Μουσική|12.03.2024 19:00

Eurovision: Εξάρες ή ασσόδυο; Πώς σχολιάζουν καλλιτέχνες και eurofans το «ZARI» της Σάττι στο ethnos.gr

Άγγελος Γεραιουδάκης

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ελλάδα το «ZARI» που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision 2024 με τη φωνή της Μαρίνας Σάττι. Το τραγούδι και το βιντεοκλίπ παρουσιάστηκαν σε αποκλειστική μετάδοση, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, μέσα από την έκτακτη εκπομπή «Eurovision σε είδον» της ΕΡΤ1, με παρουσιαστές τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά.΄

Πρόκειται για ένα κομμάτι, που με την ιδιαίτερη χροιά και την ξεχωριστή ερμηνεία της Μαρίνας Σάττι, παντρεύει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, ενώ οι στίχοι μιλούν για την αγάπη αλλά και για τα ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε κάποιες φορές, σαν μια ζαριά που ρίχνουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει. Τη μουσική του κομματιου συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Το βιντεοκλίπ σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel.

Το «ZARI» χρειάστηκε ελάχιστα λεπτά για να διχάσει την Ελλάδα, με τα social media να παίρνουν φωτιά. Κάποιοι από αυτούς αποθεώνουν το τραγούδι, υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα της Σάττι παρουσίασε με τόσο έξυπνο, σύγχρονο και καλοδουλεμένο τρόπο την ομορφιά της urban κουλτούρας μας, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για… ότι χειρότερο έχουν ακούσει στη ζωή τους. «Δυστυχώς, η Μαρίνα μπήκε στον σκουπιδότοπο που ονομάζεται Eurovision και καλείται να καλυμπήσει σε μια λίμνη που κατ' εμέ απέχει πολύ από τα δικά μας νερά. Δηλαδή να είσαι μία artist με εξαιρετικό μορφωτικό και ποιοτικό background, σπάνια συνάδει με τη συμμετοχή σου στον διαγωνισμό αυτόν... Δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτό που ακούσαμε και είδαμε είναι ένα καρακιτσαριό του κερατά, ένα άθλιο πράγμα που δεν έχει ούτε την ελάχιστη σχέση με το Yenna» ανέφερε ο μουσικός Θοδωρής Θεοδωρίδης στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.  

Σαρώνει στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά charts το «ZARI»

Ωστόσο, το «ZARI» έχει σημειώσει εντυπωσιακά νούμερα από την ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας του. Συγκεκριμένα, έχει πάνω από 3.500.000 συνολικές προβολές στο επίσημο βίντεο κλιπ, περισσότερα από 1.000.000 Spotify streams, είναι Νο1 YouTube Trend σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ στα music trends το συναντάμε στο Νο10 στη Νορβηγία, στο Νο11 στην Ολλανδία, στο Νο13 στη Δανία, στο Νο20 στη Σουηδία, στο Νο22 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Νο23 στην Ιρλανδία και στο Top50 των παγκοσμίων YouTube Trends.

Ταυτόχρονα, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες reaction video του «ZARI» στο YouTube, με τους ευρωπαίους fans ν' αποθεώνουν την ελληνική συμμετοχή. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στο Νο1 του ελληνικού Spotify Chart, ενώ η Μαρίνα Σάττι βρίσκεται στο εξώφυλλο των δύο μεγαλύτερων editorial playlist της πλατφόρμας: της New Music Friday Greece και της Hot Hits Greece. 

 

Από τα πιο έξυπνα τραγούδια μετά το «Alcohol is free»

Μετά την παρουσίαση του τραγουδιού από την ΕΡΤ, το «ZARI» αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Eurovision στο YouTube. Τα περισσότερα από τα σχόλια αφορούσαν το πόσο ωραία αποτυπώθηκε η «ελληνική πραγματικότητα» στο κλιπ, με κάποιους να οργανώνουν ήδη διακοπές στην Ελλάδα. Το συρτάκι, ο γύρος και οι ομορφιές της Αθήνας, αποθεώθηκαν από τον κόσμο που έχει έρθει ή σκοπεύει να επισκεφτεί τη χώρα μας. Ανθρωποι που ασχολούνται χρόνια με τον θεσμό τονίζουν πως περίμεναν καιρό ένα τέτοιο τραγούδι από την Ελλάδα. «Θέλω να πω τόσα πολλά άλλα θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός» αναφέρει, αρχικά, ο Ανδρέας Καρακάσης στο ethnos.gr. 

