Μουσική|15.07.2019 19:34

Toquel στο Εθνος: «Απευθύνομαι σε εκείνους που η ζωή τούς ζόρισε»

Αναστασία Κουκά

«Από μικρό παιδί είχα όνειρα
Που μετά τη μουσική μου πήραν όνομα
Ρούχα σκισμένα, τα παπούτσια μου είναι βρώμικα
Τ' ακουστικά στα αυτιά μου, πάντα μ' αίματα στα γόνατα
Κανένας δε με γνώριζε, πολλοί ήτανε κοντά μου
Η μόνη ελπίδα ήταν ο 50 που έπαιζε στ' ακουστικά μου»…

Οι παραπάνω αυτοβιογραφικοί στίχοι ανήκουν στο δημοφιλές κομμάτι «Σαίτες» του Toquel o οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες της σύγχρονης ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Ο αλβανικής καταγωγής Klaudjo Dhespo, όπως είναι το αληθινό του όνομα, έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στη ζωή του παρότι είναι μόλις 25 ετών. Αλβανικής καταγωγής, μετανάστευσε με τους γονείς του και τα δύο αδέλφια του στο Ηράκλειο της Κρήτης όταν εκείνος δεν είχε κλείσει καλά – καλά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Οι συνθήκες στις οποίες πέρασε τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολες, σκληρές. Η οικογένεια βρίσκει καταφύγιο σε ένα ερειπωμένο κτίριο, η μητέρα δουλεύει σκληρά για να ταΐσει τα παιδιά της ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο πατέρας τους εγκαταλείπει. Τα χτυπήματα συνεχίζονται…Η μητέρα αρρωσταίνει και δεν μπορεί πια να εργαστεί. Ο δρόμος και η παρανομία αποτελεί για τον Toquel όχι επιλογή αλλά μονόδρομο.

Κι όμως η μουσική και πιο συγκεκριμένα το χιπ χοπ, που ήταν η μεγάλη του αγάπη από πολύ νωρίς, κατάφεραν να τον οδηγήσουν από το σκοτάδι στο φως. Στην αρχή ήρθε ένα διαφημιστικό, έπειτα κάποια κομμάτια που ξεχώρισαν και μετά το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο. Σήμερα ο Toquel αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους εκπροσώπους της νέας γενιάς της ελληνικής χιπ χοπ, και έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «777», που κυκλοφόρησε τον Μάιο σαρώνει στο you tube έχοντας αγγίξει τα 26 εκατομμύρια προβολές αλλά και στο Sportify με 5 εκατομμύρια streams!

- Πότε άρχισες να ασχολείσαι με τη μουσική και ποια ήταν τα ακούσματά σου;   

Ξεκίνησα ακούγοντας σχεδόν όλα τα σχήματα και τους καλλιτέχνες όπως οι Rakim, Mobb Deep, Bone thugz n Harmony, Notorious Big, Tupac, Big L, Audio Two etc αλλά κυρίως στο mp3 player μου υπήρχαν ο Eminem, 50 Cent, Dr. Dre, Snoop Dogg, X-zibit. Περίπου το 06' ή 07' αν θυμάμαι καλά. 

-Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο παιδί, που παλεύει από μικρό μόνο του να επιβιώσει, να καταφέρει να ξεχωρίσει στον μουσικό χώρο;

Θεωρώ ότι είναι ανάλογα την περίσταση. Κάποιοι μπήκαν εύκολα στο παιχνίδι και έφυγαν γρήγορα κι άλλοι ακόμα προσπαθούν να μπουν ανεξάρτητα από το πόσο ταλέντο έχουν και το πόσο σκληρά δουλεύουν. Αν με ρωτάτε προσωπικά -όπως είπε κι ένας παλιός φίλος- για μένα ήταν αναρρίχηση. Αν μπορώ πάντως να δώσω μια συμβουλή αυτή θα ήταν η εξής: «Αν καίει η ψυχή σου, αν το θέλεις παθιασμένα και νιώθεις ευχαρίστηση και χαρά μέσα στο στούντιο τότε τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα κι αυτό δεν ισχύει μόνο στον χώρο της μουσικής».

