Μουσική|06.09.2019 14:47

Καίτη Γαρμπή: Η διαφωνία με τον Φοίβο και οι ιστορίες πίσω από τις επιτυχίες της (vids)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ήταν το 1988, όταν η Καίτη Γαρμπή πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα του στούντιο μόνη της, χωρίς την αδελφή της, Λιάνα, με την οποία είχε κάνει το ντεμπούτο της στη μουσική. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, στο «Στο Σαιν Τροπέ», της έδωσε το εισιτήριο για να υπογράψει το συμβόλαιο με τη CBS Records (μετέπειτα Sony Music) και το πρώτο της προσωπικό δίσκο «Πρόβα», που κυκλοφόρησε το 1989.

Έκτοτε η Καίτη Γαρμπή έγινε για πολλούς η αγαπημένη τους Καιτούλα και μετρά χρυσά, πλατινένια και πολυπλατινένια albums, δεκάδες διαχρονικά hits, πάνω από 1.500.000 πωλήσεις δίσκων και εκατοντάδες sold out εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και δεκάδες βραβεία, ενώ είναι η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έχει κάνει τα περισσότερα ντουέτα με συναδέλφους της.

Καίτη Γαρμπή (Copytight: Papadakis Press)

Από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με επιτυχημένα ονόματα του χώρου, όπως τον Κώστα Τουρνά και τον Στέφανο Κορκολή. Το 1993 αποτέλεσε χρονιά - ορόσημο για την καριέρα της, καθώς η ίδια έφερε στο φως το ταλέντο του Φοίβου, με τη συνεργασία τους να μας χαρίζει μεγάλες επιτυχίες έως και σήμερα. «Πες το μ’ ένα φιλί», «Χαμένα», «Θα μελαγχολήσω», «Βιάστηκα», «Ατόφιο χρυσάφι», «Ναι, υπάρχω εγώ», «Ευαισθησίες», «Ιεροσυλία», «Τρυφερότητα», «Ασυμφωνία χαρακτήρων», «Του φεγγαριού αναπνοές», «Επιτέλους», «Μην με συγκρίνεις», «Πρόβα», «Το λάθος μου», «Αρχίζω πόλεμο», «Εσένα μόνο», «Δώρο Θεού», «Το κάτι», «Περασμένα ξεχασμένα», «Ανεμοδαρμένα ύψη» και «Καινούργια εγώ», είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια της, που τις έχουν γράψει τόσο ο Φοίβος όσο κι άλλοι καταξιωμένοι δημιουργοί, όπως οι Κώστας Τουρνάς, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Αντύπας και Δημήτρης Κοντόπουλος.

Καίτη Γαρμπή (Copytight: NDP)

Φέτος, η «ντίβα της καρδιάς μας» γιορτάζει τα 30 χρόνια της στη δισκογραφία με μία σειρά από εκπλήξεις. Η πρώτη είναι το reunion της με τον Φοίβο, το οποίο ξεκίνησε με το «Ήλιος δε βγαίνει αν δεν πεις καλημέρα». Τις προσεχείς ημέρες θα κυκλοφορήσει το δεύτερο single τους, μία δυναμική ρούμπα με τίτλο «Κορμιά χαμένα». Τα νέα τραγούδια θα περιλαμβάνονται στον επερχόμενο δίσκο της Καίτης που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Panik Platinum, στο οποίο θα υπάρχουν και κάποιες από τις παλιότερες επιτυχίες της σε ντουέτα - έκπληξη.

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, η καταξιωμένη ερμηνεύτρια θα δώσει μία επετειακή συναυλία στο Κατράκειο θέατρο, στην οποία θα μας ταξιδέψει στην πολυετή καριέρα της. Στο stage θα ανέβουν και φίλοι της καλλιτέχνες, με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά καιρούς και, συγκεκριμένα, οι (αλφαβητικά): Γιώργος Παπαδόπουλος, Αντώνης Ρέμος, Γιώργος Σαμπάνης, Διονύσης Σχοινάς, Κώστας Τουρνάς και Ελένη Φουρέιρα.

Η Καίτη Γαρμπή αφηγείται στο ethnos.gr τις ιστορίες πίσω από τραγούδια που θα απολαύσουμε τη «λαμπερή» βραδιά!

ΠΡΟΒΑ (δίσκος «Πρόβα», 1989)

«Ακόμα θυμάμαι το άγχος, αλλά και τη λαχτάρα, που είχα, μπαίνοντας στο studio να ηχογράφησω τραγούδια για τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο! Το ίντρο του τραγουδιού με τα «μαγικά» χέρια του Στέφανου Κορκολή στα keyboards ακόμα και σήμερα με ανατριχιάζει! Αυτό ήταν και το πρώτο μου solo τραγούδι που άκουσα στο ραδιόφωνο! Ήταν ένα βράδυ στο καμαρίνι όταν εμφανιζόμουν στο «Ζυγό» κοντά στον Χάρρυ Κλυνν και το άκουσα από την εκπομπή της Μαρίας Τουρνά, μαζί με την Ελπίδα, που μοιραζόμασταν το ίδιο καμαρίνι. Ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής μου!».

