Μουσική|02.07.2019 16:40

Μάθηµα δηµοκρατίας από τον Yo-Yo Ma

Άντα Δαλιάκα

Το να µοιράζεσαι κουλτούρα, τέχνη, γνώσεις και λίγα λεπτά ακούσµατος ένα καλοκαιρινό αθηναϊκό βράδυ µιας σαραµπάντας από τις «Σουίτες για βιολοντσέλο» του Μπαχ θα µπορούσε να είναι η απτή απόδειξη µιας νέας πνοής ζωής στη φιλελεύθερη δηµοκρατία. Και αυτό δεν το λέµε εµείς, αλλά ένας κορυφαίος τσελίστας όπως ο Yo-Yo Ma.

Παίζοντας το τσέλο του το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία της Κυψέλης ενώπιον µεταναστών και λιλιπούτειων θεατών που χειροκροτούσαν µε ενθουσιασµό, ο Yo-Yo Ma έδειξε µε υποδειγµατική απλότητα πως η µουσική ενώνει τους ανθρώπους στην πιο τέλεια αρµονία. Μιλώντας στα αγγλικά από σκηνής, µε αναφορές στις αξίες της αθηναϊκής φιλοξενίας που δίδαξε ο Περικλής στον επιτάφιο λόγο του, έγινε δεκτός µε πολλά «µπράβο» από το ενθουσιώδες του κοινό.

Γνωστός για την απλότητα και την προσήνειά του, τη ζεστασιά που αποπνέει ως άνθρωπος και καλλιτέχνης, ο µεγαλύτερος ίσως εν ζωή τσελίστας στον κόσµο έστειλε νότες αισιοδοξίας και ανθρωπιστικών αξιών στους µετανάστες της πόλης, συνδέοντας τον λόγο του Περικλή µε τη συνεισφορά των βεδουίνων της Αφρικής στην κλασική µουσική.

Η παρουσία του Yo-Yo Ma στην Κυψέλη ήταν µέρος των Ηµερών Δράσεων των συναυλιών του Bach Project, της παγκόσµιας περιοδείας του που αποτελείται από 36 συναυλίες-σταθµούς, µεταξύ των οποίων και το Ηρώδειο την περασµένη Κυριακή. Σκοπός της Ηµέρας ∆ράσης που έχει ελεύθερη είσοδο και κοινωνικό όσο και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, είναι να καταστεί σαφής ο τρόπος µε τον οποίο η τέχνη όχι µόνο ενώνει τους ανθρώπους, αλλά αναδεικνύει και τις ιδιαίτερες αρετές τους. Έτσι το Pop Up Event στην πλατεία της Κυψέλης (Κανάρη) ήταν το πρώτο ραντεβού του µε το ντόπιο πολυεθνικό κοινό (ενώ στην ίδια εκδήλωση συµµετείχαν και οι καλλιτέχνες-κάτοικοι της περιοχής Idra Kayne, McYinka και Jerome Kaluta).

Ακολούθησε η sold out συναυλία του στο Ηρώδειο, η οποία είχε τη δική της ανθρωπογεωγραφία – πολλούς ξένους αλλά και Ελληνες που έσπευσαν να τον απολαύσουν να ερµηνεύει τις έξι -αφιερωµένες στις αξίες του ελληνικού πολιτισµούΣουίτες του Μπαχ για τσέλο.

Στο Ηρώδειο

Για όσους βρέθηκαν στο Ηρώδειο, η βραδιά ήταν µαγική. Ο Yo-Yo Ma είχε τα περίφηµα χαρτάκια του γραµµένα στα ελληνικά: µίλησε για την Ελλάδα που αγαπάει, για την ελευθερία, την ισότητα και τη δηµοκρατία, τις αξίες της σύγχρονης Ελλάδας και της αρχαιότητας, κάλεσε ένα πολυφωνικό ηπειρώτικο συγκρότηµα για να παίξουν µαζί στη σκηνή και επί 2,5 ώρες σαγήνευσε τους ακροατές του εισπράττοντας την απόλυτη συµµετοχή τους. Έφτασε να αναµετρηθεί ακόµη και µε ένα… τζιτζίκι που κάπου εκεί έξω στην απόλυτη ησυχία του Ηρωδείου αποτέλεσε γι’ αυτόν το ιδανικό ντουέτο – εκείνος µε το τσέλο του και εκείνο µε τον χαρακτηριστικό ρυθµό του. Εγκάρδιος και ευγενής, είχε για άλλη µία φορά κάτι για όλους: το άγγιγµα που ενώνει τον κόσµο.

συναυλίαΗρώδειο