Ντικ Ντέιλ, ο κιθαρίστας που έκανε γνωστή τη «Μισιρλού»

Newsroom

Αναστασία Κουκά - Σπύρος Σεραφείμ

O μουσικός που έκανε γνωστή τη μελωδία της ελληνικής «Μισιρλούς» στα πέρατα του κόσμου, ο θρυλικός surf κιθαρίστας Ντικ Ντέιλ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο και ως «βασιλιάς της Surf Κιθάρας» ο διάσημος Αμερικανός μουσικός ενέπνευσε μια ολόκληρη μουσική γενιά και παρέμενε ενεργός μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε, αν σταματούσε, θα πέθαινε!

Την εξαιρετική διασκευή του στη ρεμπέτικη «Μισιρλού» την έκανε στη δεκαετία του ’60 επί σκηνής όταν ένα άτομο από το κοινό τον προκάλεσε να παίξει ένα ολόκληρο κομμάτι χρησιμοποιώντας μία μόνο χορδή της κιθάρας! 

Από τότε μέχρι σήμερα το τραγούδι διασκευάστηκε πολλές φορές, η διασκευή του Dale ωστόσο παραμένει αξεπέραστη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι την επέλεξε ο Κουέντιν Ταραντίνο για την επιτυχημένη ταινία του «Pult Fiction».

Όπως έγραψε το Rolling Stone o Ντικ Ντέιλ πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 81 ετών. Ο μπασίστας του, Σαμ Μπόουλ, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ντέιλ στον Guardian.  

Αρχικά, δεν ανακοινώθηκε η επίσημη αιτία θανάτου του, αλλά ήταν γνωστό πως ο σπουδαίος κιθαρίστας αντιμετώπιζε διάφορα θέματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Το 2010, ο Dale δήλωσε ότι αγωνίζεται να νικήσει τον καρκίνο του εντέρου και σε μια συνέντευξη το 2015 -που είχε γίνει viral- ο Ντέιλ είχε δηλώσει «δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω περιοδείες επειδή θα πεθάνω». Άλλωστε, έπρεπε να ανταπεξέλθει στις ιατρικές δαπάνες και να πληρώνει θεραπείες και φάρμακα για τον καρκίνο, τον διαβήτη και τη νεφρική ανεπάρκεια από τα οποία νοσούσε.

To πραγματικό όνομά του ήταν Ρίτσαρντ Άντονι Μανσούρ και είχε γεννηθεί στις 4 Μαϊου 1937 στη Μασαχουσέτη.

Είχε λιβανέζικες ρίζες και συχνά αναφερόταν στην επιρροή της αρμένικης μουσικής στο κιθαριστικό στιλ του...

Το οποίο ήταν αξεπέραστο, ακόμα και μέχρι το τέλος της ζωής του, διδάσκοντας τη μουσική surf - ένα είδος rock and roll που ήθελε να μιμηθεί τον ήχο των κυμάτων, το καλοκαίρι του 1958.

Τη δεκαετία του ‘60, ο Ντέιλ, σε μια ζωντανή του εμφάνιση, δέχτηκε την ερώτηση – πρόκληση, από έναν ακροατή στο κοινό, αν μπορούσε να παίξει ένα ολόκληρο τραγούδι, πάνω σε μία και μόνη χορδή της κιθάρας του.

Έτσι, η χάρη της «Μισιρλούς» πέρασε τα σύνορα του Ατλαντικού κι έγινε γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Το 1994 η «Μισιρλού», στην εκτέλεση του Ντικ Ντέιλ, ήλθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς ακουγόταν στην καλτ ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο ‘’Pulp Fiction’’.

Ο Ντέιλ, πέραν αυτού του κομματιού, αφήνει πίσω του πολλά βινύλια, πολλές δισκογραφικές δουλειές, στις οποίες συμμετείχε βάζοντας την αύρα και, εννοείται, την κιθαριστική δεινότητά του.

Αυτό είναι, άλλωστε, που θα λείψει από την παγκόσμια μουσική σκηνή: ο τρόπος που απέδιδε τις μελωδίες των τραγουδιών. Ένας πιονέρος της ηλεκτρικής κιθάρας δεν είναι, πια, εδώ. Αλλά θα μείνει για πάντα στα αφτιά μας το χάδι του πάνωστις χορδές.
Τώρα, πια, μπορεί να συνεχίσει να δαμάζει κύματα και να «surfάρει» στον Παράδεισο, μαζί με την υπόλοιπη παλιοπαρέα που είναι ήδη εκεί.

Καλό δρόμο, Ντικ...

ΜισιρλούΝτικ Ντέιλ