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ (τριπλά πλατινένιος δίσκος «Αρχίζω Πόλεμο», 1996) 

«Το original τραγούδι, το «Wana Wana Amel Eh», το έφερε στην Ελλάδα ο τότε παραγωγός μου, ο Γιάννης Δουλάμης, σε πειρατική κασέτα, ύστερα από ένα ταξίδι του στην Ιορδανία, χωρίς να γνωρίζουμε τους συντελεστές ώστε να πάρουμε τη σχετική άδεια. Τότε δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα, οπότε, με τον Γιάννη Δόξα, που έγραψε τους ελληνικούς στίχους, αποφασίσαμε να το βγάλουμε και να περιμένουμε να... εμφανιστεί ο δημιουργός! Υστερα από καιρό, ο υπεύθυνος εμφανίστηκε και τακτοποιήσαμε αμέσως τα της άδειας – μάλιστα, κάποια δημοσιεύματα που είχαν βγει πριν από καιρό περί διαμάχης για το τραγούδι ήταν αναληθή».

ΕΣΕΝΑ ΜΟΝΟ (πλατινένιος δίσκος «Έμμονες Ιδέες», 2003) 

«Αν και πολλοί, όπως αρχικά κι εγώ, θεωρούν ότι το τραγούδι είναι ερωτικό, ο Νίκος Γρίτσης το έγραψε για τη μητέρα του που τότε είχε χάσει. Όταν μου το είπε στο στούντιο ήταν τόση η συναισθηματική μου φόρτιση, που τραγούδησα κλαίγοντας, μόνο μια φορά και δεν το ξαναείπα! Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, που έγραψε τη μουσική, κράτησε το demo κι αυτό κυκλοφόρησε».

ΤΟ ΚΑΤΙ (τετραπλά πλατινένιος δίσκος «Το Κάτι», 2000)

«Για το τραγούδι αυτό διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με τον Φοίβο για τον στίχο «ξέρεις, ως προς το μέγεθος» και αρνήθηκα να το πω. Την ώρα της ηχογράφησης στο στούντιο, έπειτα από δεκάδες φορές που έγραφα το κομμάτι και πάντα άφηνα κενό στο συγκεκριμένο σημείο, σε μια στιγμή το είπα ψιθυριστά κι ο Φοίβος το κράτησε! Τσακωθήκαμε, δεν μιλούσαμε για μέρες και κάποια στιγμή πήγαμε με τον Διονύση από το στούντιο να «διαπραγματευτούμε», όπως φαντάστηκα και καταλήξαμε σε φιλιά κι αγκαλιές! Και... έμεινε στην ιστορία «Το Κάτι» μ’ αυτά τα λόγια».

ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ (πλατινένιος δίσκος «Δώρο Θεού», 1999)

«Ενα από τα τραγούδια μου έχουν ιδιαίτερη σημασία για μένα, καθώς το ηχογράφησα και κυκλοφόρησε την περίοδο που ήμουν έγκυος στον γιο μου, Δημήτρη. Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Θεοφάνους. Μέχρι τώρα ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως το τραγούδι γράφτηκε για το παιδί, αλλά η αλήθεια είναι πως η στιχουργός του, η Γιούλα Γεωργίου, εμπνεύστηκε από πραγματικό γεγονός! Ήταν 4 Μαΐου του 1998 και με τον Διονύση γιορτάζαμε την πρώτη μας επέτειο. Άνοιξα την πόρτα του σπιτιού μας και το πάτωμα σε όλα τα δωμάτια ήταν καλυμμένο με κίτρινα τριαντάφυλλα, που είναι τα αγαπημένα μας! Επίσης, πρόσφατα ένας follower μου στο Instagram το επέλεξε για να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του και χάρηκα πολύ με το όμορφο βίντεό του!».

ΑΤΟΦΙΟ ΧΡΥΣΑΦΙ (διπλά πλατινένιος δίσκος «Ατόφιο Χρυσάφι», 1994)

«Αυτό το τραγούδι, που έγραψε ο Φοίβος, έχει ένα από τα πιο πρωτότυπα video clips που έχω κυκλοφορήσει! Σε μια εποχή όπου το body painting δεν ήταν διαδεδομένο στην Ελλάδα, βάφτηκα χρυσή από την κορυφή μέχρι τα νύχια – ούτε που θυμάμαι πόσες ώρες μάς πήρε αυτή η διαδικασία! Το video θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο πρωτότυπα των ‘90s. Μάλιστα, όπως με πληροφόρησαν fans μου, που ξέρουν πολύ καλύτερα από μένα πράγματα για την καριέρα μου, είμαι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που έκανε body painting σε clip της. Άσε, δε, που κάποια χρόνια μετά με μιμήθηκε ακόμα και η Shakira (γέλια)!».

ΘΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΗΣΩ (τριπλά πλατινένιος δίσκος «Αρχίζω Πόλεμο», 1996)

«Αυτό το τραγούδι μπορεί να μην έχει κάποια ιστορία πίσω του, αλλά το αναφέρω, καθώς ήταν το πρώτο σε ολόκληρη την ελληνική δισκογραφία που έχει δύο ρεφρέν! Ήταν μία καινοτομία που έκανε ο Φοίβος και έκτοτε, εδώ και 23 χρόνια, το διπλό ρεφρέν έχει καθιερωθεί και χρησιμοποιείται σε κομμάτια όλων των ειδών».


INFO

30 χρόνια Καίτη Γαρμπή – Let’s Celebrate With Friends 
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, Κατράκειο θέατρο Νίκαιας 
Ώρα έναρξης: 21:00 - Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 
Γενική είσοδος: 15€ / Μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι): 13€ 
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, δημαρχείο Νίκαιας 
Εισιτήρια θα υπάρχουν στα ταμεία του θεάτρου την ημέρα της συναυλίας

T
Καίτη ΓαρμπήPanik Records