Μουσική|05.06.2019 17:33

Λέκκας - Βουτσικάκης στην Τεχνόπολη για... ιερό σκοπό

Αναστασία Κουκά

Μια μελωδική «Διαδρομή» με στάσεις σε κάποιους από τους πιο φωτεινούς «φάρους» του ελληνικού τραγουδιού και τελικό στόχο την αλληλεγγύη…Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συναυλία που θα δώσουν ο Βασίλης Λέκκας και ο Θοδωρής Βουτσικάκης, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στην Τεχνοπολη του Δήμου Αθηναίων. Γιατί από τη μία πλευρά θα ακουστούν υπέροχα τραγούδια και από την άλλη τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία και σε άλλους σημαντικούς κοινωνικούς σκοπούς.

Πρόκειται για μια ισχυρή σύμπραξη δυνάμεων των δύο ερμηνευτών με το International Foundation of Greece, που ιδρύθηκε στο Λονδίνο, από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη, με στόχο την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό σε συνεργασία με διεθνείς προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών και του «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

«Θέλω να είμαι παρών. Δεν μπορώ να μένω αμέτοχος στη δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος μου» μάς λέει ο Βασίλης Λέκκας και συμπληρώνει: «Η συνεργασία μου με το International Foundation of Greece μετρά ήδη τρία χρόνια. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ σε πολύ σημαντικές δράσεις μεταξύ των οποίων και η παράδοση πετρελαίου σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Για μένα όλο αυτό αποτελεί μια μορφή πολιτικής δράσης που προκύπτει μέσα από μια καλλιτεχνική ιδιότητα. Πώς θα μπορούσα εξάλλου να ερμηνεύω τραγούδια που κουβαλούν κοινωνικό – πολιτικά μηνύματα και να μην είμαι εγώ ο ίδιος ενεργός σε αυτό το επίπεδο;» διερωτάται εύλογα ίδιος;

Όσοι βρεθούν στην Τεχνόπολη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με επιλεγμένα τραγούδια από το ελληνικό ρεπερτόριο παλαιότερα αλλά και σύγχρονα. «Τα τραγούδια που θα ερμηνεύσω εγώ αναφέρονται σε όλους εκείνους τους μεγάλους δημιουργούς με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ στα 40 χρόνια της μουσικής μου διαδρομής, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και πολλοί ακόμα. Θα συμπράξω επίσης με τον Θοδωρή Βουυτσικάκη επί σκηνής σε κάποια ντουέτα – έκπληξη» αναφέρει ο ερμηνευτής.

Η αλήθεια είναι πως ο Βασίλης Λέκκας ευτύχησε να ξεκινήσει την καριέρα του στο πλευρό του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι ο οποίος διέκρινε αμέσως το ξεχωριστό ταλέντο του για το οποίο άλλωστε ο Μίκης Θεοδωράκης του έχει αποδώσει τον χαρακτηρισμό «Νεότερος Ζορμπάς». Από τότε μέχρι σήμερα ο ερμηνευτής έχει παραμείνει σταθερός στις ποιοτικές μουσικές επιλογές, έχει συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες, στιχουργούς και ποιητές ενώ διαθέτει μια πλούσια προσωπική δισκογραφία.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ερμηνευτές της νέας γενιάς. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή ερμηνεύοντας εξαιρετικά τον ρόλο του Ερωτόκριτου στο ομώνυμο μιούζικαλ, έχω θητεύσει στο πλευρό καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Λεοντής, η Μαρία Φαραντούρη κ.α. ενώ στη νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει με την Λίνα Νικολακοπούλου θα συμπράξει με τον διάσημο Ιταλό συνθέτη Νικόλα Πιοβάνι.

Βασίλης ΛέκκαςσυναυλίαΤεχνόπολη Δήμου ΑθηναίωνΘοδωρής Βουτσικάκης