Μουσική|09.09.2019 23:00

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Αναζητώντας μία ευκαιρία για τον παράδεισο (vids)

Newsroom

Η είδηση του θανάτου του αιφνιδίασε. Αίσθημα απώλειας και συγκίνησης. Συναισθήματα που είναι δύσκολο να περιγραφούν στο μυαλό χιλιάδων κόσμου που αγάπησαν και τραγούδησαν τους στίχους και τις μελωδίες του. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οποίος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στο εξοχικό του στον Πτελεό Μαγνησίας, έξω από τον Βόλο, έφυγε τα ξημερώματα της Δευτέρας (9/9) στον ύπνο του, προδομένος από την πηγή της έμπνευσής του, την καρδιά του.    

«Τέσσερις ώρα τα χαράματα ακούσαμε την κόρη του, που φώναζε βοήθεια», αναφέρει μάρτυρας στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN. O σπουδαίος καλλιτέχνης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Ο τραγουδοποιός είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε επέμβαση bypass.

Στον Αλμυρό, όμως, δεν υπήρχε ασθενοφόρο. «Για άλλη μια φορά, το βράδυ τής Κυριακής, το Κέντρο Υγείας Αλμυρού δεν είχε βάρδια. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για επείγον περιστατικό από την περιοχή Πτελεός Μαγνησίας στις 04:27 το πρωί. Αμέσως, κινητή ιατρική μονάδα ξεκίνησε από τον Βόλο, η απόσταση είναι 70 χλμ., με μεγάλο μέρος της διαδρομής να είναι επαρχιακός δρόμος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Όταν έφτασε στο σημείο, 45 λεπτά περίπου μετά, ήταν ήδη αργά. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν από τους διασώστες και τον ιατρό του ΕΚΑΒ, δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο ΚΥ Αλμυρού, θα έφτανε στο περιστατικό σε πολύ λιγότερο χρόνο και θα υπήρχαν ελπίδες για την ζωή του ασθενούς».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι υπάρχουν τρία ασθενοφόρα στη βάρδια στο ΕΚΑΒ Βόλου, τα οποία δεν προλαβαίνουν να καλύψουν και τις ανάγκες των ορεινών περιοχών, καθώς οι αποστάσεις είναι δυσπρόσιτες και μεγάλες. Όταν τα κέντρα υγείας δεν διαθέτουν ασθενοφόρα και απευθύνονται στο ΕΚΑΒ Βόλου, οι διακομιδές καθυστερούν έως και 4 ώρες.

«Στις 6:25 π.μ. προσεκομίσθει ήδη νεκρός στο νοσοκομείο. Μάλιστα, πιθανολογούμε πως είχε συμβεί αρκετά νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του ξημερώματος», αποκαλύπτει ο Παύλος Μαλινδρέτος, ο οποίος είναι Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου.  

Το βράδυ της Κυριακής (8/9), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας βρέθηκε μαζί με φίλους του σε ταβέρνα στο Πηγάδι Πτελεού, δίπλα στη θάλασσα και εκεί μετείχε σε συζήτηση για διάφορα θέματα. Νωρίτερα, είχε περάσει για να δει όλους τους γνωστούς του στη περιοχή, λες και ήθελε να τους πει το τελευταίο αντίο. 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μαχαιρίτσας ήταν ευδιάθετος και ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι συντοπίτες του. Παράλληλα, τους είπε πως μετά το Ηρώδειο θα ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη όπου επίσης μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου θα τραγουδούσαν στην 84η ΔΕΘ.

Το πρωινό της Πέμπτης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, μία μέρα νωρίτερα πριν τη μεγάλη του συναυλία στον Βόλο, μίλησε ευδιάθετος σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Στην τελευταία του συνέντευξη, τα είπε όλα σε δύο φράσεις: «Η φλόγα κρατιέται ζωντανή, αν δεν κρατηθεί ζωντανή η φλόγα τελειώσαμε όλοι! Ένα ψέμα ζούμε συνέχεια, μονίμως, δεν ξέρεις ποια είναι η αλήθεια και ποια είναι η μπλόφα είναι τρελό...»  

Στον Βόλο, το βράδυ της Παρασκευής, ήταν η στερνή, όπως αποδείχθηκε, συνάντηση του με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, με τη σκηνή και με το κοινό, που για ακόμη μια φορά τους αποθέωσε. Ο συνεργάτης του επί σκηνής, τον αποχαιρέτησε με στίχους: «Ψέματα, ψέματα, πες μου πως ειναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, ένα όνειρο. Ψέματα, ψέματα, πες μου πως ειναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, εγώ χωρίς εσένα...» 

T

Η κηδεία και το μήνυμα της οικογένειας 

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη (11/9) στις 15:30 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί». 

«Η οικογένεια του λατρεμένου και χιλιοτραγουδισμένου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ανακοινώνει με οδύνη την απώλειά του. Οι εκδηλώσεις αγάπης και συμπαράστασης μας συγκινούν. Ο ίδιος θα επιθυμούσε διακριτικότητα και απλότητα».

 

Το συγκλονιστικό «αντίο» των Ελλήνων καλλιτεχνών στον Μαχαιρίτσα 

Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης αναγνωρίζεται και η μια επιτυχία αρχίζει να διαδέχεται την άλλη. Όπως και οι συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας. Με καλλιτέχνες που δηλώνουν συντετριμμένοι από την είδηση του θανάτου του.

