Μουσική|20.06.2019 18:39

Χρήστος Θηβαίος: Σέβομαι αυτούς που μ’ αγαπάνε και δεν μπαίνω στην πολιτική

Άγγελος Γεραιουδάκης

Μια από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις του χειμώνα, έρχεται το Σάββατο 22 Ιουνίου, στη Βίλα Ζωγράφου, σε μια συναυλία στα πλαίσια του «Music Now – μέρες μουσικής στην πόλη», που διοργανώνεται στο Δήμο Ζωγράφου, από το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.

Η παράσταση «Βόλτα στα Εξάρχεια» είναι μια βόλτα στους μύθους και στα τραγούδια που φέρνουν το άρωμα των Εξαρχείων, τη γειτονιά που αγαπά και κατοικεί ο Χρήστος Θηβαίος. Μαζί του οι ανατρεπτικοί String Demons, το ντουέτο αιρετικών εγχόρδων που ξεχώρισε με τις πρωτότυπες διασκευές του σε κλασικά τραγούδια. 

Τα Εξάρχεια είναι η γειτονιά που αγαπάει πολύ ο τραγουδοποιός και μένει για πολλά χρόνια με την οικογένειά του. Έτσι, λοιπόν, με αφορμή τη συγκεκριμένη παράσταση, ο Χρήστος Θηβαίος μιλά στο ethnos.gr για τη νέα γενιά μουσικών, την πολιτική, καθώς και τον εθισμό του στο αλκοόλ. 

Μετράτε περίπου τριάντα χρόνια στο τραγούδι. «Ξεφυλλίζοντας» τα χρόνια της μουσικής σας πορείας, τι πιστεύετε πως έχετε κερδίσει και τι έχετε χάσει;

Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά, όπως τραγουδούν οι αγαπημένοι μου Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Πιστεύω ότι έχω κερδίσει το πώς να ονειρεύομαι το αύριο και κάθε μέρα χάνω και ένα σκαλοπάτι εγωισμού.

«Βόλτα στα Εξάρχεια», ο τίτλος της επιτυχημένης παράστασης σας. Τι σημαίνουν τα Εξάρχεια για εσάς και πόσο σας διαμόρφωσαν;

Μεγάλωσα στα Εξάρχεια και αυτή η γειτονιά έγινε για μένα πραγματικά η πνευματική μου μεταπολίτευση. Ήτανε το έναυσμα και ο βατήρας για να συνεχίσω τις σπουδές της φιλοσοφίας στην Ιταλία και να γράψω τα τραγούδια τα οποία έγραψα και γνωρίζετε όλοι. Ζω ακόμα στα Εξάρχεια με την οικογένειά μου και αγαπώ πολύ αυτή τη γειτονιά. Είναι η πιο ζωηρή και η πιο πνευματώδης και γενέτειρα πολιτισμού σ’ αυτή την πόλη. Όπου κι αν έχω βρεθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο, θεωρώ ότι είναι το σπίτι μου, και χαίρομαι πολύ που την χαίρεται και η οικογένειά μου και περνάμε πάρα πολύ όμορφα.

Στην παράσταση συνεργάζεστε με τους «String Demons». Τι σας ώθησε σε αυτή τη συνεργασία; 

Το ταλέντο αυτών των νέων παιδιών, η εξαιρετική τους φύση ως άνθρωποι και καλλιτέχνες, η μοναδικότητά τους στον τρόπο που ερμηνεύουν τα όργανά τους και τα τραγούδια τους, και στον τρόπο και την καινούργια ματιά που μας δείχνουν, μέσα από τις διασκευές των σπουδαίων έργων που έχουν επιλέξει να παρουσιάζουν, με ένα πάθος και μια γνώση σπάνια για τις μέρες μας. Ο Κωνσταντίνος και η Λυδία, είναι συγκλονιστικοί καλλιτέχνες της νέας γενιάς και είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάζομαι μαζί τους.

Πώς βλέπετε τη νέα γενιά μουσικών σήμερα;

Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι μουσικοί και νέοι καλλιτέχνες, που πασχίζουν να γράψουν τα δικά τους πράγματα και να δημιουργήσουν, και προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο και τη δικιά τους αγωνία να μας εκφράσουν αυτόν τον τρόπο κι αυτήν την καινούργια αγωνία, η οποία σίγουρα είναι διαφορετική από τη δική μας. Κι επειδή δεν υπάρχει ταλεντόμετρο, σαφώς στις περισσότερες φορές είναι και καλύτερη από τη δικιά μας αγωνία, τον δικό μας τρόπο. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, είναι πάρα πολύ δύσκολες, αλλά νομίζω ότι ο καθένας θα βρει τον τρόπο του μέσα από την ιδιαιτερότητά του να τον εκφράσει.

Είστε από εκείνους που εκφράζουν δημόσια τη γνώμη τους για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα στη χώρα μας. Θα μπαίνατε ποτέ στα χωράφια της πολιτικής; 

Όχι γιατί τώρα μ’ αγαπάει όλη η Ελλάδα, ενώ αν μπω θα μ’ αγαπάει η μισή! (Γέλια). Σέβομαι αυτούς που μ’ αγαπάνε.

Πριν από λίγους μήνες, παταδεχτήκατε δημόσια πως βρίσκεστε σε απεξάρτηση από το αλκοόλ. Πώς αντιμετωπίσατε το πρόβλημά σας; Ήταν δύσκολο να το αποδεχτείτε;

Από την στιγμή που το συνειδητοποίησα, δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.

Χρήστος Θηβαίος (Φωτογραφία: NDP)

Πιστεύετε ότι έχουμε όλοι ένα καταστροφικό alter ego;

Έχουμε μόνο ένα καταστροφικό ego. Οτιδήποτε alter είναι υπέροχο!

Ποια αξία θεωρείτε αδιαπραγμάτευτη;

Την καθημερινή αισθητική του κάθε ανθρώπου, που υπαγορεύει σεβασμό και αξιοπρέπεια για τη ζωή του και τη ζωή των άλλων.

Χρήστος ΘηβαίοςΕξάρχεια