Μουσική|26.03.2019 23:30

Ρεμπούτσικα: «Κατόρθωμά μου η αποχώρηση από τη σιγουριά της ΕΡΤ»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Οι περισσότεροι έχουμε συγκινηθεί με τις μελωδίες της και έχουμε σιγοψιθυρίσει δεκάδες φορές τα μοναδικά της τραγούδια. Από το «Αστέρι κι ευχή», το ορχηστρικό δίσκο που την σύστησε στο ευρύ κοινό ως σήμερα, η Ευανθία Ρεμπούτσικα δεν έχει σταματήσει να μας στέλνει τις μελωδίες της μέσω κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και θεατρικών παραστάσεων. 

Η δημοφιλή μουσικοσυνθέτρια με το «μαγικό» κόκκινο βιολί της μετά από καιρό προσκαλεί και πάλι τους φίλους της στην Αθήνα, στο Θέατρο Παλλάς στις 15 και 16 Απριλίου στις 21:00, με τις πολυαγαπημένες μελωδίες της να μας μεταφέρουν από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στα ονειρικά σοκάκια του Παρισιού και από κει σε μια φεγγαρόλουστη βραδιά στην έρημο. Μαζί της δύο μοναδικές τραγουδίστριες, η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koç.

Η ενέργεια που δημιουργείται επί σκηνής μεταξύ της Ευανθίας και του κοινού είναι γνωστή και μαζί με τους ταλαντούχους μουσικούς – σολίστες, που φέρνουν ο καθένας το μοναδικό του στιλ στη συναυλία, κάθε παράσταση γίνεται μια μοναδική εμπειρία!

Στις παραστάσεις που ετοιμάζετε στο Παλλάς θα μας ταξιδέψετε μουσικά σε Ανατολή και Δύση. Πόσο εύκολα μπλέκονται μεταξύ τους αυτοί οι δύο κόσμοι, τόσο στον ήχο, όσο και στη ζωή;

Ξεκίνησα το μουσικό μου ταξίδι από τη Δύση και στην διαδρομή με κάλεσε η Ανατολή. Στις 15 και 16 Απριλίου στο Παλλάς θα παρουσιάσουμε αυτή την διαδρομή μεταξύ των δύο πολιτισμών, έναν διάλογο ανάμεσα σε κουλτούρες διαφορετικές, αλλά και τόσο όμοιες. Η διαφορετικότητα δεν παράγει εχθρούς, αλλά φίλους γιατί είναι ο διάλογος της ψυχής των ανθρώπων. Η μουσική είναι πανανθρώπινη γλώσσα, είναι η γλώσσα που ενώνει με τους ήχους της κι αυτός είναι ο σκοπός της τέχνης.

Τι θέλετε να εκφράσετε με τα τραγούδια σας; Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας όταν γράφετε μουσική;

Μικρές μουσικές ιστορίες μέσα από την δική μου ζωή, αλλά και τις ζωές των άλλων. Ιστορίες καθημερινότητας και όνειρα ανεκπλήρωτα. Έμπνευση μου είναι η ζωή μου από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Επίσης, εμπνέομαι από σενάρια, είτε θεατρικά είτε κινηματογραφικά, και νιώθω σχεδόν πάντα σαν να έχω κι εγώ έναν ρόλο μέσα σε αυτές τις ιστορίες.

Έχετε τραγουδήσει με πολλούς σπουδαίους δημιουργούς και έχετε συνεργαστεί με τον αφρό των ερμηνευτών. Έχετε κάποιο όνειρο που έμεινε ανεκπλήρωτο;

Τα όνειρα είναι για να ονειρευόμαστε και όσα από αυτά εκπληρώνονται είναι τα δώρα της ζωής. Ο καλλιτέχνης είναι από τη φύση του ανήσυχος και ανικανοποίητος. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας του.

Το παραδοσιακό τραγούδι δείχνει να αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από πιο νέους ανθρώπους. Τι είναι αυτό που τους έλκει; Οι πιο απλές φόρμες ή η ανάγκη για γλέντι και εκτόνωση;

Αυτό που τους έλκει είναι το δέσιμο με την ιστορία τους, ακούσματα από τους παππούδες τους, από την παράδοση μας, από τα παραμύθια που ακούσαμε παιδιά. Δηλαδή προέρχεται από έναν βαθιά ριζωμένο πυρήνα της κοινωνίας μας. Μόνο θετικά μπορούμε να το δούμε, άλλωστε είναι μια μουσική που φέρνει μεγάλη χαρά και δίνει στην νεολαία την ευκαιρία για γλέντι και εκτόνωση.

Θεωρείτε πως το ελληνικό κοινό είναι πιο ώριμο, πιο ενημερωμένο και πιο εκπαιδευμένο στις μέρες μας;

Θέλω να πιστεύω πως στην εποχή μας το κοινό είναι όντως πιο ώριμο και περισσότερο ενημερωμένο καθώς εκτίθεται σε περισσότερα μουσικά ακούσματα με αποτέλεσμα να είναι πιο απαιτητικό. Ο καλλιτέχνης οφείλει να το σέβεται, αλλά παράλληλα πρέπει, και αυτό είναι το σωστό, να καταθέτει την δική του προσωπική αλήθεια.