«Ήταν πολύ ξαφνικό αυτό. Αποδεκατιζόμαστε. Δηλαδή αυτά τα χρόνια έχουν φύγει πολλοί από το είδος αυτό. Μέσα στη στεναχώρια μας Καλό Παράδεισο του εύχομαι», δήλωσε συγκινημένος ο Λάκης Παπαδόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.  «Τι να πω; Είμαι σοκαρισμένος! Μεγάλη απώλεια γιατί δεν ήμασταν απλά συνεργάτες. Ήμασταν και φίλοι τόσα χρόνια. Είχαμε ζήσει πράγματα. Έχω να θυμάμαι πολλά. Κρίμα. Ήταν νεότατος και σημαντικός άνθρωπος», είπε ο Δημήτρης Σταρόβας. 

«Έφυγε ένας άνθρωπος, ο οποίος ήταν η αφορμή να συνυπάρχουμε όλοι μας, ακούγοντας τα τραγούδια του. Ένας άνθρωπος που συνέβαλε στην αρμονία της καθημερινότητας με τη στάση του, με τη σεμνότητά του και το χαμόγελό του», τόνισε ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Ο Βασίλης Παπακωνστίνου, μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook, είπε το δικό του «αντίο» στον αδικοχαμένο τραγουδιστή και τραγουδοποιό. «Λαυρέντη μου, πολυαγαπημένε! Να' χεις καλό ταξίδι για τη γειτονιά των αγγέλων! Δώσε μια αγκαλιά κι από μένα σε όλα τα φιλαράκια που σε περιμένουν! Καλή αντάμωση, ρεεε! Βασίλης». Μάλιστα, ο «αιώνιος έφηβος» συνόδεψε την ανάρτησή του με ένα τραγούδι που είχαν ερμηνεύσει μαζί.

Μαχαιρίτσας και Μπουλάς θα τραγουδήσουν ξανά το «φλασάκι» στους ουρανούς

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι χωρίς επιστροφή για τους ουρανούς. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον πολύ καλό του φίλο Σάκη Μπουλά. 

Οι σχέσεις τους έγιναν πιο στενές μετά τη δημιουργία του πασίγνωστου τραγουδιού «Φλασάκι». Τους στίχους είχε γράψει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το 1986 και το ερμήνευσε ο Σάκης Μπουλάς. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους σε μια συναυλία στον Λυκαβηττό.

Μάλιστα, οι Think Pig μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook, τους τίμησαν με ένα σκιτσάκι που τα είπε όλα.

Ο δρόμος των επιτυχιών

Τα πάντα στη ζωή του κατακτήθηκαν με κόπο και ιδρώτα. Με επιμονή και πίστη. Το φτωχόπαιδο από τη Νέα Ιωνία του Βόλου, κυνήγησε τα όνειρά του, και με όπλο ένα σπάνιο ταλέντο κατάφερε να προσπεράσει δυσκολίες, να πραγματώσει στόχους ζωής και να βαδίσει στους μουσικούς δρόμους που ήθελε και τον εξέφραζαν. 

Πριν γίνει ευρέως γνωστός, παιδί ακόμα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας εργαζόταν ως courier σε δισκογραφική εταιρεία του Βόλου που έμελλε να κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978. Η δύσκολη πορεία προς την κορυφή είχε μόλις ξεκινήσει. «Ο Λαυρέντης ήταν στα ντουζένια του ακόμα και έδινε πράγματα και είχε πάρα πολλά να δώσει. Δε ξέρω. Αισθάνομαι ότι ο θάνατος είναι ασύμμετρος. Χτυπάει ασύμμετρα. Χτυπάει και εκεί που δεν πρέπει να χτυπήσει. Το σοκ είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε ο Θάνος Μικρούτσικος στο OPEN. 

Τη δεκαετία του ’80, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συνεχίζει να αλλάζει δουλειές για να εξασφαλίσει χρήματα και το 1991, λίγο πριν κυκλοφορήσει το «Διδυμότειχο Μπλουζ» είναι απογοητευμένος, έτοιμος να εγκαταλείψει το τραγούδι. Όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει το «Διδυμότειχο Μπλουζ» ήταν βιωματικό. Ήταν η προσωπική του ιστορία στο στρατό που έσωσε και άλλαξε πορεία στην καριέρα του. 

«Είμαι στο χωριό μου και κάνω καλοκαιρινές διακοπές. Έχω τον Γιάννη τον Μπαχ, συζητάγαμε για τον στρατό και μετά πήγα να παίξω πρέφα στο καφενείο. Ερχόμενος μετά αυτός, μου λέει: «Πάρε και αυτό» και μου δίνει σε στίχο το Διδυμότειχο Μπλουζ», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο σπουδαίος τραγουδοποιός. Οκτώ χρόνια μετά, ο στιχουργός της μεγάλης επιτυχίας θυμάται μπροστά στην κάμερα του Open: «Κοίταξα ξανά τον τίτλο και άρχισα σιγά - σιγά να αναδύεται το Διδυμότειχο Μπλουζ. Ο Λαυρέντης είναι το alter ego μου».

Το Διδυμότειχο Μπλουζ προορίζεται για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Τελικά, θα το ερμηνεύσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και ο δίσκος θα σπάσει τα ταμεία. Ο δίσκος που περιέχει το «Διδυμότειχο Μπλουζ» θα γίνει χρυσός και θα πουλήσει μέσα σε λίγους μήνες 35.000 αντίτυπα. Ο ασυμβίβαστος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, αρχίζει να γίνεται σημείο αναφοράς της έντεχνης σκηνής.   

Από το 1989 όταν ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής, η καλλιτεχνική του διαδρομή δεν έχει σημεία καμπής. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μπαίνει με τα τραγούδια του στα περισσότερα σπίτια και ο κόσμος γεμίζει γήπεδα για να τον ακούσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Η είδηση του θανάτου του σκορπάει θλίψη. Η ελληνική μουσική που αγάπησε και υπηρέτησε είναι φτωχότερη από τα ξημερώματα. 

θάνατοςΛαυρέντης Μαχαιρίτσας