Μουσική|08.04.2019 16:44

Bebel Gilberto στο ethnos.gr: Ως μουσικό μου πρότυπο έχω τον πατέρα μου

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το μεγάλο μουσικό απωθημένο του ελληνικού κοινού, η πολυβραβευμένη με Grammy Bebel Gilberto, καταφθάνει το Σάββατο 13 Απριλίου για να ντύσει με βραζιλιάνικα χρώματα και εξωτικούς ήχους τη κεντρική σκηνή του Gazarte

Έχοντας φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του «Tanto Tempo» το 2000, έχει καταφέρει να δώσει τη δική της χροιά στη σημερινή Βossa Νova μουσική, τόσο με τα αιθέρια φωνητικά της όσο και με την μελαγχολική, αλλά, ταυτόχρονα, ονειρική στιχουργική της προσέγγιση. Αν θέλει κανείς να ιχνηλατήσει τις ρίζες της συγκεκριμένης μουσικής, θα καταλήξει στο όνομα του πατέρα της, τον ξακουστό João Gilberto, με την επιτυχία να είναι οικογενειακή τους υπόθεση και το ταλέντο στα γονίδιά τους, χαρίζοντάς μας μουσικούς θησαυρούς δεκαετίες ολόκληρες.

Μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Νέα Υόρκη, η Bebel Gilberto έχει υιοθετήσει μουσικά στοιχεία και από τις δύο πόλεις, συνδυάζοντας βραζιλιάνικους ρυθμούς με πινελιές ηλεκτρονικής μουσικής. Παράλληλα, στα ακούσματά της ανήκουν μεγάλοι καλλιτέχνες όπως οι Debussy, Prince, Michel Legrand, Billie Holiday, Bjork, Gershwin, Donna Summer και Michael Jackson, ακούσματα που την επηρεάζουν και την εμπνέουν στο να δημιουργεί και η ίδια άκρως εκλεκτικές συνθέσεις.

Το Σάββατο 13 Απριλίου η αρμονία φλερτάρει με τον ρυθμό και η Βραζιλία γίνεται ο μουσικός προορισμός στον οποίο μας ταξιδεύει με τον πιο ελκυστικό τρόπο η Bebel Gilberto. Μία βραδιά με φαντασμαγορία ήχων και διαθέσεων που μόνο η εξωτική φύση της μπορεί να μεταδώσει, γιορτάζοντας την άνοιξη με τον καλύτερο τρόπο! Την βραδιά θα ανοίξει η βραβευμένη συνθέτρια και ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη.

Ποια είναι η προετοιμασία που κάνετε πριν βγείτε στη σκηνή; 

Εξαρτάται από το live. Συνήθως μου αρέσει να πίνω ένα τσάι για το λαιμό, για να είμαι σίγουρη ότι φροντίζω καλά τη φωνή μου. Μερικές φορές όταν νιώθω ότι η φωνή μου το χρειάζεται, κάνω φωνητικές ασκήσεις, αλλά συνήθως είναι εύκολο για μένα να νιώσω τη «μαγεία» της μουσικής.

Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής σας ταυτότητας;

Καθοριστικής σημασίας προφανώς ήταν ο πατέρας μου, αλλά αργότερα ανακάλυψα την Bjork, την Sade και τον David Bowie, οι οποίοι είχαν πολύ μεγάλη επιρροή στην δουλειά μου ως συγγραφέας και ως μουσικός.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική και πώς αισθανθήκατε όταν πλέον το ταλέντο σας άρχισε να αναγνωρίζετε; 

Η πρώτη μου εμπειρία με την μουσική πρέπει να ήταν όταν έβλεπα και άκουγα τον πατέρα μου να παίζει κιθάρα. Έπαιζε συνέχεια. Ένιωθα υπέροχα όταν άρχιζα να λαμβάνω την αναγνώριση και ειδικά από την οικογένειά μου. Ήταν κάτι σαν επικύρωση.

T

Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον για να ασχοληθείτε με την Βossa Νova μουσική;

Λοιπόν, για μένα ήταν αδύνατον να μην ερωτευτώ το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Έχω στο μυαλό μου τον τρόπο που παίζει κιθάρα ο πατέρας μου όλη την ώρα. Όταν ήμουν μαζί του από τότε που ήμουν παιδί. Το θέμα με τον μπαμπά μου είναι ότι ακόμη και σήμερα επιλέγει να παίζει κλασικά τραγούδια με διαφορετικό τρόπο. Βρίσκει διαφορετικές προσεγγίσεις. Ακούγοντάς τα, λοιπόν, αποκτούν μεγάλη δύναμη μέσα μου. 