Στο χώρο του θεάματος η ομορφιά ανοίγει πόρτες ή τις κλείνει; Έχετε βγάλει συμπέρασμα;

Σαφώς η ομορφιά στο χώρο του θεάματος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως, η ιστορία έχει αποδείξει πως άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερα φυσικό κάλος, αλλά με μεγάλη καλλιτεχνική αξία καταφέρνουν να ξεχωρίζουν και να διαπρέπουν επιβάλλοντας την δική τους ιδιαίτερη ομορφιά. Τελικά, όλα παίζουν ρόλο στο χώρο του θεάματος, αλλά στο τέλος αυτό που μένει μέσα στο χρόνο είναι η αξία του έργου ενός αληθινού καλλιτέχνη.

Ως γυναίκα, σε μια χώρα που το επάγγελμα του μουσικού συνεχίζει να είναι ανδροκρατούμενο, αντιμετωπίζετε δυσκολίες;

Ακόμα στις μέρες μας, όχι μόνο στην μουσική, αλλά σε όλα τα επίπεδα, οι γυναίκες συνεχίζουμε να δίνουμε τις μάχες μας. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Σαφώς έχω αντιμετωπίσει δυσκολίες όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να συνεχίσω να κάνω ευτυχείς συνεργασίες με αξιόλογους ανθρώπους.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο κατόρθωμα στην μουσική πορεία σας; 

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα στην μουσική μου πορεία ήταν όταν αποφάσισα να εγκαταλείψω την βολική και ασφαλή συνεργασία μου με την ορχήστρα της ΕΡΤ και να ξεκινήσω μόνη και αβοήθητη, μονάχα με τις μουσικές μου στις αποσκευές μου, ένα πιο δύσκολο ταξίδι ικανοποιώντας τα όνειρα μου, κάτι που ήθελα τόσο πολύ από μικρό παιδί.

Τι σας γοητεύει στον ήχο του βιολιού; Το πρώτο σας βιολί το έχετε ακόμη;

Ο ήχος του βιολιού έχει μπει στη ψυχή μου απ' όταν ακούμπησα για πρώτη φορά το δοξάρι στις χορδές του στα πέντε μου χρόνια. Για μένα πια η γοητεία του ήχου του βιολιού είναι ταυτισμένη με την γοητεία της ίδιας της ζωής. Αν αποχωριζόμουν το πρώτο μου βιολί θα ήταν σαν να αποχωρίζομαι την μουσική μου γέννηση.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

Δίκαιη, ονειροπόλα, σκληρά εργαζόμενη, μάνα, μαχήτρια και πολύ ευαίσθητη.

Η ομορφιά είναι συνώνυμο της νεότητας; Εσείς τι σκέφτεστε όταν βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη;

Η ομορφιά δεν είναι μόνο συνώνυμο της νεότητας, αλλά και συνώνυμο της έμπνευσης, της δράσης, της αισιοδοξίας, της ανάτασης της ψυχής σε όποια ηλικία κι αν είμαστε. Όταν βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη σκέπτομαι πόσα πολλά έχω ακόμα να κάνω.

Τι σας έχει μάθει μέχρι σήμερα η ζωή;

Η ζωή μέχρι σήμερα με έχει μάθει να μην καταθέτω τα όπλα, να μοιράζομαι τα συναισθήματα μου, να αγαπώ και να συγχωρώ. Όσο ζούμε δεν πρέπει να σταματάμε να ελπίζουμε, να βλέπουμε τα λάθη μας, να είμαστε δοτικοί γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι μοναδική. Προσεκτικά και ώριμα να χτίζουμε τις ζωές μας με τέτοιο τρόπο για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Μετά τη μουσική παράσταση που ετοιμάζετε στο Παλλάς, ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Σχέδια υπάρχουν πολλά που τα μοιράζομαι με το κοινό, όταν βρίσκομαι κοντά στην υλοποίησή τους. Αυτόν τον καιρό, είμαι στο στούντιο με την Λίνα Νικολακοπούλου, ηχογραφώντας τραγούδια για μια υπέροχη φωνή, τον Γιώργο Περρή. Προς το παρόν σας περιμένουμε σε «Μια βραδιά στην Πόλη» μαζί με τις εξαιρετικές και σπουδαίες φωνές της Έλλης Πασπαλά και της Ντιλέκ Κότς στο θέατρο Παλλάς.


Info

Θέατρο Παλλάς | 15 & 16 Απριλίου
Βουκουρεστίου 5 - Αθήνα

Προπώληση: viva.gr και στα ταμεία του Θεάτρου
https://www.viva.gr/tickets/music/theatro-pallas/mia-vradia-stin-poli/
Τιμές εισιτηρίων :

VIP 60 ευρώ
Διακεκριμένη ζώνη 45 ευρώ
Α' Ζώνη. 28 ευρώ
Β' Ζώνη. 20 ευρώ
Γ' Ζώνη 15 ευρώ
Δ' Ζώνη 13 ευρώ

Φοιτητικά & Ανέργων : 

B' Ζώνη 17 ευρώ 
Γ' Ζώνη 12 ευρώ
Δ' Ζώνη 10 ευρώ

T
Παλλάςσυνέντευξη