Μουσική|19.04.2019 10:34

Θεσσαλονίκη: Μουσική και θέατρο στο Επταπύργιο το καλοκαίρι

Μαρία Ριτζαλέου

Έξι παραγωγές και 11 παραστάσεις στην καρδιά του καλοκαιριού, 2-22 Ιουλίου, στο εμβληματικό Επταπύργιο, με τη συμμετοχή 325 καλλιτεχνών και προσδοκία για 7.600 θεατές, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Επταπυργίου, ο νέος θεσμός που συνδιοργανώνουν το κέντρο Πολιτισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι γίνεται μια σύνδεση της ιστορίας με την τέχνη, ενώ ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης ανέφερε πως το Φεστιβάλ αυτό θα είναι μια μεγάλη γιορτή του πνεύματος και του πολιτισμού, με έργα διεθνούς ακτινοβολίας. 
Το Κ.Θ.Β. θα παρουσιάσει μια θεατροποιημένη αφήγηση για την ιστορία του χώρου με τίτλο «Επταπύργιο-Ένας αιώνας σε μια μέρα, 1899-1989» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, ενώ η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης θα δώσουν πέντε παραστάσεις της γνωστής όπερας «Καβαλερία Ρουστικάνα» σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου και σκηνοθεσία, Αθανάσιου Κολαλά. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα εμφανιστεί η Εleni Calenos με σημαντική διεθνής καριέρα και δίπλα της σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Τρεις καταξιωμένοι σολίστες διεθνώς οι Vienna MET trio συμπράττουν σε μια βραδιά που φέρνει κοντά την ρομαντική μουσική του Pablo Sarasate, με τους τζαζ αυτοσχεδιασμούς του Pedro Iturralde και τους φλογερούς ρυθμούς των αργεντίνικων τάγκο, πλαισιωμένοι από χορευτές τάγκο. 

Ο Μιχάλης Σιώνας σκηνοθετεί το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ και η μουσικοθεατρική παράσταση «ντύνεται» την μελωδική και ρυθμικά νευρώδη μουσική του Μέντελσον. 

Ο διακεκριμένος μαέστρος και συνθέτης, Παναγής Μπαρμπάτης, ενορχηστρώνει μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη σε μια μουσική βραδιά που έχει τίτλο «…νύχτα μαγικιά…» με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση, ενώ την ποίηση του Ελύτη με εκείνη του Πωλ Ελυάρ «παντρεύουν» οι απαγγελίες της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου και η αφήγηση της Γιολάντας Μπαλαούρα, σε μουσική επιμέλεια της βραδιάς από τον Αντώνη Σουσάμογλου. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα επιβλέπει την διαμόρφωση του χώρου, στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, όπου θα τοποθετηθεί μια σκηνή υπερυψωμένη στα 2 μέτρα, καθώς και κερκίδες συνολικής χωρητικότητας 850 θεατών, ενώ η ηχητική κάλυψη και ο φωτισμός θα είναι υψηλού επιπέδου και παράλληλα θα φωταγωγηθεί το μνημείο, ώστε να αποτελέσει τοπόσημο. 

θεατρικές παραστάσειςΕπταπύργιοσυναυλίεςΘεσσαλονίκη