Μουσική|19.04.2019 02:06

Ντοκιμαντέρ γένους θηλυκού: 8 ηχηρές μουσικές ταινίες που αξίζει να δεις (vids)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ντοκιμαντέρ για τη θρυλική εμφάνιση της Beyonce στο Coachella του 2018 κυκλοφόρησε το πρωί της Τετάρτης (17/4) το Netflix. H εμφάνιση της Beyonce στο συγκεκριμένο μουσικό φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ιστορική καθώς ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίστηκε ως πρώτο όνομα στη λίστα από μια σειρά καλλιτεχνών στο Coachella, το οποίο κάθε χρόνο κλέβει τις εντυπώσεις.

Με διάσπαρτα αυθόρμητα στιγμιότυπα και συνεντεύξεις που δείχνουν λεπτομερώς την προετοιμασία και την ισχυρή πρόθεση πίσω από το όραμά της, το «Homecoming» αποκαλύπτει το συγκινητικό ταξίδι από το δημιουργικό στάδιο έως τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κίνημα. 

Εμείς ξεχωρίσαμε οκτώ ιστορίες γυναικών που έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τη μουσική σήμερα και η ζωή τους έγινε ντοκιμαντέρ. 

Amy (Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα)

Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Asif Kapadia, που έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2015, προσπαθεί πέρα από το να υμνήσει την αδικοχαμένη τραγουδίστρια, να ρίξει φως σε ό,τι οδήγησε στο θάνατό της. Για το βιογραφικό ντοκιμαντέρ, ο Asif χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη ντοκουμέντα από την αρχή της καριέρας της, οικογενειακά βίντεο και συνεντεύξεις που είχε δώσει, ενώ ήταν ακόμα νηφάλια, αλλά ήδη αρκετά ευαίσθητη. Πολλά από τα βίντεο που επιλέχθηκαν για τη ταινία είναι ερασιτεχνικής ποιότητας και αυτό προσφέρει ζεστασιά και αληθοφάνεια. Έτσι, το αποτέλεσμα μοιραία προκαλεί ανατριχίλα και εκείνη τη γνώριμη στεναχώρια που σου γεννούν όλοι εκείνοι που έχουν τα πάντα και θυσιάζονται στο τίποτα.  

Θυμίζουμε πως η Amy Winehouse βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011 στο σπίτι της στο Λονδίνο. Αιτία του θανάτου σύμφωνα με τους ιατροδικαστές ήταν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης. Το 2011, το άλμπουμ της «Back to black» έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«What Happened, Miss Simone?» (Τι συνέβη, κυρία Σιμόν;)

Με ηχογραφήσεις που ακούγονται για πρώτη φορά, σπάνιο υλικό και τα πιο γνωστά της τραγούδια, είναι η ιστορία της θρυλικής τραγουδίστριας και ακτιβίστριας, Nina Simone. Η Liz Garbus μας συστήνει τη μικρή Γιουνίς Γουέιμον από τη Βόρεια Καρολάινα, το κορίτσι που οι γονείς και οι δασκάλες της είχαν ξεχωρίσει ως μουσικό ταλέντο στο πιάνο και την προόριζαν για να γίνει η πρώτη μαύρη πιανίστα που θα έπαιζε στο Carnegie Hall. Για τη ταινία, η Garbus χρησιμοποίησε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, εκτενή ηχητικά ντοκουμέντα από κασέτες, οπτικοακουστικό υλικό από συναυλίες, συνεντεύξεις, γράμματα, ακόμη και το προσωπικό ημερολόγιο της Nina Simone, υλικό που καλύπτει τις τρεις δεκαετίες της καριέρες της.

Η μουσική της συνεχίζει να ακούγεται μέχρι και σήμερα. Κομμάτια της έχουν διασκευαστεί εκτενώς από άλλους καλλιτέχνες, και έχουν χρησιμοποιηθεί σε ταινίες, όπως το «Watchmen», το «Ο δρόμος της επανάστασης» και το «Πριν το ηλιοβασίλεμα». Η ιέρεια της τζαζ απεβίωσε στον ύπνο της, στο Καρρύ-λα-Ρουέτ τον Απρίλιο του 2003. 

Gaga: Five Foot Two

Είναι μία από τις πιο σημαντικές και αντισυμβατικές τραγουδίστριες που έχει γνωρίσει ο καλλιτεχνικός κόσμος τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο, τη φωνή και τις ικανότητές της. Άλλωστε έχει «δοκιμαστεί» αρκετές φορές καλλιτεχνικά, ενώ οι πωλήσεις και οι βραβεύσεις της μαρτυρούν πολλά από μόνα τους. Το «Five Foot Two» έκανε πρεμιέρα στο Toronto Film Festival 2017 και στη συνέχεια προβλήθηκε στο Netflix παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες από τη ζωή της Lady Gaga.