«Θεωρώ τον εαυτό μου εδώ και χρόνια μεγάλο eurofan. Κάθε χρόνο φυσικά η ελληνική συμμετοχή για μένα έχει μια παραπάνω αγάπη, με όποιο αποτέλεσμα και να έχει. Και πέρυσι, ακόμη, προσπάθησα με κάθε τρόπο να στηρίξω τον καημένο τον Βίκτορα Βερνικο που άκουσε τόσα πολλά. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Τη Μαρίνα την εκτιμώ από την πρώτη φορά που την είδα να κάνει κάτι καλλιτεχνικό. Η ιδιαίτερη χροιά της, ο μοναδικός δικός της τρόπος να αποτυπώνει καλλιτεχνικά κάθε ήχο και ακόμη και η ιδιαίτερη εμφάνιση της με έκανε να τη θεωρώ μια από τις καλύτερες δημιουργούς της γενιάς της. Και ξάφνου Eurovision. Πως και πως την περιμέναμε αυτή τη μέρα. Και το Ζάρι βγήκε. Πρώτο άκουσμα απορία. Τι είναι αυτό; Πόσα τραγούδια είναι μαζί σε ένα; Μ'αρεσει; Δεν ξέρω, είμαι μπερδεμένος. Δεύτερο άκουσμα και κάτι πάει να γίνει. Τρίτο άκουσμα και ναι» προσθέτει.

«Το ZARI είναι ένα από τα πιο έξυπνα τραγούδια που στέλνει η χώρα μας στο διαγωνισμο μετά το 2013 και το "Alcohol is free". Η Μαρίνα και οι οκτώ ακόμη δημιουργοί του ιδιαίτερου αυτού τραγουδιού κατάφεραν να κάνουν αυτό ακριβώς που έπρεπε. Ένα τραγούδι που έχει φωνητικές ικανότητες, έθνικ στοιχεία, φρέσκο και μοντέρνο ήχο και βασικά σε κάνει να το προσέξεις! Και αυτό είναι που ζητάει και ο Διαγωνισμός. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Eurovision πέρα από διαγωνισμός μουσικής είναι κυρίως θέαμα και εντυπώσεις. Και σίγουρα μπορούμε να τις κλέψουμε. Και γίνεται να μην το κάνουμε εφόσον σε αυτή την πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, υπάρχει και ο ένας και μοναδικός Φωκάς Ευαγγελινος; Ελάτε τώρα! Αν και δε μ' αρεσει γενικά να κάνω προβλέψεις, νιώθω ότι το ξημέρωμα της 12ης Μαΐου θα χαμογελασουμε ξανά. Μετά από μια χρονιά που σίγουρα θέλουμε να ξεχάσουμε» καταλήγει ο Ανδρέας Καρακάσης, συντάκτης του Eurovision Fun.

«Πρέπει να πιστέψουμε στη Μαρίνα και την ομάδα της»

Την ίδια άποψη έχει και ο Κωνσταντίνος Μουνταναρης, ο οποίος είναι φανατικός της Eurovision. «Ενθουσιάστηκα, οταν άκουσα πρώτη φορά το ZARI. Το τραγούδι συνδυάζει διάφορα μουσικά είδη και επιρροές, δημιουργώντας ένα μοναδικό και εξαιρετικό αποτέλεσμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη νότα, ένα πλήρως σύγχρονο κομμάτι με ωραίες εναλλαγές που δεν είναι η κλασική συνταγή της Eurovision. Η Μαρίνα Σάττι εμφανίζεται μ' έναν εντυπωσιακό και δυναμικό τρόπο στο βιντεο κλιπ, αναδεικνύοντας την ενέργεια και την αυθεντικότητά της. Τα εναλλασσόμενα πλάνα που παρουσιάζουν διάφορες σκηνές της Ελλάδας είναι πανέξυπνα και στο σήμερα. Βέβαια, η αισθητική του είναι κιτς, αλλά με καλά σκηνοθετημένες εικόνες και κινηματογραφική παρουσίαση. Συνολικά το ZARI θα πάει πολύ καλά στο θεσμό και πρέπει να πιστέψουμε και εμείς στην συμμετοχή μας και να δώσουμε την στήριξη μας» λέει ο ίδιος στο ethnos.gr. 

Εριξε η ΕΡΤ το... «ZARI» και πέτυχε εξάρες

Μόλις ανακοινώθηκε το «ZARI», ο Γιωργος Καπουτζίδης δημοσίευσε ένα InstaStory με το βίντεο κλιπ και έβαλε ένα μεγάλο δωδεκάρι, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πόσο πολύ στηρίζει την ελληνική συμμετοχή. Παράλληλα, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος σχολίασε: «Απόλυτα ειλικρινές και συντονισμένο με τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της ερμηνεύτριάς του, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που το γέννησε, το κοινό που στοχεύει, το θεσμό που διαγωνίζεται. Τέσσερα στα τέσσερα για ένα τραγούδι με εθνικό πρόσημο (ό,τι κι αν αυτό σημαίνει) δεν ειναι αμελητέο ποσοστό. Και μόνο που πάτησε τοσο αποφασιστικά και παθιασμένα το κουμπί του αισθητικού κι ιδεολογικού μας διχασμού (σε μια εποχή που για θέματα πολύ πιο σοβαρά ταΐζουμε τις πάπιες) από μένα παίρνει υπογραφή στήριξης. Όταν ένα έργο Τέχνης, κάπως, μας κοιτά στα μάτια και μας αναμοχλεύει έχει αναμφίβολα λόγο ύπαρξης · αρκεί να το τοποθετούμε στις σωστές του διαστάσεις».

