Μουσική|14.04.2024 10:10

Φωτεινή Βελεσιώτου στο ethnos.gr: «Στη ζωή μου δεν έχω κάνει πολλούς συμβιβασμούς»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Φωτεινή Βελεσιώτου με τη σπανιότητα της φωνής της και τη βαθύτητα της ερμηνείας της έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στις ψυχές μας. Ερμηνεύοντας το νέο της τραγούδι «Άδεια Βαλίτσα», σε στίχους Σάννυ Μπαλτζή και μουσική Τάσου Σκούρα, ακόμα μια φορά μας ταξιδεύει με το πάθος και την αλήθεια της. Έχει χαρακτηριστεί ως ερμηνεύτρια λιτή, δωρική, με καθοριστική χαρακτηριστική χροιά.

Τη γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις ερμηνείες της στις «Μέλισσες» και τα «Διόδια», τραγούδια που τόσο αγαπήθηκαν από το σύνολο του σύγχρονου ελληνισμού. Το ήθος και η ειλικρίνεια της ερμηνείας της σε συνδυασμό με τις αγνές προθέσεις της ψυχής της την κάνουν μια από τις πλέον σημαντικές σύγχρονες αλλά και διαχρονικές φωνές.

Πώς αντιδρά ο κόσμος όταν ακούει το νέο σας τραγούδι «Αδεια Βαλίτσα» που κυκλοφορεί από τη Walnut Entertainment; Εσάς τι συναισθήματα σας δημιουργεί;

Απ’ ό,τι φαίνεται ο κόσμος το έχει αγαπήσει πολύ το νέο μας τραγούδι. Η «άδεια βαλίτσα» είναι στην ουσία ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μία σχέση που έχουμε επενδύσει. Είναι μια κατάσταση εξιδανικευμένη. Υπάρχει όμως το τέλειο ή το απόλυτο; Η ζωή μας έχει διδάξει ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Η απώλεια είναι κομμάτι της ίδιας μας της ύπαρξης. Υπάρχει το κενό, που αφήνει χώρο σε κάτι καινούργιο που έρχεται, στην ελπίδα, στη δημιουργία κ.α. Το «για πάντα» όσο επιδιώκουμε τόσο μας προδίδει και μας μπερδεύει γιατί είναι αντιφατικά τα συναισθήματα που μας προκαλεί (χαρά και λύπη). Νομίζω πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε περάσει από αυτή την κατάσταση. Είναι λοιπόν ένα τραγούδι, που ο ακροατής ταυτίζεται με το στίχο, καθώς ακούει και την υπέροχη μουσική που τον συνοδεύει.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στιγμή ή εμπειρία που σας συνδέει με το τραγούδι αυτό;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε «προδοθεί» από τον έρωτα. Έναν έρωτα που επενδύσαμε, που αφεθήκαμε και τελικά τελείωσε άδοξα. Αυτό όμως που εξισορροπεί τον μεγάλο πόνο της απώλειας είναι και οι όμορφες αναμνήσεις που φώλιασαν μέσα μας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τους Σάννυ Μπαλτζή και Τάσο Σκούρα;

Με την αγαπημένη μου Σάννυ, είχαμε ανταμώσει και στο παρελθόν. Γνωριζόμασταν, αλλά τώρα νομίζω ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να σμίξουμε και καλλιτεχνικά. Την εκτιμώ πολύ και ως στιχουργό και ως άνθρωπο. Τη θαυμάζω για όλα όσα μα έχει χαρίσει απλόχερα. Με τον Τάσο γνωριστήκαμε μέσω της Σάννυ. Είναι πολύ καλοί φίλοι. Ο Τάσος είναι ένας εξαιρετικός κιθαρίστας και συνθέτης.

«Έζησα μια ζωή αντισυμβατική, τώρα στο τέλος θα συμβιβαστώ;» έχετε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή σας. Ένας λόγος που δεν αφοσιωθήκατε εξολοκλήρου στο τραγούδι ήταν γιατί δεν θέλατε να κάνετε συμβιβασμούς στη δουλειά αυτή;

Γενικά στη ζωή μου δεν έχω κάνει πολλούς συμβιβασμούς. Μου αρέσει να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν και μου γαληνεύουν την ψυχή. Και ως δασκάλα και ως τραγουδίστρια και ως Φωτεινή, προσπαθώ να κινούμαι και να υιοθετώ καθημερινές πρακτικές, που βασίζονται στις αξίες μου και συμβαδίζουν με την στάση ζωής μου και την αλήθεια μου.

Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι τρεις πόλεις που σας φιλοξένησαν σε διαφορετικές περιόδους. Εσείς, όμως, ποιους θεωρείτε σταθμούς στη ζωή σας;

Στην Καρδίτσα έζησα μέχρι τα 18 μου, όλη την παιδική και εφηβική μου ηλικία. Με την Καρδίτσα συνδέομαι πολύ συναισθηματικά. Έχω αναμνήσεις των γονιών μου και των ανέμελων παιδικών μου χρόνων με τα αδέρφια μου και τις παρέες μου. Στη Θεσσαλονίκη πήγα στα 18 μου για σπουδές στην παιδαγωγική ακαδημία. Εκεί βγήκα πρώτη φορά σε ρεμπετάδικα, έπαιξα μπάσκετ σε τοπικές ομάδες, ξεκίνησα να εργάζομαι ως δασκάλα, παντρεύτηκα και έκανα τα δυο υπέροχα παιδιά μου. Στην Αθήνα ξεκίνησε η επαγγελματική μου καταξίωση ως τραγουδίστρια. Ήρθα στην Αθήνα το 2011. Και οι τρεις πόλεις υπήρξαν σημαντικοί σταθμοί της ζωής μου με τα δύσκολα και τα εύκολά τους, αλλά σίγουρα τις έχω με αγάπη μέσα στην καρδιά μου.