T

Πώς θα περιγράφατε την Βossa Νova σε κάποιον που δεν γνωρίζει καθόλου τι είναι;

Πάντα λέω ότι η Βossa Νova μοιάζει περισσότερο με μια στάση ζωής. Όταν η Βossa Νova έκανε την εμφάνισή της, οι άνθρωποι ήταν τόσο ρομαντικοί και τόσο μέσα στην ποίηση. Ήταν τόσο εκλεπτυσμένοι και με μεγάλη επιρροή από την τζαζ. Ο συνδυασμός διαφορετικών ταλέντων από ενδιαφέροντες ανθρώπους, η κιθάρα του μπαμπά μου, η αλλαγή στις συγχορδίες από τον Jobim και τα λόγια του Vinicius ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή που κατέληξε να δημιουργεί έναν ήχο που είναι τόσο χαλαρωτικός. Επίσης, θεωρώ ότι είναι σέξι, όμορφος και διαχρονικός.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι και γιατί; 

Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Νομίζω ότι είναι το «Quiet nights, quiet stars» («Ήσυχες νύχτες, ήσυχα αστέρια»). Νομίζω ότι η πρωτότυπη ηχογράφηση της Astrud Gilberto είναι αξεπέραστη. Ο τρόπος που τραγουδάει το κομμάτι, ο τρόπος που μερικές φορές ακούγεται τόσο αφελής όταν τραγουδάει είναι μοναδικός. Είναι βασικά το πιο όμορφο τραγούδι στον κόσμο και το αγαπημένο μου.

Τι θέλετε να αποκομίσουν οι θαυμαστές σας από τη μουσική σας; 

Την αλήθεια της μουσικής μου, την πραγματική έμπνευση, την αλήθεια της ειλικρίνειάς μου όταν κάνω την μουσική μου.

Υπάρχει κάποιος Έλληνας καλλιτέχνης που θαυμάζετε;

Βεβαίως! Πιστεύω ο Ντέμης Ρούσσος ήταν ένας πολύ αξιόλογος καλλιτέχνης.

Έχετε επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας; 

Έχω έρθει μόνο μία φορά στην Ελλάδα και είχα πάει στη Μύκονο. Δεν έχω έρθει ποτέ στην Αθήνα και ανυπομονώ να έρθω. Ωστόσο, θα ήθελα να δω περισσότερα από την Ελλάδα. Η Ύδρα είναι η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτομαι τα ελληνικά νησιά. Επίσης, νομίζω ότι η θάλασσα της Ελλάδας ξεπερνά εκείνη της Βραζιλίας και της Ταϊλάνδης. Την πιο ωραία θάλασσα στην ζωή μου την έχω δει σίγουρα στην Ελλάδα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά σας;

Να μελετά περισσότερη μουσική και μουσικά όργανα. Επίσης, να δίνει προσοχή στην πειθαρχία, επειδή αυτό είναι τα πάντα.

Μοιράζετε το χρόνο σας ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Ρίο. Είναι δύσκολο να είσαι Βραζιλιάνος στη Νέα Υόρκη;

Έζησα για αρκετό καιρό στη Νέα Υόρκη και πραγματικά αισθάνομαι σαν Νεουρκέζος. Έτσι, υπάρχουν φορές που αισθάνομαι περισσότερο ένας Νεουορκέζος στη Βραζιλία. 

T

Έχετε κάποιο κρυφό ταλέντο; 

Μάλιστα! Τη μαγειρική... 

Ποια είναι τα επόμενα μουσικά σας σχέδια;

Πρόκειται να κάνω μια απίστευτη περιοδεία στην Ευρώπη, για την οποία είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Πρόκειται να παίξω στην Ελλάδα για πρώτη φορά, που είναι καταπληκτικό γιατί περιμένω να παίξω εκεί σχεδόν μια ολόκληρη ζωή. Επίσης, περνάω περισσότερο χρόνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και αυτή είναι μια νέα αρχή για μένα δεδομένου ότι περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, κάτι το οποίο μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και με κάνει πολύ χαρούμενη. Γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων για αυτή τη χρονιά, η οποία πιστεύω ότι θα είναι μια υπέροχη χρονιά, για να μην αναφέρω και το επερχόμενο άλμπουμ μου του οποίου την παραγωγή ανέλαβε ο Thomas Bartlett και το οποίο θα αρχίσουμε να ηχογραφούμε σύντομα. Είμαι τόσο ερωτευμένη με αυτό το άλμπουμ και θέλω να κυκλοφορήσει εκεί έξω το συντομότερο δυνατόν!


Info: 

Ημερομηνία και Ώρα: 13 Απριλίου 2019 στις 22.00. Οι πόρτες ανοίγουν: 21.00 

Εισιτήρια: Προπώληση: Α' Ζώνη 45€ // Β' Ζώνη 35€ //Γ' Ζώνη 25€ // Βar 17€
Ταμείο: Α' Ζώνη 47€ // Β' Ζώνη 37€ // Γ' Ζώνη 27€ // Βar 19€

Τοποθεσία: Gazarte, Βουτάδων 34, Γκάζι

Περισσότερες Πληροφορίες: gazarte.gr

GazarteΚατερίνα Πολέμη