Μουσική|04.03.2024 21:15

Eλενα Μαραγκού: Η διακεκριμένη μεσόφωνος επιστρέφει με νέα δισκογραφική δουλειά

Newsroom

Η διακεκριμένη μεσόφωνος Ελενα Μαραγκού, η οποία έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό με ένα ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη μουσική, επιστρέφει με τη νέα της δισκογραφική δουλειά, το άλμπουμ «Greek Songs by Non-Greek Composers» που κυκλοφορεί από τη Βελγική εταιρεία Etcetera Records. Συνοδευόμενη από τον αρχιμουσικό Γιώργο Ζιάβρα στο πιάνο, η Έλενα Μαραγκού ξεδιπλώνει τις εξαιρετικές της ικανότητες, ερμηνεύοντας με τη ζεστή, βελούδινη φωνή της κύκλους «ελληνικών τραγουδιών» γραμμένους από μη–Έλληνες συνθέτες πάνω σε ελληνική ποίηση (αρχαία, δημοτική ή ποίηση του 20ου αιώνα) μεταφρασμένη στη μητρική γλώσσα του κάθε συνθέτη.

Το άλμπουμ «Greek Songs by Non-Greek Composers» περιλαμβάνει πέντε κύκλους τραγουδιών με κοινό άξονα την Ελλάδα που συνέθεσαν οι Λένοξ Μπέρκλεϋ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Αντονίν Ντβόρζακ, Μωρίς Ραβέλ και Χέρμαν Ρόιτερ. Στον κύκλο τραγουδιών του Ρόιτερ συμμετέχει η σολίστ στη βιόλα Αγγέλα Γιαννάκη. Το περιεχόμενο των τραγουδιών αφορά σε τρεις διαφορετικές περιόδους της Ελληνικής ιστορίας (αρχαιότητα, Ελληνική Επανάσταση, μεταπολεμική περίοδο) με τις συνθήκες και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της κάθε περιόδου να επιδρούν διαφορετικά στην έκφραση της μουσικής και της ποίησης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα άλμπουμ σπάνιας ομορφιάς, δεξιοτεχνίας και μουσικότητας που αποκαλύπτει στον ακροατή μια αθέατη πλευρά της ελληνικής κουλτούρας μέσα από τα μάτια κλασικών μη-Ελλήνων συνθετών.

«Σαν Ελληνίδα του σήμερα, νοιώθω ότι εμπεριέχω την κληρονομιά όλων αυτών των χρόνων, που συνδέονται μέσα από τη γλώσσα, τη συνείδηση και την παράδοση, αφού σε κάθε μεταγενέστερη περίοδο εμπεριέχεται το πνεύμα κάθε μιας από τις προηγούμενες. Τα τραγούδια αυτά λοιπόν, ξεκινούν από μια αφετηρία Ελληνική μέσα από την ποίησή τους, υφίστανται μία μεταμόρφωση μέσα από τη μελοποίησή της από μή – Έλληνες συνθέτες, και επανέρχονται μέσα από την ερμηνεία τριών σημερινών Ελλήνων ερμηνευτών σε μία εμπλουτισμένη σύγχρονη μουσική έκφραση» σημειώνει η Ελενα Μαραγκού.

Το άλμπουμ «Greek Songs by Non-Greek Composers» σηματοδοτεί τη δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά της Έλενας Μαραγκού μετά το επιτυχημένο άλμπουμ "Into a Children’s Room" (Irida Classical, 2018), σε συνεργασία με τον πιανίστα Τομπίας Κράμπεν. Το "Greek Songs by Non-Greek Composers" κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και είναι διαθέσιμο σε cd από το κατάστημα OperaCD (Ακαδημίας 57) και από το M Shop, το κατάστημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

τραγούδιαειδήσεις τώραάλμπουμ