Μουσική|12.02.2024 13:42

ΑΒΒΑ: To τραγούδι του δημοφιλούς συγκροτήματος που ενέπνευσε τους Blondie

Newsroom

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα εναρκτήριο τραγούδι με τόση δύναμη όση το «Dreaming», το πρώτο κομμάτι που εμφανίστηκε στο άλμπουμ των Blondie του 1979 «Eat To The Beat». Όμως η έμπνευση αυτoύ το κομματιού προέκυψε από ένα εντελώς διαφορετικό συγκρότημα: τους ABBA.

Ακούγοντας ξανά την αισθαντική ενέργεια του «Dreaming», η σύνδεση μεταξύ των Blondie και των ABBA ξαφνικά βγάζει νόημα. Δεν είναι δύο ονόματα που σχετίζονται άμεσα, δεδομένου ότι οι Blondie ήταν το απόλυτα κουλ συγκρότημα της νεοϋορκέζικης σκηνής της δεκαετίας του 1970, ενώ οι ABBA ξεκίνησαν από τη Eurovision. Η Debbie Harry ήταν η αγαπημένη των εναλλακτικών charts, και οι ABBA ήταν απασχολημένοι με το να παντρεύονται και να χωρίζουν μεταξύ τους. Αλλά μουσικά, η υψηλής έντασης διασκέδαση του «Dreaming» μοιάζει να κινείται σε ποπ νερά.

Το τραγούδι ξεκίνησε όπως τα περισσότερα άλλα τραγούδια των Blondie. Ο κιθαρίστας Chris Stein έγραψε τη μουσική, βάζοντας την τυχαία ατάκα «dreaming is free» για ρυθμό. Τα περισσότερα κομμάτια των Blondie ξεκίνησαν με τον Stein να σκέφτεται αυτό που ο Harry αποκάλεσε «ένα κομμάτι ή μια αίσθηση».

Ο ποπ ύμνος του συγκροτήματος

Στη συνέχεια, ο Harry μπήκε στη διαδικασία να γράψει τους στίχους. Αποφασίζοντας να κρατήσει τα αρχικά λόγια του Stein, το κομμάτι εξελίχθηκε σε μια ερωτική ιστορία με φευγαλέες ματιές και φλερτ που απορροφά το μυαλό. Το «Dreaming», που έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του συγκροτήματος, είναι ο ποπ ύμνος του συγκροτήματος.

Αυτή η ποπ αίσθηση προέρχεται άμεσα από μια ξεκάθαρη πηγή έμπνευσης: τους ABBA. Ο Stein δήλωσε ότι το «Dreaming» είναι «λίγο πολύ μια αντιγραφή του 'Dancing Queen'». Είτε άκουγαν το συγκρότημα και κατά λάθος τρύπωσε στη μουσική τους, είτε η σύνδεση ήταν τυχαία, ο κιθαρίστας δεν μπορεί να θυμηθεί ακριβώς. Ο ίδιος δήλωσε στο Entertainment Weekly: «Δεν ξέρω αν από εκεί ξεκινήσαμε ή αν τελικά απλά έτυχε να ακούγεται έτσι».

Ρεαλιστικά, δεν υπάρχει μεγάλη σύνδεση μεταξύ των τραγουδιών. Το «Dreaming» διατηρεί το εναλλακτικό ύφος των Blondie, καθώς τα σόλο στην κιθάρα από τον Stein είναι πλούσια. Ο ντράμερ Clem Burke αφέθηκε ελεύθερος στο κομμάτι, ηχογραφώντας το δικό του κομμάτι με μία εκτέλεση. «Απλά τρέχαμε μέσα από το τραγούδι και γι' αυτό έπαιζα τόσο υπερβολικά σε αυτό», δήλωσε στο Mojo. «Στη συνέχεια, μετά τη λήψη, ο Mike είπε ότι αυτό ήταν όλο. Ήταν αρκετά περίεργο, επειδή ήταν ο αντίποδας της προσέγγισής του στο Parallel Lines».

Ίσως είναι αυτό το υπερβολικό, τραβηγμένο ύφος που κάνει τον Stein να εντοπίζει μια ομοιότητα με τους ABBA. Με το «Dancing Queen» να στέκεται ίσως ως το απόλυτο ποπ τραγούδι, με ντίσκο λεπτομέρειες και μαξιμαλιστική ενορχήστρωση, οι Blondie φάνηκε να υιοθετούν για λίγο την προσέγγισή τους «more is more».

Σε ένα επιτυχημένο άλμπουμ που περιλαμβάνει ύμνους όπως το «Atomic» και το «Union City Blues», το «Dreaming» έρχεται σαν δήλωση προθέσεων. Συνεχίζοντας την πορεία του συγκροτήματος προς μια πιο φιλική προς το ραδιόφωνο, ποπ κατεύθυνση, ήταν ένα ακόμη βήμα προς την παγκόσμια κυριαρχία τους. Παρόλο που στο τραγούδι μπορεί να μην είναι ξεκάθαρη η ομοιότητα με το «Dancing Queen», η σύνδεση υπάρχει, καθώς και τα δύο παραμένουν δύο διαχρονικά τραγούδια, χαραγμένα στο μυαλό του κοινού.

Με πληροφορίες από faroutmagazine.co.uk

τραγούδιABBAειδήσεις τώρασυγκρότημα