Μουσική|30.09.2023 17:10

Αυτό ήταν το πιο λυπητερό τραγούδι που άκουσε ποτέ ο βασιλιάς του rock'n'roll Έλβις Πρίσλεϊ

Newsroom

Ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ, ο Έλβις Πρίσλεϊ (Elvis Presley) αναδείχθηκε ως ένας από τους πρώτους παγκόσμιους σούπερ σταρ του 20ού αιώνα. Όπως σημείωσε κάποτε ο John Lennon των Beatles, «Πριν από τον Elvis, δεν υπήρχε τίποτα». Παρά τον ταπεινό χαρακτήρα του, ο «Βασιλιάς» ήταν ο πρώτος ροκ σταρ που επωφελήθηκε από την ανελέητη παγκοσμιοποίηση και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η μουσική καριέρα του Elvis Presley εκτοξεύτηκε κατά τη δεκαετία του 1950, με τους νέους και τους ηλικιωμένους να αγοράζουν με μανία τα 7 ιντσών singles του. Τον Δεκέμβριο του 1957, στο απόγειο της φήμης του, ο Presley εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό. Οι θαυμαστές του ξεκίνησαν αμέσως μια εντυπωσιακή συλλογή υπογραφών για να ζητήσουν να τον απαλλάξουν από την στρατιωτική θητεία, αλλά ο Presley δεν ήθελε ειδική μεταχείριση.

«Ο στρατός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με μένα», είχε δηλώσει τότε. Μετά από μία αναβολή, η οποία του επέτρεψε να ολοκληρώσει την ταινία «King Creole», ο Presley ορκίστηκε ως στρατιώτης στο Μέμφις στις 24 Μαρτίου 1958.

Αφού υπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του ως ειδικός στις πληροφορίες τεθωρακισμένων στη Γερμανία, ο Presley απολύθηκε τιμητικά τον Μάρτιο του 1960. Επέστρεψε στην καριέρα του εκείνη τη χρονιά και έθεσε ως στόχο του την επιτυχία στο Χόλιγουντ, προωθώντας τη μουσική του και κερδίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Blue Hawaii» του Νόρμαν Τάουρογκ το 1961. Συγκεκριμένα, το soundtrack της ταινίας περιείχε ένα από τα πιο αγαπημένα και συναισθηματικά κλασικά τραγούδια του Presley, το «Can't Help Falling in Love».

Η δυναμική μπαλάντα σηματοδότησε την αλλαγή του κλίματος στην καριέρα του Πρίσλεϊ, η οποία είδε τις up-tempo rock 'n' roll επιτυχίες που κοσμούσαν την παραγωγή του τη δεκαετία του '50 να δίνουν τη θέση τους σε συναισθηματικές μπαλάντες, εμπνευσμένες από την κάντρι και τους ορχηστρικούς ύμνους.  Μέχρι το 1970, ο τραγουδιστής είχε προσθέσει στη δισκογραφία του μελαγχολικά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες όπως τα «You'll Never Walk Alone», «Kentucky Rain» και «I'll Remember You», αλλά το πιο λυπητερό δεν είχε ακουστεί ακόμα. 

Το 1973, εν μέσω της περίφημης επταετούς παραμονής στο Λας Βέγκας, η οποία σηματοδότησε την τραγική πτώση και το τέλος της καριέρας του Πρίσλεϊ, ο σταρ έδωσε μια ειδική συναυλία στο Διεθνές Κέντρο της Χονολουλού. Μεταδόθηκε ζωντανά μέσω δορυφόρου σε ακροατήρια στην Ασία και την Ωκεανία και η συναυλία είχε τον εύστοχο τίτλο Aloha from Hawaii via Satellite. 

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Presley χάρισε στο διεθνές κοινό του τη διάσημη διασκευή του «I'm So Lonesome I Could Cry», το κλασικό κάντρι τραγούδι του 1949 από τους Drifting Cowboys και τον Hank Williams. «Θα ήθελα να τραγουδήσω ένα τραγούδι που είναι ίσως το πιο λυπητερό που έχω ακούσει ποτέ», ανακοίνωσε ο Πρίσλεϊ πριν το ερμηνεύσει με τον μοναδικό του τρόπο.

Με πληροφορίες από faroutmagazine.co.uk

ειδήσεις τώραΈλβις Πρίσλεϊ