Μουσική|22.07.2019 14:44

Ειρήνη Σκυλακάκη: Η πολιτική ιδιότητα του πατέρα μου δεν με επηρέασε (vids)

Άγγελος Γεραιουδάκης

H Ειρήνη Σκυλακάκη επιστρέφει την Πέμπτη 25 Ιουλίου στο roof stage του Gazarte με την μπάντα της για να παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία της, νέες συνθέσεις που θα ακουστούν για πρώτη φορά, αλλά και διασκευές τραγουδιών που τη συγκινούν διαχρονικά. 

Μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη στιγμή για την Ειρήνη, καθώς θα έχει την τιμή και τη χαρά να έχει special guest τον Παύλο Παυλίδη, έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της ελληνόφωνης ροκ σκηνής και έναν καλλιτέχνη που θαυμάζει βαθιά. Δύο διαφορετικές γενιές, δύο καλλιτέχνες με πάθος και συναίσθημα, μία συναυλία που προέκυψε αυθόρμητα κάτω από τα αστέρια του αττικού ουρανού. 

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Gazarte, λοιπόν, η Ειρήνη Σκυλακάκη μιλάει στο ethnos.gr για τη μουσική, για τον πατέρα της, καθώς και για τη ζωή της στο Λονδίνο. 

Τι είναι αυτό που μπορεί να ωθήσει ένα νέο κορίτσι να ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής;

Για εμένα ήταν μια απόφαση την οποία πήρα σταδιακά. Πάντα έβρισκα τη μεγαλύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης γράφοντας τραγούδια, αλλά θυμάμαι μια συγκεκριμένη στιγμή πριν από δύο χρόνια που ενώ εργαζόμουν σε μία εταιρεία στο Λονδίνο ένιωσα ότι για να ακολουθήσω τον δρόμο της μουσικής θα έπρεπε να δώσω όλη μου την ενέργεια και τον χρόνο προς αυτήν την κατεύθυνση. Την ίδια ημέρα παραιτήθηκα από τη δουλειά μου. Ήταν μια δύσκολη και σημαντική στιγμή για εμένα.

Σε λίγες ημέρες θα μας δώσετε την ευκαιρία να σας απολαύσουμε στο «Gazarte». Τι να περιμένουμε από εσάς;

Ανυπομονώ πολύ για αυτήν τη βραδιά. Θα σας παίξουμε τραγούδια από τους τρεις δίσκους που έχω κυκλοφορήσει και κάποια νέα τραγούδια. Θα έχω τη μεγάλη χαρά να μοιραστώ την σκηνή με έναν από τους εμβληματικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς, τον Παύλο Παυλίδη και θα τραγουδήσουμε μαζί κάποια κομμάτια. Την συναυλία θα ανοίξει ο πολλά υποσχόμενος Pelion Rivers.

Τι νιώθετε κάθε φορά που ανεβαίνετε στη σκηνή;

Συνήθως νιώθω τεράστια αγωνία, η οποία, όμως, εξαφανίζεται τα πρώτα δευτερόλεπτα που ξεκινάω να παίζω και αντικαθίσταται από ένα μοναδικό συναίσθημα ανακούφισης και ισορροπίας. Μετά από λίγο, απλά δεν θέλω να τελειώσει η συναυλία και νιώθω μια μελαγχολία, όταν φτάνουμε στα τελευταία τραγούδια.

Το γεγονός ότι είστε κόρη ενός γνωστού πολιτικού πόσο και με ποιον τρόπο επηρέασε την διαδρομή σας;

Δεν νομίζω ότι η πολιτική ιδιότητα του πατέρα μου επηρέασε τη διαδρομή μου, αλλά σίγουρα η σχέση μου με τον πατέρα μου και η στήριξή του σε όλα μου τα βήματα μου έχουν δώσει πολύ μεγάλη δύναμη.

Η δική σας σχέση με την πολιτική ποια είναι; 

Η πολιτική μάς αφορά όλους και σίγουρα μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι όπου η πολιτική συζητιέται καθημερινά και πολλές φορές σε υψηλούς τόνους, νιώθω μια έντονη σύνδεση με τα πολιτικά θέματα. Πιστεύω, όμως, ότι για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική πρέπει να έχει ή να αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία. Το ότι κάποιος μπορεί να είναι σοβαρός επιστήμονας ή εξαιρετικός ηθοποιός δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα μπορούσε να είναι και ικανός πολιτικός. Ίσως σε ειδικές περιπτώσεις να μπορεί να ισχύσει και αυτό αλλά σίγουρα δεν είναι ο κανόνας. Όπως σε όλες τις τέχνες νομίζω, έτσι και στην πολιτική παίρνει πολύ χρόνο και αφοσίωση για να γίνεις καλός σε αυτό που κάνεις κι εγώ τον χρόνο μου τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον θέλω να τον αφιερώσω στη μουσική.

