Μουσική|11.06.2019 11:05

Γεωργία Νταγάκη: Υπήρξα αφελής και ρομαντική στη δουλειά μου (pics)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Γεωργία Νταγάκη, χαρισματική ερμηνεύτρια και λυράρης, «παντρεύει» την κρητική παράδοση με το σήμερα, φέρνοντας κοντά διαφορετικούς κόσμους και γενιές. Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε την «Τίγρη», μία εμπνευσμένη διασκευή ενός από τα πιο θρυλικά κομμάτια που έγραψε ο Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνης) και ερμήνευσε πρώτος ο Ψαραντώνης, δίνοντάς μας μία «γεύση» από το επερχόμενο album της που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Panik Oxygen.

Η αντισυμβατική λυράρισσα, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, μιλά στο ethnos.gr, για τα επαγγελματικά της βήματα, αλλά και τα όσα κάνει όταν δεν παίζει λύρα και τραγουδάει.

Σας χαρακτηρίζουν «αντισυμβατική λυράρισσα». Πού έγκειται το διαφορετικό στοιχείο όταν μία γυναίκα, κρητικής καταγωγής, παίζει λύρα;

Για κάποιους φαντάζει «κόντρα» ρόλος. Για μένα και για τον τρόπο που έχω μεγαλώσει και γαλουχηθεί… o μόνος ρόλος! Το «αντισυμβατική», ωστόσο, υποψιάζομαι ότι είναι ένας χαρακτηρισμός που έγκειται στον τρόπο χρησιμοποίησης του οργάνου, σε ένα άλλου είδους ρεπερτόριο πέραν του αμιγώς κρητικού, αλλά ταυτόχρονα στην ένωση του ροκ-παραδοσιακού ήχου.

Πώς ισορροπείτε μέσα σας και επί σκηνής δύο διαφορετικούς κόσμους, αυτόν της παραδοσιακής μουσικής και εκείνον του πιο σύγχρονου ήχου;

Μου πήρε καιρό να ισορροπήσω ανάμεσα τους. Υπήρχε μέσα μου πάντα ο διχασμός στο που θα γείρει η ζυγαριά περισσότερο και στο πως θα ενώσω αυτούς τους δυο κόσμους, οι οποίοι αποτελούν κομμάτι του εαυτού μου. Μετά από πολλούς πειραματισμούς, συνεργασίες, πρόβες και live, αυτός ο διχασμός μεταμορφώθηκε σε πάντρεμα που, όχι απλά σταμάτησε να με διχάζει, αλλά εντέλει μ’ απελευθέρωσε.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από την Panik Oxygen, το νέο σας single, «Η Τίγρη», μία εμπνευσμένη διασκευή ενός από τα πιο θρυλικά κομμάτια που ερμήνευσε πρώτος ο Ψαραντώνης. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Είναι ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ και που χρόνια τώρα με συντροφεύει στις ζωντανές εμφανίσεις μου. Ο κόσμος μ’ ένα μαγικό τρόπο, ενώ το τραγούδι αυτό όπως και άλλες τέτοιου είδους διασκευές δεν αποτελούν προσωπικό ρεπερτόριο μου, περιμένει να το ακούσει στα live! Είναι νομίζω από 'κείνα τα τραγούδια που έχουν πάρει δικαιωματικά τη θέση τους μέσα στο πρόγραμμα μου και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του, τόσο για εμένα όσο και για τον κόσμο.

«Η Τίγρη» αποτελεί προπομπό του νέου σας δίσκου. Τι θα περιλαμβάνει αυτή η δουλειά;

Η νέα μου δουλειά, που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Panik Oxygen, θα περιλαμβάνει πολλές διασκευές, σε τραγούδια άλλων δημιουργών, αλλά και κάποια δικά μου, τα οποία παίζουμε με την μπάντα μου τα τελευταία χρόνια στα live. Όλα αυτά με έναν ενιαίο, ξεκάθαρο και φρέσκο ήχο που μας χαρακτηρίζει αλλά και που συνδυάζει πολλών ειδών διαφορετικά τραγούδια.

Ούσα γυναίκα που παίζει ένα ιδιαίτερο μουσικό όργανο, νιώθετε δικαιωμένη για την επιλογή σας;

Αν δεν ένιωθα ικανοποιημένη από την ίδια μου την επιλογή μου, απλά δε θα συνέχιζα.

Πιστεύετε πως η ελληνική παραδοσιακή μουσική μπορεί να έχει έρεισμα στο ευρύ κοινό, τη στιγμή που τις προτιμήσεις μονοπωλούν άλλου είδους ακούσματα;

Νιώθω πως παλιότερα την παραδοσιακή μουσική την παρουσίαζαν κάποιοι με έναν πολύ στεγανό και στερεοτυπικό τρόπο που απομάκρυνε τον κόσμο απ’ αυτή. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει και όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε αυτού του είδους τ’ ακούσματα.

