Μουσική|21.11.2018 18:48

Η Μαρίνα Σάττι σε ένα µιούζικαλ µε αύρα γλυκιάς µελαγχολίας

Αναστασία Κουκά

Μουσική, όνειρα, έρωτας… Αυτά είναι τα βασικά «συστατικά» του πολυβραβευµένου µιούζικαλ «Once», που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος.

«Σε κερδίζει αµέσως µε την απλότητά του, τη γοητεία του και µια αύρα γλυκιάς µελαγχολίας» είχε γράψει, µεταξύ άλλων, η βρετανική εφηµερίδα «The Guardian» για το µιούζικαλ του Ιρλανδού συγγραφέα Έντα Ουόλς, το οποίο στην ελληνική εκδοχή του θα κάνει πρεµιέρα στις 20 ∆εκεµβρίου, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, µε τη Μαρίνα Σάττι και τον Αποστόλη Ψυχράµη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το «Once», το οποίο θα παρουσιάζεται µέχρι τις 20 Ιανουαρίου, είναι βασισµένο στην οµώνυµη κινηµατογραφική ταινία του 2007, µε την υπογραφή του Τζον Κάρνεϊ στο σενάριο και στη σκηνοθεσία. Η ταινία, παρά το γεγονός ότι ήταν χαµηλού προϋπολογισµού, γοήτευσε κοινό και κριτικούς και απέσπασε τα βραβεία κοινού στα φεστιβάλ του Σάντανς και του ∆ουβλίνου. Σε αυτό το χειροποίητο φιλµ επένδυσε ο καταξιωµένος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Εντα Γουόλς, ο οποίος έχει κάνει πολλές επιτυχίες στο παρελθόν, µεταξύ των οποίων και το µιούζικαλ «Lazarus» µε τον Ντέιβιντ Μπόουι, και δηµιούργησε µια παράσταση γεµάτη µουσική και έντονο συναίσθηµα.

Η πρεµιέρα του µιούζικαλ έγινε το 2011 στη Μασαχουσέτη, για να ακολουθήσουν, την ίδια χρονιά, παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ, ενώ τα πολυάριθµα βραβεία µε τα οποία τιµήθηκε (ανάµεσά τους οκτώ βραβεία Τόνι και ένα µουσικό βραβείο Γκράµι στην κατηγορία «Καλύτερο Αλµπουµ Μουσικού Θεάτρου») επισφράγισαν και επισήµως την ούτως ή άλλως µεγάλη επιτυχία του.

Το «Once» µιλά για το κυνήγι των νεανικών ονείρων αλλά και την απογοήτευση, περιγράφει τη δύναµη του έρωτα αλλά και τη µοναξιά. Μα πάνω απ’ όλα µας υπενθυµίζει ότι όταν πιστεύουµε βαθιά σε κάτι δεν υπάρχει περίπτωση να µην το καταφέρουµε. Οπως ακριβώς συνέβη µε τον κεντρικό ήρωα του µιούζικαλ, έναν νεαρό πλανόδιο µουσικό από την Ιρλανδία, ο οποίος τη στιγµή που αποφασίζει να εγκαταλείψει το όνειρό του για µια καριέρα στη µουσική, συναντά µια Τσέχα µετανάστρια που θα του αλλάξει στην κυριολεξία τη ζωή. Η κοπέλα είναι επίσης µουσικός, µαγεύεται από τα τραγούδια του και ανάµεσά τους αναπτύσσεται ένας µεγάλος έρωτας, που λειτουργεί για εκείνον ως τεράστια πηγή έµπνευσης.

«Εύχοµαι σε όλους τους µουσικούς που παίζουν στους αθηναϊκούς δρόµους να ζήσουν µια ανάλογη περιπέτεια και -γιατί όχι;- εύχοµαι και σε όλους µας, όπως σε ένα µιούζικαλ, ένα ωραίο αθηναϊκό απόγευµα να τραγουδήσουµε µαζί, τυχαίοι και άγνωστοι, σε µια οποιαδήποτε πλατεία της πόλης ένα υπέροχο τραγούδι» είναι το αισιόδοξο µήνυµα που στέλνει στην Ελλάδα ο Ακύλλας Καραζήσης, ο οποίος αναλαµβάνοντας τη σκηνοθεσία αυτού του νεανικού µιούζικαλ αναµετράται µε ένα καινούργιο είδος και για τον ίδιο.

Από τα πιο δυνατά στοιχεία του «Once» είναι η υπέροχη µουσική του, η οποία φέρει την υπογραφή του τραγουδιστή του ιρλανδικού ροκ συγκροτήµατος The Frames, Γκλεν Χάνσαρντ, ενώ τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει η Τσέχα πιανίστα, ερµηνεύτρια και ηθοποιός Μαρκέτα Ιργκλόβα. Ένα από τα τραγούδια του µιούζικαλ, µάλιστα, το εξαιρετικό «Falling Slowly», το οποίο ερµηνεύει ζωντανά επί σκηνής το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, έγινε τεράστια επιτυχία σε Ευρώπη και Αµερική, ενώ το 2008 απέσπασε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού.

Στο ανέβασµα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τη µετάφραση υπογράφει ο ∆ηµήτρης ∆ηµόπουλος και τη χορογραφία η Αµάλια Μπένετ. Τα σκηνικά έχει φιλοτεχνήσει η Εύα Μανιδάκη και τα κοστούµια η Ιωάννα Τσάµη. Εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές, συµµετέχουν επίσης, ερµηνεύοντας, παίζοντας µουσική και τραγουδώντας, οι Ηλίας Αλγκάερ, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Νίκος Γιανναράκης, Αρης Καλλέργης, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσος Μισυρλής, Μαρία Νίκα, Αλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Τζαβάρας και Ιωάννα Φόρτη

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΕθνική Λυρική ΣκηνήΜαρίνα Σάττι