Μουσική|16.09.2023 11:37

Το θέατρο του Λυκαβηττού επέστρεψε ανανεωμένο στη ζωή των Αθηναίων - Μαγική βραδιά με τον Σταύρο Ξαρχάκο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
Copyright Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος

Ένα θέατρο με λαμπρή ιστορία επέστρεψε ανανεωμένο στη ζωή των Αθηναίων και οι Αθηναίοι πλημμύρισαν τον χώρο του για να «καλωσορίσουν» την επιστροφή του. Το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού «ζωντάνεψε» και πάλι έπειτα από 15 χρόνια «σιωπής» και ξεκίνησε τη νέα εποχή του με μια μαγική βραδιά, με μαέστρο τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο.

Ανανεωμένο και πλήρως αναβαθμισμένο σε όλες τις υποδομές του, αλλά και με σεβασμό στην παλιά του μορφή, αποτελεί ένα από τα τοπόσημα της Αθήνας που ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης επαναφέρει στην πόλη. Έτσι, οι παλαιότεροι, που έζησαν τη σπουδαία διαδρομή του Θεάτρου στον Λυκαβηττό και απόλαυσαν τις ιστορικές καλλιτεχνικές στιγμές που φιλοξένησε, το έχουν πάλι στη διάθεσή τους και οι νεότεροι, που δεν πρόλαβαν να το γνωρίσουν, θα ζήσουν πλέον τη νέα εποχή του.

Η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου πήρε το όνομα «Γιορτή στον Λυκαβηττό» και ο κόσμος άρχισε να γεμίζει το Θέατρο από νωρίς. Τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, μέσα από τις φωνές του Μανώλη Μητσιά, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Ζαχαρία Καρούνη και της Ηρούς Σαΐα, σκόρπισαν τη μελωδία τους σε όλο τον αθηναϊκό λόφο και μετέτρεψαν τη βραδιά σε μια αληθινή γιορτή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν από τον δήμο Αθηναίων στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Νέα εποχή για το Θέατρο Λυκαβηττού

Η ιστορία συναντιέται με το μέλλον απόψε στον Λυκαβηττό. Το ιστορικό Θέατρο του αθηναϊκού λόφου, που εμπνεύστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 η 'Αννα Συνοδινού, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος και για πέντε δεκαετίες φιλοξένησε θεατρικές παραστάσεις, ιστορικές συναυλίες και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παρέμενε «βουβό» για 15 χρόνια. Οι ίδιες κερκίδες, όπου οι Αθηναίοι και όχι μόνο, τις γέμιζαν κάθε καλοκαίρι για ν' απολαύσουν στιγμές που χαράχθηκαν στην καλλιτεχνική διαδρομή αυτού του τόπου, παρέμεναν αυτά τα χρόνια έρημες και άδειες.

Στην προσπάθεια του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, η πόλη να ξαναπάρει πίσω τα τοπόσημά της και ν' αποκατασταθούν οι εμβληματικοί χώροι της, ο δήμος Αθηναίων έβαλε μπροστά τις «μηχανές» του και με σεβασμό τόσο στην ιστορία του διατηρητέου μνημείου-θεάτρου, όσο και στα σχέδια του Τάκη Ζενέτου, αναγέννησε τον χώρο και τον παρέδωσε ως Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού στην αγκαλιά του αθηναϊκού κοινού και μάλιστα με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο. Με τη συναυλία του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.

Κάπως έτσι, οι παλαιότερες γενιές, που πέρασαν τόσες φορές από αυτές τις κερκίδες, θα μπορούν να ξαναζήσουν ανάλογες καλλιτεχνικές στιγμές και οι νεότερες γενιές, που δεν το πρόλαβαν, θα το έχουν πλέον ολοκαίνουργιο και αναβαθμισμένο, για να το ζήσουν κι αυτές στη νέα εποχή του. 

Οι εργασίες για την αναγέννηση του Θεάτρου

Ο χώρος είναι πλήρως ανακαινισμένος και με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Στόχος του σχεδιασμού της «αναγέννησης» του εμβληματικού Θεάτρου, ήταν να διατηρηθεί ο χαρακτήρας που του έδωσε το 1965 ο Ζενέτος. Για να επιτευχθεί ο στόχος, περισσότερα από 200.000 κιλά νέας μεταλλικής κατασκευής αντικατέστησαν τα φθαρμένα από τον χρόνο τμήματα, ανακαινίζοντας τον χαρακτηριστικό διάφανο σκελετό του κοίλου, με τα υποστυλώματα να ενισχύονται εσωτερικά. Ένα πάντρεμα της τότε εμβληματικής μορφής του Θεάτρου με τις σύγχρονες υποδομές, που επιτεύχθηκε με παρεμβάσεις ακριβείας πάνω στον μεταλλικό σκελετό.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες υποδομές εκσυγχρονίστηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών θεάτρων. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες περιλαμβάνουν νέο πυροσβεστικό δίκτυο και σύστημα πυρανίχνευσης, νέο δίκτυο οπτικών ινών για τον έλεγχο από κεντρικές μονάδες όλων των σημείων, καθώς και νέες καλωδιώσεις για φωτισμό, ήχο, δεδομένα και συστήματα ασφαλείας βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων.

Τα 3.850 πλαστικά καθίσματα αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ξύλινους πάγκους 3.950 θέσεων. Πλέον, το Δημοτικό Θέατρο του Λυκαβηττού θα μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις με 6.000 θεατές (καθήμενους και όρθιους). Όλες οι παρεμβάσεις στο μνημείο έγιναν σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτη αποκατάστασης και αντίστοιχα βάσει της εγκεκριμένης οικοδομικής άδειας.

Ηρώ ΣαΐαΣταύρος ΞαρχάκοςΕλευθερία Αρβανιτάκηθέατροειδήσεις τώραΛυκαβηττός