Τι έχετε μάθει/ διδαχθεί από τις μέχρι σήμερα επιλογές και συνεργασίες σας;

Έχω μάθει πως κανείς πρέπει να στηρίζεται στα δικά του πόδια και πως για να καταφέρει να είναι δημιουργικός και παραγωγικός μέσα στο χρόνο χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πολύ προσπάθεια. Επιπλέον, ότι είναι σημαντικό να μοιράζεσαι και να γίνεσαι όσο μπορείς πιο δοτικός με τους ανθρώπους, αυτό είναι κάτι που προσωπικά μου δίνει πολύ μεγάλη ευχαρίστηση και ενέργεια να συνεχίζω.

Γεωργία Νταγάκη (Φωτογραφία: Yiannis Margetousakis Photography)

Τι κάνει η Γεωργία Νταγάκη, όταν δεν παίζει τη λύρα της και δεν τραγουδά;

Μου αρέσει πολύ η άθληση, το σινεμά, το θέατρο… Αναζητώ παρέες, τρόπους και διεξόδους να αφήνομαι στις στιγμές χωρίς να σκέφτομαι μόνο τη μουσική και γενικότερα τα επαγγελματικά μου σχέδια, που πιστέψτε με, για την δουλειά τη δική μας είναι δύσκολο να μην περιστρέφεται όλη σου η μέρα γύρω απ’ αυτήν.

«Έχω μια τίγρη μέσα μου, άγρια λιμασμένη / π’ όλο με περιμένει κι όλο την καρτερώ», αναφέρει ένας από τους στίχους του νέου σου single. Ποια «Τίγρη» κρύβει μέσα της η Γεωργία Νταγάκη;

Κρύβω την τίγρη που μου δίνει τη δύναμη και το σθένος να συνεχίζω, να αλλάζω, να ξεπερνάω τα όρια μου, ακόμη κι όταν ο ίδιος μου ο εαυτός παύει κάποιες φορές να ελπίζει.

Νιώσατε ποτέ ότι εμπιστευτήκατε τους λάθος ανθρώπους, όσον αφορά τα επαγγελματικά σας;

Αισθάνομαι ότι υπήρξα αφελής και αρκετά ρομαντική στη δουλειά μου, ιδίως όταν ξεκίνησα. Πίστευα ότι όταν κάποιος εκτιμά τη μουσική σου θα σου παρέχει και την ανάλογη υποστήριξη έτσι ώστε η δουλειά σου να βγει στο ευρύ κοινό, «να σε μάθει ο κόσμος» που έλεγαν συχνά οι παλιοί. Αργότερα, διαπίστωσα ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι…

Γεωργία Νταγάκη (Φωτογραφία: Yiannis Margetousakis Photography)

Όταν δεν σας αρέσει κάτι, συνήθως παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας ή αφήνεστε και όπου σας βγάλει;

Όταν δεν μου αρέσει κάτι εξ’ αρχής, δύσκολα θα αλλάξω γνώμη γι αυτό, οπότε δεν το ξεκινάω καν. Δεν είμαι άνθρωπος που δεν κάνει υποχωρήσεις ωστόσο, όπως σας είπα και πριν, η ζωή μου έχει μάθει να ακολουθώ και να ακούω περισσότερο το ένστικτο μου, την καρδιά μου άρα και τις τελικές αποφάσεις να τις παίρνω έτσι.

Πώς είναι για μια Κρητικιά να μεγαλώνει στην Αθήνα;

Είναι σαν ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο! (γέλια)

Σε ποια στιγμή της ζωής σας δεν θα κάνατε ξανά replay;

Σε καμία από τις άσχημες υποθέτω… Είμαι από τους ανθρώπους που αυτόματα σχεδόν μαγικά, ξεχνούν και δεν επαναφέρουν άσχημες μνήμες του παρελθόντος. Μάλλον το ασυνείδητο έχει δημιουργήσει  ένα μηχανισμό που σβήνει τα άσχημα, μηδενίζει και πάλι από την αρχή.

Και ποιο τραγούδι έχετε στο replay αυτές τις μέρες;

Αυτό το διάστημα και λόγω του ότι βρίσκομαι στο στούντιο τελειώνοντας το νέο μου τραγούδι, αναπόφευκτα ακούω… το νέο μου τραγούδι με τίτλο «Ο Χορός Μου». Είναι ένα ολόφρεσκο και άκρως καλοκαιρινό τραγούδι που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, σε στίχους του αγαπημένου μου Νίκου Μωραΐτη και σε μουσική του πρωτοεμφανιζόμενου στη δισκογραφία Θεσσαλονικιού, Χρήστου Νευρίδη. Είναι ένας μοντέρνος μπάλος που ξεσηκώνει! Ένα όμορφο ερωτικό «κάλεσμα» για να μας κάνει να αφεθούμε και να αγαπηθούμε λίγο περισσότερο αυτό το καλοκαίρι.

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον προετοιμαζόμαστε για την τελική έκδοση του δίσκου μου, για ένα το νέο τραγούδι που σας ανέφερα αλλά και για τις καλοκαιρινές μου συναυλίες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο μακρινό μέλλον δεν σχεδιάζουμε, απλά ευχόμαστε, όμορφες συναντήσεις και όμορφες στιγμές με ανθρώπους που μας αγαπούν και  αγαπάμε.

Γεωργία ΝταγάκηPanik Records