Μουσική|08.04.2019 19:02

Not My Kinda Party: Τραγούδι μποϊκοτάζ για το διαγωνισμό της Eurovision (vid)

Ναταλί Χατζηαντωνίου

«Not My Kinda Party» (σε ελεύθερη μετάφραση «Όχι το είδος του πάρτυ που μου πάει») είναι το τραγούδι που μόλις κυκλοφόρησε από τη βρετανική μπάντα Slovo, ρίχνοντας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, λάδι στη φωτιά των, διεθνούς κλίμακας αντιδράσεων από ακτιβιστικά κινήματα και καλλιτέχνες απέναντι στη φιλοξενία του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision από το Ισραήλ (στο Τέλ Αβίβ, στις 18 Μαϊου).

Το τραγούδι που έχει ήδη ανεβεί στο YouTube από τον frontman της μπάντας, κιθαρίστα Ντέιβ Ράνταλ αναφέρεται στο Ισραήλ ως «καθεστώς απαρτχάιντ» (ακούγεται ξεκάθαρα ο στίχος «Δεν τραγουδάω για το απαρτχάιντ») καταγγέλλει τους «παράνομους εποικισμούς» και τις «φυλακίσεις παιδιών» και καταδικάζει το Ισραήλ σε «Nul Points» (σε μηδενικούς βαθμούς δηλαδή στο βαθμολογικό σύστημα του διαγωνισμού της Eurovision).

Με αντίστοιχες… διαθέσεις έχει εικονοποιηθεί και το βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι στο YouTube: ξεκινά με τη φωτογραφία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από την περσινή τελετή υποδοχής της Ισραηλινής τραγoυδιστρiας Νέτα Μπαρζιλάι (νικήτριας του περσινού διαγωνισμού της Eurovision με το τραγούδι «Toy») και συνεχίζει με στιγμιότυπα από σοβαρές συμπλοκές και τραυματισμούς Παλαιστινίων στη Γάζα, Ισραηλινούς στρατιώτες με προτεταμένα όπλα κλπ.

Εξηγώντας την επιλογή των Slovo, ο Ράνταλ επισήμανε: «Το 2010 το συγκρότημα Faithless, στο οποίο έπαιζα κιθάρα, αρνήθηκε προτάσεις να παίξει στο Ισραήλ συμμετέχοντας στο μποϊκοτάζ αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους. Πριν γίνει το κάλεσμα για μποϊκοτάζ οι Faithless είχαν ήδη παίξει στο Ισραήλ – σε παραθαλάσσια περιοχή κοντά στο Τελ Αβίβ και ύστερα σε ένα μουσικό φεστιβάλ στην πόλη Χάιφα. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια ότι πηγαίνοντας στο Ισραήλ και κάνοντας προοδευτικές δηλώσεις από τη σκηνή δεν βοηθάγαμε στην βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων. Αντίθετα, παρά τις προσπάθειές μας οι συναυλίες μας έμοιαζε να έχουν το αποτέλεσμα του «ξεπλύματος» της πολιτικής κατάστασης – του ξεπλύματος του απαρτχάιντ μέσω της τέχνης- και τελικά φαίνονταν περισσότερο σαν να κάνουμε τις συνηθισμένες δουλίτσες μας με το κράτος».

Η κυκλοφορία του τραγουδιού έρχεται μόλις δύο μέρες μετά από την ανακοίνωση της συναυλίας «Not the Eurovision: Party for Palestine» που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Λονδίνο το ίδιο βράδυ με τον τελικό της Eurovision στηρίζοντας τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Η συναυλία, που διοργανώνεται από την Καμπάνια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, περιλαμβάνει την εμφάνιση του Ντέιβ Ράνταλ κι ακόμα του ράπερ Mic Righteous και του γκρουπ Wolf Alice.

 
Eurovision