Η Καλομοίρα που έχει εκπροσωπήσει επίσης την Ελλάδα στον διαγωνισμό κατά το παρελθόν, είπε ότι της άρεσε το «ZARI». «Η Μαρίνα κάνει κάτι διαφορετικό, έξυπνο και το τραγούδι μου άρεσε από την αρχή. Έχει το ελληνικό στοιχείο, τα χρώματα και το οριεντάλ, πιστεύω θα πάει καλά. Εγώ θα της έλεγα "μη δίνεις σημασία στα σχόλια, προχώρα μπροστά και η Ελλάδα είναι όλη μαζί σου. Απλά ένα λεπτό να το απολαύσουν το τραγούδι και να το καταλάβουν». Η Μαρία Κοζάκου, σε συνέντευξή της, υπογράμμισε ότι αυτό που της έκανε μεγάλη εντύπωση είναι «πώς διείσδυσε στον δημόσιο λόγο και όλοι συζητάνε για αυτό». Η κόρη του Μανώλη Ρασούλη, Ναταλία, έγραψε ότι «ευτυχώς που δείξαμε Μοναστηράκι, σουβλάκια, περικεφαλαίες και τσιμεντοΑκρόπολη για να υπενθυμίσουμε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα». 

Από την άλλη, φανερά ενοχλημένη εμφανίστηκε η Εύη Δρούτσα με το «ZARI, αφού η γνωστή στιχουργός εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της με την φράση «τα τα τα» που ακούγεται στο κομμάτι, καθώς πρόκειται για στίχο που έχει γράψει η ίδια στο τραγούδι «Δυνατά» του Στέφανου Πιτσίνιαγκα, το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Η Τάνια Τσανακλίδου κοινοποίησε στο Facebook ένα κείμενο του δημοσιογράφου Γιώργου Τούλα, ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει ότι «γυρίζεται ένα kitsch παραλήρημα που αληθινά τρολάρει μια χώρα, δοκιμάζει τις αισθητικές της αντοχές. Ξεκινά σαν γιαπωνέζικο τραγουδάκι σε καρτούν-manga, με κάτι υπόνοιες μπουζουκιού στην έναρξη, γίνεται κάτι σαν ραπ, τραπ, περνά από την Ινδική παράδοση του Μπόλιγουντ ενώ ακούγεται διαρκώς ένα εκνευριστικό soundtrack βρεφονηπιακού σταθμού "τα τα τα". Απερίγραπτο». Η Τζώρτζια Κεφαλά, μέσα από αναρτήσεις της, σχολίασε ότι η Μαρίνα Σάττι «δεν ξέρει μάλλον τι κάνει.. είναι μάλλον θύμα του συστήματος, ενώ είναι συμπαθέστατη και ταλαντούχα. Όλα αυτά της τα πρότεινε κάποιος άλλος και τα δέχτηκε παθητικά».

Η κρίσιμη θέση της Σάττι στον ημιτελικό

Οι δύο άνθρωποι, που θα σχολιάσουν φέτος με τον δικό τους χιουμοριστικό τρόπο τις τρεις βραδιές της Eurovision, θα είναι ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα. Σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε στις 30 Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα διαγωνισθεί στο πρώτο μισό του δεύτερου ημιτελικού του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει την Πέμπτη 9 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Η ακριβής θέση των χωρών θα καθοριστεί σε επόμενο χρόνο από τους διοργανωτές. Οσον αφορά την καλλιτεχνική διεύθυνση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Υπεύθυνος για τη χορογραφία είναι o διεθνούς φήμης Γερμανός χορογράφος με καταγωγή από την Κομοτηνή, Metznoun Mecnun Giasar, που είναι γνωστός ως Majnoon.

Την ίδια μέρα στο Malmo Arena θα διαγωνιστούν οι Αυστρία, Μάλτα, Ελβετία, Τσεχία, Αλβανία, Δανία, Αρμενία, Ισραήλ, Εσθονία, Γεωργία, Ολλανδία, Νορβηγία, Λετονία, Άγιος Μαρίνος και Βέλγιο. Παράλληλα, στον δεύτερο ημιτελικό θα ψηφίσουν και οι Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία που περνούν κατευθείαν στον τελικό. Η Κύπρος, με τη Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar», θα διαγωνιστεί στον πρώτο ημιτελικό που θα γίνει στις 7 Μαΐου.

Συνοψίζοντας, το «ZARI» έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία από την ημέρα της κυκλοφορίας του, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις τάσεις του εξωτερικού. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια συμμετοχή που δεν έχει περάσει απαρατήρητη και φαίνεται να έχει αναπτερώσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τη Eurovision. 

Μαρίνα ΣάττιΜαρία Κοζάκουειδήσεις τώραΕΡΤΓιώργος ΚαπουτζίδηςΓεράσιμος ΕυαγγελάτοςΤζώρτζια ΚεφαλάEurovisionEurovision 2024Τάνια Τσανακλίδου