Πώς αντέδρασαν οι γονείς σας όταν τους ανακοινώσατε πως θέλατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι;

Τα πρώτα χρόνια ενασχόλησής μου με τη μουσική δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα. Αλλά όταν το πήρα απόφαση ότι η ζωή μου θα ήταν πια ταυτισμένη με τη μουσική, σε πρώτη φάση δεν το είπα σε κανέναν. Ήθελα να μη με επηρεάσει καμία άλλη φωνή και να δώσω στον εαυτό μου τον χρόνο να το σκεφτώ απερίσπαστα. Όταν, λοιπόν, το συζήτησα με τους γονείς μου, είχε ωριμάσει πολύ η σκέψη μου γύρω από αυτό το θέμα και οι γονείς μου αντέδρασαν σαν να γνώριζαν και οι ίδιοι ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα συνέβαινε. Μετά τη συναυλία μου στην Αγγλικανική Εκκλησία στα «Church Sessions» του Pepper πριν από δύο χρόνια ήταν και οι δύο συγκινημένοι και μου είπαν ότι καταλαβαίνουν απόλυτα την απόφασή μου. Για εμένα είχε πολύ μεγάλη αξία ότι μου το είπαν εκείνη την ημέρα και όχι νωρίτερα.

Τον τελευταίο καιρό έχετε επιλέξει να ζείτε στο Λονδίνο. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να πάρετε αυτήν την απόφαση;

Το Λονδίνο είναι μια δύσκολη πόλη και η μουσική σκηνή του είναι τεράστια και τρομερά ανταγωνιστική. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά και νιώθω ότι πρέπει να κάνω τεράστια άλματα για να καταφέρω να ξεχωρίσω εκεί. Είναι μια τεράστια πρόκληση που απαιτεί πολλή δουλειά και προσήλωση και σίγουρα τύχη. Είναι λίγο σαν τεστ αντοχής και εμένα αυτό το περιβάλλον με ελκύει φοβερά.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψετε μόνιμα στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω. Αλλά ιδανικά θα ήθελα να ζω έξι μήνες στην Ελλάδα και έξι μήνες στην Αγγλία.

Πώς θα περιγράφατε την Ειρήνη Σκυλακάκη σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει;

Θα με περιέγραφα ως μία δυνατή γυναίκα, με αγάπη για τη μουσική και τους ανθρώπους.

Τι δεν θα συγχωρούσατε ποτέ σε κάποιον;

Με προβληματίζουν πολλά πράγματα, τον τελευταίο καιρό μου γίνεται όλο και πιο αισθητή η απουσία του γυναικείου φύλου στη μουσική παραγωγή. Και γενικότερα η αναλογία ανδρών και γυναικών μουσικών. Με προβληματίζουν γενικότερα τα «gender politics» και βλέπω μεγάλη διαφορά στο πόσο έχει προχωρήσει αυτή η συζήτηση στο Λονδίνο σε σχέση με εδώ. Δεν συγχωρώ τους ανθρώπους που μειώνουν τους άλλους επειδή είναι διαφορετικοί από τους ίδιους.

Πώς προβλέπεται το καλοκαίρι σας και οι επόμενοι μήνες; Έχετε κάτι νέο στα σκαριά;

Θα είμαι εδώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου και σκοπεύω να παίξω live όσο μπορώ. Ετοιμάζω μια συνεργασία με τον Danton Supple που θα λέγεται «HYΔRA» και τον τέταρτό μου δίσκο με τον Κολομβιανό παραγωγό Andres Mesa. Τον Οκτώβριο θα πάω για μερικές εβδομάδες στη Στοκχόλμη για να γράψω μουσική για άλλους μουσικούς με Σουηδούς παραγωγούς. Θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα και ανυπομονώ.

Λίγα λόγια για την Ειρήνη:

Η Ειρήνη Σκυλακάκη πριν αποφασίσει να αφοσιωθεί στη μουσική της καριέρα, ολοκλήρωσε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου SOAS στο Λονδίνο. Κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο «Wrong Direction» το 2012 σε ηλικία 22 ετών και το τραγούδι «In the Light» ήταν η επίσημη επιλογή του Cosmote Jumping Fish για το φθινόπωρο του 2012, ενώ συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Αν». 

Το 2014, κυκλοφόρησε το δεύτερο δίσκος της «Before Dawn» και το 2015 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, ακολούθησε η ηχογράφηση του τρίτου δίσκου «Matterless», σε παραγωγή Danton Supple (Coldplay, U2, Morrissey, Suede), ο οποίος κυκλοφόρησε το 2018. Η Ειρήνη έχει εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα, όπως το Release Festival, το En Lefko Festival, Rockwave, ΚΠΙΣΝ, δίπλα σε καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας όπως οι Macy Gray, Jessie Ware, Beirut, Daughter, Cass McCombs, Toploader, Archive, ενώ είναι η νεότερη καλλιτέχνιδα που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παράλληλα, στο Λονδίνο έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα πιο «cool» venues για νέους καλλιτέχνες, όπως είναι το «Old Blue Last», το «The Camden Assembly» και το «Hoxton Square Bar & Kitchen».

GazarteΕιρήνη Σκυλακάκη