-Η Ελλάδα ήταν φιλόξενη πατρίδα για σένα ή υπήρξαν άνθρωποι και συμπεριφορές που σε έκαναν να νιώθεις ξένος;

Η Ελλάδα είναι μια αρκετά φιλόξενη χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν άσχημες συμπεριφορές απέναντί μου. Μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα αισθάνομαι ακόμα ξένος κάποιες φορές. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν τους αρέσει το ότι είμαι Αλβανός, το βλέπω στα μάτια τους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που αγκάλιασαν εμένα και τις προσπάθείες μου και με στηρίζουν τα τελευταία 10 χρόνια και σε αυτούς χρωστώ ευγνωμοσύνη.

-Στα κομμάτια σου εκφράζεις προσωπικά σου βιώματα και συναισθήματα;

Βασίζω κυρίως την δημιουργικότητά μου στο συναίσθημα, ξεκινώντας από τις νότες που πατάω στο midi και τελειώνω γράφοντας τους στίχους. Όλα σχεδόν πάντα με βάση την διάθεση μου.  

 -Τι ονειρευόσουν όταν ήσουν παιδί και ποιες είναι σήμερα οι φιλοδοξίες σου;   

Για να είμαι ειλικρινής πάντα αυτό ήθελα να κάνω. Μικρός με φανταζόμουν στην Αμερική, κάπου στο Λος Άντζελες, να κάνω αγγλόφωνο ραπ. Θέλω να συνεχίσω να κάνω πράγματα που μου δίνουν χαρά, ένα από αυτά είναι και η μουσική. Αυτήν την περίοδο έχω αφοσιωθεί και σε άλλα πράγματα με πιο γερά θεμέλια και πιο μακροπρόθεσμη διάρκεια. 

-Σε ποιους απευθύνονται τα κομμάτια σου και γιατί πιστεύεις ότι έχεις επιτυχία κυρίως στους εφήβους; 

Αρχικά απευθύνομαι σε εκείνους που η ζωή τούς ζόρισε και δεν ήρθε με ένα κουτί σοκολατάκια και λουλούδια στο ραντεβού…Έπειτα υπάρχουν κι εκείνοι που βρήκαν τον εαυτό τους σε διάφορα κομμάτια που έχω γράψει κατά καιρούς. Έχω όμως την εντύπωση ότι πέρα απ' τη μουσική μου αρκετός κόσμος έχει ταυτιστεί με την πορεία μου, θαυμάζουν δηλαδή το γεγονός ότι ενώ ξεκίνησα από πολύ χαμηλά, τελικά τα κατάφερα και βρέθηκα εδώ που είμαι σήμερα. Πιστεύω ότι είμαι ένα θετικό παράδειγμα που πρέπει να κοιτάξουν κάποιοι και να καταλάβουν ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο, ότι όπου κι αν βρίσκεσαι ό,τι κι αν έχεις, πάντα υπάρχει τρόπος. Αυτό που πρέπει να βρεις είναι η δύναμη μέσα σου, κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει όσο εσύ, εσύ είσαι ο Θεός σου. 

-Πώς σού φαίνεται η ελληνική ραπ σκηνή σήμερα; Γίνονται καλές δουλειές;        

Υπάρχουν αξιόλογοι ραπ καλλιτέχνες στην Ελλάδα και βγαίνει ωραία μουσική, υπάρχει όμως και ένας μεγάλος δρόμος μπροστά που για να μπορέσουμε να τον διασχίσουμε με επιτυχία θα πρέπει να ξεχάσουμε τους τίτλους και να αφήσουμε στο σπίτι της ζήλειες Δυστυχώς κάποιοι από εμάς έχουν φύγει από τις ράγες, ευτυχώς όχι όλοι. 

ράπερΑλβανόςσυνέντευξηχιπ χοπ