Μουσική|01.04.2019 16:41

Sivert Hoyem στο Εθνος: Μεγάλη χαρά που επιστρέφω στην Ελλάδα με τους Madrugada

Αναστασία Κουκά

Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια από τις 15 Νοεμβρίου του 2008, την ημέρα που οι Madrugada έδωσαν την τελευταία τους συναυλία στο Όσλο μέσα σε μια απολύτως συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Κάπως έτσι γράφτηκε το πρόωρο φινάλε του συγκροτήματος – φαινόμενο από την Νορβηγία που κατάφερε να «τρελάνει» τα μουσικά τσαρτ και να πρωταγωνιστήσει, και μάλιστα με μεγάλες αξιώσεις, στα ευρωπαϊκά συναυλιακά δρώμενα των πρώτων χρόνων της νέας χιλιετίας.

Οι σκοτεινές, μελαγχολικές μελωδίες τους σε συνδυασμό με τις υπέροχες βαρύτονες ερμηνείες του Σίβερτ Χόγιεμ ήταν, ομολογουμένως, ένα δυνατό μουσικό «μείγμα» στο οποίο δύσκολα μπορούσε να αντισταθεί κανείς. Η παρέα των πιτσιρικάδων που υπέγραψε το πρώτο της μεγάλο δισκογραφικό συμβόλαιο πάνω σε ένα καπό αυτοκινήτου είχε καταφέρει να αγγίξει τα πιο τρελά της όνειρα!

Όλα τα παραμύθια όμως έχουν κι έναν δράκο και στην περίπτωσή τους το «χτύπημα» ήταν βαρύ καθώς βίωσαν τη σκληρή εμπειρία της απώλειας ενός μέλος τους, του κιθαρίστα Robert Buras, που έφυγε από τη ζωή το 2007. Από κει κι έπειτα τίποτα πλέον δεν μπορούσε να είναι ίδιο. Το τέλος των Madrugada έμοιαζε για εκείνους μονόδρομος…

Επειδή όμως οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο και οι ωραίες μουσικές είναι πιο δυνατές απ’ το χρόνο ήρθε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής. Οι Madrugada επέλεξαν να γιορτάσουν την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ με τους πιστούς φαν τους μέσα από μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία η οποία περιλαμβάνει και τρεις σταθμούς στην αγαπημένη τους Ελλάδα: στις 7 και 8 Απριλίου στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου και στις 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στο Helexpo Pavilion 5.

«Το κοινό αντιδρά σαν να μην πέρασε μια μέρα» δηλώνει ενθουσιασμένος αλλά και έκπληκτος στο «Έθνος της Κυριακής» ο Σίβερτ Χόγιεμ. Η τηλεφωνική συζήτησή μας έγινε κατά την διάρκεια μιας από τις ατέλειωτες διαδρομές που κάνει αυτή την περίοδο για τις ανάγκες της περιοδείας. Όπως ατελείωτη αποδεικνύεται τελικά και η όμορφη μουσική πορεία των Madrugada.

Επιστρέφετε στην Ελλάδα ενάμιση περίπου χρόνο μετά την τελευταία σας επίσκεψη στη χώρα μας. Τα συναισθήματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά;

Η αλήθεια είναι πως πράγματι αυτή τη φορά τα συναισθήματά μου είναι πολύ έντονα γιατί έρχομαι στην Ελλάδα μαζί με το γκρουπ μου μετά από πολλά χρόνια και αυτό με κάνει να νιώθω μεγάλη χαρά αλλά και συγκίνηση. Είναι πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μένα που ξαναβρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί.

Τί σηματοδοτούν οι Madrugada για τον Σίβερτ Χόγιεμ;

Οι Madrugada ήταν το πρώτο μου αληθινό συγκρότημα. Ήμουν ακόμη έφηβος όταν έπαιζα μαζί τους. Οπότε όλες αυτές οι δυνατές σχέσεις που δημιουργήθηκαν ανάμεσά μας, τα πρώτα μας βήματα, ο πρώτος μας δίσκος, οι επαφή μας με το μεγάλο κοινό, όλα αυτά άλλαξαν στην κυριολεξία τη ζωή μας. Είμαι πολύ περήφανος για την μουσική που κάναμε μαζί.

Σάς είχε λείψει η μπάντα όλο αυτό το διάστημα που ακολουθούσατε σόλο διαδρομή;

Μού είχε λείψει πάρα πολύ. Τα τελευταία χρόνια έκανα αρκετά όμορφα πράγματα μόνος μου, κάτι το οποίο θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον, ωστόσο το να παίζω με τα παιδιά είναι για μένα κάτι ξεχωριστό.