O σκηνοθέτης Chris Moukarbel καταγράφει την Stefani Joanne Angelina Germanotta, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, σε προσωπικές στιγμές με τους φίλους και την οικογένεια της, θέλοντας να δώσει στον κόσμο το αληθινό πρόσωπο της ποπ τραγουδίστριας. Η Lady Gaga μιλά ανοικτά για την καριέρα της, τον δίσκο της «Joanne», τον χωρισμό με τον αρραβωνιαστικό της Taylor Kinney, τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «American Horror Story», την κόντρα της με τη Μαντόνα και τη μεγαλειώδη εμφάνιση στον τελικό του «Super Bowl».

Good Ol’ Freda

Η Freda Kelly ήταν η γραμματέας των Beatles σε όλη τους την πορεία. Μια πρώην θαυμάστρια, η οποία βρέθηκε στον πολύ στενό κύκλο, η Freda μας εξιστορεί αργά την ιστορία της, αντιμετωπίζοντας τη δική της μετριοπάθεια. Μια γοητευτική, ανείπωτη ιστορία μανίας, περιπέτειας και προσήλωσης στους Beatles, την οποία τα εγγόνια της τελικά καταφέρνουν να ακούσουν. Τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα, ο γρήγορος ρυθμός και τα κομμάτια των Beatles φυσικά, ξεπερνούν τη φόρμα ενός ντοκιμαντέρ πορτρέτου, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη ταινία τεκμηρίωσης, στην οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί. 

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από τον δίσκο που ηχογράφησε το διάσημο συγκρότημα τα Χριστούγεννα του 1963 για τους θαυμαστές του. Όταν ο George Harrison εκφράζει ευχαριστίες για τη «Φρίντα Κέλι από το Λίβερπουλ», οι υπόλοιποι φωνάζουν «Good ol’ Freda!».

Whitney

Ο σκηνοθέτης Kevin Macdonald παρακολούθησε ατελείωτες ώρες αρχειακού υλικού από διαφορετικές περιόδους της ζωής της Whitney Houston. Έκανε συνεντεύξεις με συγγενείς και κοντινούς συνεργάτες της, όπως το σύζυγό της Bobby Brown και τον συμπρωταγωνιστή της στην ταινία Bodyguard, Kevin Costner. Το αποτέλεσμα είναι μια ρεαλιστική ματιά στην ταραχώδη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας, η οποία δεν ήταν και τόσο ευχάριστη. 

Η Whitney Houston μία από τις πολυβραβευμένες και πιο εμπορικές τραγουδίστριες παγκοσμίως βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της πολυτελούς σουίτας της στο Χίλτον του Μπέβερλι Χιλς στις 11 Φεβρουαρίου 2012, την παραμονή της απονομής των Βραβείων Γκράμι, στην οποία θα συμμετείχε. Ήταν 48 ετών.

Katy Perry: Part Of Me

Οι θαυμαστές της Katy Perry παρακολουθούν στιγμιότυπα από τη ζωή της πάνω στη σκηνή, αλλά και πίσω από αυτή. Η ίδια, μάλιστα, έχει αναφέρει πως μέσα από αυτή την κινηματογραφική «αποκάλυψη» θέλει οι θαυμαστές της να τη δουν τόσο στα «πάνω» της, όσο και στα «κάτω» της, ώστε να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς «τέλειος» για να γνωρίσει την επιτυχία. 

A Dog Called Money

Πρεμιέρα έκανε, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2019, ένα νέο ντοκιμαντέρ με κεντρικό πρόσωπο την PJ Harvey. Η ταινία γυρίστηκε από τον φωτογράφο, κινηματογραφιστή και τακτικό συνεργάτη της, Σίμους Μέρφι και εστιάζει στη διαδικασία δημιουργίας του «εννοιακού» της άλμπουμ «The Hope Six Demolition Project» που κυκλοφόρησε το 2016. Η κάμερα ακολουθεί τη σπουδαία Αγγλίδα δημιουργό στην ερευνητική για το πρότζεκτ περιοδεία της, από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον ως το Κόσοβο και το Αφγανιστάν. 

Madonna and the Breakfast Club

Την αρχή της καριέρας της, τα όσα αντιμετώπισε, αλλά και τη μουσική της εξέλιξη, πραγματεύεται το νέο ντοκιμαντέρ της βασίλισσας της ποπ. Η Madonna άρχισε το ταξίδι που οδήγησε στην επιτυχία, από την πόλη της Νέας Υόρκης λίγο πριν τη δεκαετία του '80. Πριν ακόμα γίνει διάσημη ως solo performer και είδωλο της ποπ, η Madonna υπήρξε μέλος του συγκροτήματος των 80's, «Τhe Breakfast Club». Στη ταινία καταθέτει την άποψή του, ο Gilroy, ο αδελφός του Ed, αλλά και το τρίτο μέλος του συγκροτήματος, ο Gary Burke. Την ταινία έγραψε και σκηνοθέτησε ο Guy Guido βασισμένος σε βίντεο, μαρτυρίες, αλλά και ερωτικές επιστολές.

ντοκιμαντέργυναίκες