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, θα κάνατε κάτι διαφορετικά; 

Όχι, δεν νομίζω ότι θα έκανα κάτι διαφορετικό. Απολαμβάνω τα λάθη μου, διότι τα θεωρώ χρήσιμα εφόδια στη ζωή. Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για κάτι. Απεναντίας, νιώθω ευχαριστημένη με ό,τι μου έχει χαρίσει η ζωή μέχρι τώρα. Αποδέχομαι και τα δύσκολα και τα εύκολα και προσπαθώ να τα παρατηρώ και να βλέπω τι μου είναι χρήσιμο και τι όχι τη δεδομένη στιγμή. Ετσι προχωράω, μαθαίνοντας καλύτερα τον εαυτό μου.

«Έχουμε πήξει από τους δήθεν, δεν θέλω άλλο, δεν γουστάρω» έχετε πει. Πιστεύετε ότι σημερινοί καλλιτέχνες τους ενδιαφέρει περισσότερο η αυτοπροβολή τους, παριστάνοντας πολλές φορές κάτι άλλο από αυτό που είναι για να γίνουν δημοφιλείς;

Δήθεν είναι το αντίθετο του αυθεντικού. Με συγκινεί ιδιαίτερα να βλέπω την αλήθεια στους ανθρώπους. Να γευόμαστε μαζί στιγμές απλές, να μοιραζόμαστε συναισθήματα και σκέψεις και να νοηματοδοτούμε τη ζωή μας έχοντας ως γνώμονα αξίες και γνωρίσματα όπως η ευαισθησία, η ευγένεια, η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, η αμεσότητα και η ενσυναίσθηση.

Τι σημαίνει για σας επιτυχία;

Επιτυχία για μένα είναι να έρχονται μαθητές/τριές μου στις συναυλίες μου και να μ' αποκαλούν «δασκάλα μου». Επιτυχία είναι επίσης, ν' απολαμβάνω τις στιγμές της καθημερινότητάς μου, ενώ τυχαίνει να είμαι μια αναγνωρίσιμη τραγουδίστρια. Επιτυχία είναι να επιδιώκουμε να ζούμε με ανθρωπιά, αγάπη και αλληλεγγύη.

Πολλοί σας αποκαλούν «νέα Μπέλλου». Πώς αντιδράτε όταν το ακούτε; Τι βλέπουν σε εσάς και το λένε αυτό;

Ναι, όντως μ' έχουν αποκαλέσει αρκετές φορές «νέα Μπέλλου». Νομίζω ότι είναι λογικό από τη στιγμή που τραγουδάμε στον ίδιο τόνο και τραγουδάω κάποια από τα τραγούδια της δισκογραφίας της. Κοντράλτο φωνές γυναικείες δεν υπάρχουν πολλές οπότε είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, όσοι και όσες με παρακολουθούν γνωρίζουν ότι κινούμαι σε διάφορα είδη μουσικής και κάθε είδος το προσεγγίζω διαφορετικά.

Η φωνή σας σηκώνει μεγάλη γκάμα τραγουδιών από το απλό λαϊκό μέχρι το βαρύ ρεμπέτικο. Υπάρχει κάποιο είδος μουσικής που σας γοητεύει πολύ και θα επιθυμούσατε να δοκιμάσετε;

Πολλά είδη μουσικής μου αρέσουν. Έχω πει ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα. Τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πειραματιστώ και με άλλους ήχους. Φέτος το καλοκαίρι θα εντάξω στο πρόγραμμά μου αγαπημένα παραδοσιακά με φρέσκια ενορχήστρωση. Νομίζω ότι θα αρέσει πολύ και στους νεότερους.

Πρόσφατα τραγουδήσατε μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη στη μεγάλη συναυλία του ΚΚΕ στην Καισαριανή. Πώς νιώθετε γι’ αυτή τη συνύπαρξη;

Η Μαρία Φαραντούρη είναι μια εμβληματική ερμηνεύτρια και ένας υπέροχος και ξεχωριστός άνθρωπος. Είμαι πολύ συγκινημένη που έζησα αυτές τις στιγμές κοντά της. Είναι μεγάλη μου τιμή που θα συνυπήρξαμε στη σκηνή για πρώτη φορά. Τη θαυμάζω για το ήθος της, τις αξίες της και τη μεγαλειώδη πορεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην προηγούμενη μας συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ, εξομολογηθήκατε ότι έχετε βάλει στόχο να κόψετε το τσιγάρο. Το καταφέρατε ή ακόμα προσπαθείτε;

Το τσιγάρο το έχω ελαττώσει ανέλπιστα πολύ εδώ και αρκετό καιρό. Μ' έχει βοηθήσει πολύ αυτή η αλλαγή. Οι ανάσες μου είναι καλύτερες και νιώθω μεγαλύτερη ευεξία και ευελιξία όταν τραγουδάω. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που έκανα αυτό το δώρο στον εαυτό μου.

Walnut EntertainmentΦωτεινή ΒελεσιώτουΣάννυ ΜπαλτζήΆγριες μέλισσεςειδήσεις τώρα