Μουσική|08.11.2018 17:02

«Κουράστηκα για να σε αποκτήσω, αρχόντισσά µου»

Αναστασία Κουκά

Τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια µετά τον θάνατό του, ο Βασίλης Τσιτσάνης θα «βρεθεί» ξανά στη σκηνή. Όχι βέβαια µε τη φυσική του παρουσία, αλλά µέσω µιας ολοκαίνουργιας ορχήστρας που ιδρύθηκε µε πρωτοβουλία της οικογένειάς του, φέρει το όνοµά του και θα έχει ως επίκεντρο το ανεκτίµητο µουσικό έργο που άφησε πίσω του φεύγοντας. Η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» θα ξεκινήσει τη διαδροµή της µε δύο µεγάλες συναυλίες που θα δώσει στις 4 και 5 ∆εκεµβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών µε βασικές ερµηνεύτριες τη ∆ήµητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου.

Παρότι ο Τσιτσάνης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς συνθέτες, στιχουργούς και µουσικούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα, ανοίγοντας νέους δρόµους για το λαϊκό τραγούδι, δεν υπήρχε, µέχρι σήµερα, κάποιο µουσικό σχήµα που να επικεντρώνεται στη διάσωση, τη διάδοση και την ερµηνεία των έργων του.

Οι δικοί του άνθρωποι λοιπόν, η οικογένειά του και η Seed Point που είναι ο µουσικός εκδότης του συνθέτη, σε συνεργασία µε την εταιρεία µουσικών παραγωγών Prospero, ανέλαβαν να υλοποιήσουν το σηµαντικό αυτό καλλιτεχνικό εγχείρηµα που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα µουσικά πράγµατα του τόπου αλλά και του εξωτερικού, καθώς ο Τσιτσάνης υπήρξε διεθνής µουσική προσωπικότητα.

Επικεφαλής της Ορχήστρας «Βασίλης Τσιτσάνης» είναι ο δεξιοτέχνης του µπουζουκιού και γνώστης του έργου του δηµιουργού, Μανώλης Πάππος, ενώ συµµετέχουν επτά ακόµη αξιόλογοι µουσικοί, οι Φώτης Βεργόπουλος (µπουζούκι), Βασίλης Προδρόµου (µπαγλαµάς), Νίκος Γύρας (κιθάρα), ∆ηµήτρης Σίντος (πιάνο), Ντάσσο Κούρτι (ακορντεόν), Μιχάλης ∆άρµας (µπάσο) και Στράτος Σαµιώτης (κρουστά). Οσο για τις ερµηνεύτριες, τη Γαλάνη την είχε επιλέξει ο ίδιος ο Τσιτσάνης στο παρελθόν, ενώ η Μποφίλιου εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά.

Οι δύο συναυλίες που θα πραγµατοποιηθούν στην Αθήνα, οι οποίες, σύµφωνα µε πληροφορίες µας, θα παρουσιαστούν τον Ιανουάριο του 2019 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα έχουν τη µορφή µουσικής παράστασης και θα αποπνέουν την ατµόσφαιρα της εποχής που έζησε και δηµιούργησε ο κορυφαίας λαϊκός συνθέτης. Μάλιστα, το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης θα είναι εµπλουτισµένο µε ζωγραφιές της συζύγου του, Ζωής.

Όπως µαθαίνουµε, η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» ήρθε για να µείνει. Εκτός λοιπόν από τις παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σκοπεύει να πραγµατοποιήσει το καλοκαίρι συναυλίες ανά την Ελλάδα, ενώ ετοιµάζει και ζωντανές εµφανίσεις σε µεγάλες πόλεις του εξωτερικού 

Βασίλης ΤσιτσάνηςΔήμητρα ΓαλάνηΝατάσσα ΜποφίλιουΜέγαρο Μουσικής