Τί ήταν εκείνο που σάς έκανε να πάρετε την απόφαση γι’ αυτή την επανασύνδεση;

Η συμπλήρωση 20 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ, του «Industrial Silence» ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί. Ήταν η ιδανική ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτή την σημαντική καλλιτεχνική μας στιγμή. Η πραγματική αιτία όμως ήταν η βαθιά ανάγκη που νιώσαμε να ξαναβρεθούμε και πάλι όλοι μαζί στην ίδια σκηνή.

Μετανιώσατε ποτέ για την απόφαση που πήρατε τότε να διακόψετε την πορεία του συγκροτήματος;

Όχι. Ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει τότε. Ήταν πολύ τραυματική εμπειρία για όλους μας ο θάνατος του κιθαρίστα μας, του Robert Buras. Εκείνη την περίοδο νιώθαμε πως ο δρόμος της μπάντας είχε φθάσει στο τέλος της. Χρειαζόμασταν χρόνο να διαχειριστούμε την μεγάλη αυτή απώλεια. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Ήμασταν όλοι βαθιά πληγωμένοι.

Τί έχει αλλάξει και τί έχει μείνει ίδιο στους Madrugada από τότε που διέκοψαν την διαδρομή τους έως σήμερα που επανασυνδέθηκαν;

Οι άνθρωποι αλλάζουν διαρκώς. Έτσι κι εμείς μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε. Στα πρώτα μας βήματα υπήρχε συχνά αρκετό χάος, λειτουργούσαμε λιγότερο επαγγελματικά και περισσότερο ερασιτεχνικά. Τώρα οι συνθήκες που δουλεύουμε είναι διαφορετικές, υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση και πραγματικά το απολαμβάνουμε.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού σε αυτόν τον νέο κύκλο συναυλιών σας. Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε;

Το βασικό μήνυμα που λαμβάνω είναι πως οι Madrugada είχαν λείψει πολύ στον κόσμο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση σ’ αυτήν στην επανένωσή μας. Στις συναυλίες που έχουμε δώσει μέχρι στιγμής το κοινό μάς αγκάλιασε τόσο πολύ που πραγματικά μάς εντυπωσίασε, μάς συγκίνησε βαθιά. Όταν επιστρέφεις στην ενεργό δράση μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ξέρεις αν η μουσική σου συνεχίζει να αγγίζει τον κόσμο. Σε αυτόν τον νέο κύκλο συναυλιών μας όμως ήρθαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, και μάλιστα διαφορετικών ηλικιών, ανάμεσά τους και πολλά νέα παιδιά. Αυτή η εικόνα δημιουργεί την μαγική αίσθηση πως η μπάντα εξελισσόταν όλα αυτά τα χρόνια που τα μέλη της δεν έπαιζαν μαζί, δηλαδή δεν υπήρξε ουσιαστικό καλλιτεχνικό κενό αλλά μόνον χρονικό.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι τα πιο δυνατά «στοιχεία» των Madrugada τα οποία τους εξασφάλισαν καθολική επιτυχία η οποία συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της απουσίας τους;

Για μένα οι Madrugada ήταν και θα είναι πάντα μια πολύ ιδιαίτερη μπάντα. Είναι εξάλλου και η μοναδική μπάντα στην οποία συμμετείχα. Και ακριβώς επειδή είμαι αναπόσπαστο κομμάτι τους είναι πολύ δύσκολο να κρίνω με αντικειμενικότητα τί είναι αυτό που ξεχώρισε σε μάς το κοινό.

Τελικά ο Σίβερτ Χόγιεμ νιώθει περισσότερο σόλο καλλιτέχνης ή μέλος μιας μπάντας;

Η αλήθεια είναι πάντως πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο. Νομίζω πως η κάθε κατάσταση μού προσφέρει διαφορετικά πράγματα τα οποία έχω ανάγκη. Γι’ αυτό και δεν θέλω να επιλέξω ένα από τα δύο.

Τί θα ακούσουμε στις συναυλίες σας στην Ελλάδα;

Κεντρικός άξονας του προγράμματος θα είναι τα κομμάτια από το άλμπουμ «Industrial Silence» αλλά θα παίξουμε και κάποια άλλα κομμάτια από τη δισκογραφία του συγκροτήματος τα οποία αγαπάμε και θεωρούμε πως και το κοινό θέλει να ακούσει.

Μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία υπάρχει πιθανότατα να έχουμε ίσως και ένα νέο άλμπουμ από τους Madrugada;

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι τέτοιο καθώς αυτή η περίοδος είναι ήδη πολύ φορτωμένη με την περιοδεία. Θα δούμε πού θα μάς βγάλει όλο αυτό. Το σημαντικότερο όμως είναι πως διανύουμε μια περίοδο γεμάτη έμπνευση και το απολαμβάνουμε πολύ. Θα δούμε τί θα έρθει…

Madrugadaσυγκρότημα