Μουσική|28.01.2024 15:43

Η Νωαίνα έμεινε τρία χρόνια κλεισμένη σ' ένα στούντιο στη Βραζιλία και ξαναθυμήθηκε την αγάπη της για τη μουσική

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η NWAINA (Νωαίνα), το ανατρεπτικό κορίτσι με το «μουστάκι» που γνωρίσαμε μέσα από το X-Factor του 2016, επέστρεψε δυναμικά, παρουσιάζοντας τα τραγούδια «Por Favor Amor» και «Carousel» από τη Walnut Entertainment, τα οποία αποτελούν προπομπό του νέου άλμπουμ της, με τίτλο «Kivi Lachanikon». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που γράφτηκε το «Por Favor Amor», καθώς προέκυψε από την ιδέα ενός χωρισμού αλλιώτικου από τους άλλους. Μουσικά βασίζεται πάνω στο πάντρεμα της folk μουσικής με ηλεκτρονικό beat, με στόχο αυτή η σύγκρουση των στοιχείων ν' αντικατοπτρίσει τη σύγκρουση των συναισθημάτων που προκύπτουν στο βίντεο κλίπ: αγάπη, θρήνος, θυμός.

Τι αποτελεί κίνητρο και πηγή έμπνευσης για σένα;

Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι το οτιδήποτε είτε από προσωπική εμπειρία, είτε φανταστικές ιστορίες είτε ιστορίες που μπορεί να συνέβηκαν σε κάποιο φίλο ή τρίτο άτομο και να έφτασαν στα αυτιά μου.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεσαι στη Βραζιλία, όπου ηχογραφείς νέα τραγούδια σε Αγγλικά, Ελληνικά και Πορτογαλικά. Πώς πήρες την απόφαση να φύγεις από την Ελλάδα;

Στη Βραζιλία πήγα για να κάνω Πρωτοχρονιά και με συνεπήρε η μουσική, με αποτέλεσμα να μένω εκεί τρία χρόνια κλεισμένη σ' ένα στούντιο και ηχογραφώντας. Η Βραζιλία με έκανε να ξαναθυμηθώ την αγάπη μου για τη μουσική που κατα κάποιο τροπο ένιωθα να με είχε αφήσει.

Τα πράγματα στο εξωτερικό είναι καλύτερα σε σχέση με την Ελλάδα;

Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα, αλλά σίγουρα μιλάμε για μια τεράστια χώρα με πολύ μεγαλύτερη βιομηχανία της μουσικής από τη δίκη μας. Υπάρχουν άπειροι μουσικοί και πάρα πολλά είδη μουσικής σε σχέση με την Ελλάδα.

Σου έχει τύχει να µην πληρωθείς ποτέ από µια δουλειά; Ή κάτι άλλο που σε έκανε να ευχηθείς να είχες ατζέντη;

Μου έχει τύχει στην Ελλάδα να πληρωθώ λιγότερο από αυτό που συμφωνήθηκε, παρόλο που μου έκλεισε ατζέντης το event. Κατα τ' άλλα πιστεύω ότι ένας ατζέντης είναι πολύ χρήσιμος στη δουλειά αυτή.

Την επιτυχία, που στην περίπτωσή σου ήρθε σχετικά νωρίς, πώς τη διαχειρίστηκες;

Εξαρτάται τί σημαίνει επιτυχία για τον καθένα. Για μένα θα είναι επιτυχία όταν ο κόσμος ακούσει και αγαπήσει τα τραγούδια που γράφω. Αυτό το έχω γευτεί σε πολύ μικρό ποσοστό.

Εχεις τραγουδήσει πολλά και διαφορετικά είδη τραγουδιών. Αποδέχεσαι τις ταμπέλες στη μουσική;

Παρόλο που φαινομενικά έχω τραγουδήσει πολλά ήδη, η μουσική που γράφω θα έλεγα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της πειραματικής ποπ. Όπως και τα τραγούδια που τραγούδησα πάντα διασκευάζονταν για να χωράνε κάτω από αυτήν την ομπρέλα.

Ένιωσες σε κάποια περίοδο της ζωής σου να έχεις ενδεχομένως μια έπαρση;

Επαρση όχι, πολλή σύγχυση και παρορμητικότητα, ναι.

Πώς θα χαρακτήριζες τη φάση στην οποία βρίσκεσαι σήμερα προσωπικά και επαγγελματικά;

Ήσυχα. Έχω αφιερώσει τα τρία τελευταία χρόνια στο γράψιμο μουσικής και αυτό έχει καταλάβει όλο το χώρο στη ζωή μου θα έλεγα.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδό, εντοπίζεις πράγματα που έχεις κάνει λάθος;

Πιστεύω πως έχουν γίνει λάθη και σωστά όπως σε κάθε πορεία που επιλέγουμε. Μαθαίνουμε και προχωράμε.

Παραδέχεσαι τα λάθη σου;

Πάντα αναλαμβάνω την ευθύνη και απολογούμαι εκεί που αρμόζει.

Σε φοβίζει η επικαιρότητα; Πως ξεπερνάς τον ύφαλο της απαισιοδοξίας;

Η επικαιρότητα μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά αλλά και να είναι ζημιογόνα. Με το να επικεντρώνομαι στη δουλειά και την οικογένεια μου αισθάνομαι πως ξεπερνώ την απαισιοδοξία.

Τι δεν ξέρουµε ακόµα για σένα και θα ήθελες να µοιραστείς µαζί µας;

Ότι για τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσω με μεγάλη μου χαρά τη δουλεία που ετοίμαζα τα τελευταία χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό!

Walnut Entertainmentειδήσεις τώραάλμπουμΒραζιλία